Vyresnius nei 80 metų kardinolus, kurių šiuo metu yra 90 iš 207 kardinolų, Apaštališkoji konstitucija „Universi Dominici gregis“ vykstant Konklavai ragina ne tik melstis už kardinolus elektorius, bet ir vadovauti visų miestų tikinčiųjų bendruomenės maldoms, kad apšviestų kardinolų elektorių dvasią.

Į Romą jau atvyko 66 kardinolai. Bažnyčios sostinėje gyvena dar kiti 75. Iki Konklavos pradžios turės atvykti visi, kuriems priklauso pagal Popiežiaus rinkimų taisykles dalyvauti Konklavoje.

Kardinolų elektorių kolegiją sudaro 117 kardinolų. Pagal nerašytą taisyklę, į Konklavą susirinkę kardinolai rinks Popiežių iš savo tarpo, tačiau niekas nekliudo rinkti ne iš savo tarpo ir ne būtinai kardinolą.

Europoje yra 61 elektorius ir 52 neelektoriai. Visame Amerikos žemyne – Šiaurės, Centro ir Pietų - yra 33 elektoriai ir 19 neelektorių. Azijoje ir Okeanijoje: 12 elektorių ir 12 neelektorių, Afrikoje – 11 elektorių ir 7 neelektoriai.

Kardinolų kolegijoje šiuo metu yra 65 pasaulio kraštų atstovai. Konklavoje dalyvaus kardinolai iš 50 kraštų.

Sekmadienį Šv. Petro bazilikoje prieš vakarines šv. Mišias bus kalbama speciali malda už Romos Bažnyčios kardinolus, kurie dalyvaus Konklavoje.

Artėjant konklavai melstis už kardinolų pasirinkimą tikinčiuosius pakvietė ir Lietuvos vyskupų konferencijai vadovaujantis Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius.

"Šventoji Dvasia teapšviečia kardinolus ir telydi savo gausiomis malonėmis, kad prie Kristaus Bažnyčios Laivo vairo, viską pavedant išmintingai Dievo valiai, stotų tas išrinktasis, kuris nuolat besikeičiančiame pasaulyje mus saugiai ir tvirtai vestų Kristaus link", - raginime vienytis maldoje už kardinolus, renkančius naują popiežių linkėjo arkivyskupas S. Tamkevičius.

DELFI primena, jog Katalikų Bažnyčia naują vadovą renka po to, kai iš posto netikėtai nutarė pasitraukti popiežius Benediktas XVI. Tai pirmas popiežiaus atsistatydinimas per keletą šimtmečių.