Praeitą savaitgalį kairiąją ranką nušalęs R.Fiennesas buvo paimtas trečiadienį paryčiais ir nugabentas į vieną Belgijos stotį, esančią už 70 kilometrų, nurodė jo komanda.

68 metų keliautojas priklausė šešių narių grupei, mėginančiai pirmąkart žiemą nukeliauti nuo vieno Antarktidos krašto iki kito.

"Po ištisą amžinybę primenančio laukimo, kol pagerės orai, Ranas pagaliau galėjo pradėti savo ilgą kelionę namo šiandien paryčiais", - sakė Hugh Bowringas iš ekspedicijos operacijų būstinės Londone.

Apie šio R.Fienneso pasitraukimą iš sudėtingo žygio, kuris turi prasidėti ateinantį mėnesį, buvo paskelbta pirmadienį, tačiau jo evakuacija užtruko dėl smarkios pūgos.

R.Fiennesas trečiadienį galiausiai buvo paimtas grupės belgų, gyvenančių Princesės Elžbietos stotyje.

Gelbėtojų grupė ekspedicijos komandą pasiekė 6 val. vietos (10 val. Lietuvos) laiku, spaudžiant apie minus 18 laipsnių Celsijaus šalčiui ir pučiant apie 37 kilometrų per valandą vėjui.

Jeigu leis orai, R.Fiennesas bus išskraidintas iš Belgijos bazės Rusijos Novolazarevo bazę, kurioje yra aerodromas.

"Jeigu viskas klosis gerai, ta grupė iš Novolazarevo bazės išskris į Keiptauną vėlai šį vakarą, - sakoma H.Bowringo pranešime. - Tačiau dėl itin permainingų orų Antarktidoje niekas nėra užtikrinta."

Keliautojui pirmiausiai bus suteikta medicinos pagalba dėl nušalimo, prieš parskraidinant jį į Jungtinę Karalystę.

Vaizdo pranešime, kuris buvo paskelbtas ekspedicijos tinklalapyje prieš jam išvykstant, daugelio rekordų autorius R.Fiennesas sakė "visiškai nesidžiaugiantis".

"Geras dalykas, kad ši svajonė tęsiasi", - pridūrė jis.

Ekspedicijos gydytojas antradienį nurodė, kad "Ranas" nušalo keturis kairės rankos pirštus.

Tai nutiko savaitgalį, kai jis nusimovė pirštinę, kad pasitaisytų slidžių tvirtinimą, ir dėl šio incidento teko pasitraukti iš Antarktidos maratono.

R.Fiennesas smarkai nušalo tą pačią ranką per 2000 metų ekspediciją ir pats nupjaustė pažeistas pirštų dalis.

Penki kiti ekspedicijos nariai tęs žygį, pramintą "Šalčiausia kelione" (The Coldest Journey). Jie turėtų pradėti žiemos kelionę skersai žemyno kovo 21-ąją.

Ši grupė tikisi tapti pirmąja, kuriai pavyks atlikti šią beveik 4 000 kilometrų kelionę žiemą.

Tolimiausio iki šiol žiemą atlikto žygio Antarktidoje maršrutas tebuvo apie 100 kilometrų. Ta ekspedicija vyko XX amžiaus pradžioje.

Komandos narių laukia šeši mėnesiai beveik visiškos tamsos per poliarinę žiemą, kai temperatūra nukrenta iki minus 70 laipsnių Celsijaus.

Žygio grupės priekyje šliuoš du slidininkai, nešantys radiolokatorius, paskui kuriuos važiuos du traktoriai, tempiantys ant rogių užkeltus konteinerinius namelius, kuriuose bus kiti komandos nariai, įranga, degalai ir maistas.

Nors R.Fiennesas buvo priverstas pasitraukti, kiti ekspedicijos nariai sakė nešiantys "į priekį jo ryžtą ir neįtikėtiną dvasią".

"Praėjo dar tik kelios valandos, kai ištarėme sunkius atsisveikinimo žodžius, tačiau jau keliaujame į pietus ir esame nusiteikę pasiekti poliarinį plokščiakalnį. Pirmyn", - sakė komandos narys Brianas Newhamas.

Ši ekspedicija tikisi surinkti 10 mln. JAV dolerių pagalbą neregiams teikiančiai programai "Seeing is Believing" ir atliks mokslinius tyrimus.

R.Fiennesas tapo vyriausiu į Everestą įkopusiu britu, yra kirtęs abi poliarines ledo kepures ir vienas nukeliavęs nuo vieno Antarktidos krašto iki kito.