Per specialų SNTE – įtakingiausios profsąjungos šalyje – suvažiavimą naujuoju jos vadovu buvo išrinktas Juanas Diazas de la Torre, skelbia bbc.co.uk.

BBC korespondentas Meksike Willas Grantas teigė, kad paskyrus naują vadovą, E. E. Gordillo prarado pirmininkės titulą, kuris jai priklausė iki gyvos galvos.

Dabar jai teks stoti prieš teismą, neturint SNTE paramos.

E.E. Gordillo buvo vadinama „La Maestra“, arba „mokytoja“, ir, kaip įtariama, iššvaistė milijonus dolerių Jungtinių Valstijų parduotuvėse, plastinėms operacijoms, nekilnojamajam turtui ir privačiam lėktuvui. SNTE ji vadovavo nuo 1989 metų.

Ji buvo sulaikyta po dienos, kai Meksikoje įsigaliojo svarbios švietimo reformos, kurioms ji priešinosi. Naująja tvarka siekiama pakeisti būtent šios profsąjungos dominuojamą šalies švietimo sistemą, kurioje mokytojo darbo vietą buvo galima nusipirkti už pinigus ar net paveldėti.

Pagal naujuosius įstatymus, pedagogai turės reguliariai praeiti atestacijos procedūras – iki šiol Meksikos pradinėse ir vidurinėse mokyklose nieko panašaus nevykdavo.

Korespondentai praneša, kad po sulaikymo E. E. Gordillo prarado ne tik savo profsąjungos, bet ir Nacionalinės aljanso partijos, kurią ji padėjo įsteigti, paramą.

J. Diazas per SNTE suvažiavimą Gvadalacharoje teigė, kad tai, kaip ši profsąjunga buvo nušalinta nuo pastarųjų švietimo reformų, yra nusikaltimas.

Tačiau jis pridūrė, kad profsąjunga neketina streikuoti ir dėl E. E. Gordillo arešto nerengs jokių pilietinių neramumų.