Mandatas suformuoti vyriausybę per didžiausią krizę Slovėnijoje po atsiskyrimo nuo Jugoslavijos 1991 metais dabar atiteks politikos naujokai centro kairiųjų atstovei Alenkai Bratušek, kuri taps pirmąja šalies premjero postą užėmusia moterimi.

Anksčiau pateikusi savo programą parlamentui, 42 metų A.Bratušek sakė, kad jos pagrindiniai prioritetais taps gyvenimo "normalizavimas" švelninant "perdėtas" sunkmečio priemones, kurių ėmėsi ankstesnės vyriausybė, taip pat ekonomikos augumo skatinimas.

"Turime paspartinti ekonomikos plėtrą", - buvusi Finansų ministerijos pareigūnė sakė įstatymų leidėjams, skelbdama peržiūrėtus biudžeto planus tuojau po to, kai jai buvo patikėta suformuoti vyriausybę.

"Stabilizuosime viešuosius finansus ir susitarsime su socialiniais partneriais dėl būtinų atlyginimų karpymų ir tikriausiai laikino kai kurių mokesčių padidinimo", - pridūrė ji.

J.Janša tapo premjeru pernai vasarį, kai jo centro kairiųjų pažiūrų pirmtakas Borutas Pahoras pats buvo pašalintas per balsavimą dėl nepasitikėjimo, atveriant kelią į pirmalaikius rinkimus 2 mln. gyventojų turinčioje Slovėnijoje.

Tačiau J.Janša siekė vykdyti struktūrines reformas ir taupymo priemones, kurios laikomos gyvybiškai svarbiais veiksniais buvusios pavyzdingos Europos Sąjungos (ES) naujokės, 2007 metais tapusios euro zonos nare, grįžimui į ekonomikos augimo laikotarpį.

Tačiau triuškinamu smūgiu tapo kovos su korupcija agentūros sausį pateikti kaltinimai premjerui dėl mokesčių tvarkos pažeidimų. Po šio žingsnio trys partijos paliko jo penkių narių koaliciją, o vyriausybei beliko trečdalis vietų parlamente.

Kaltinimai, kurie taip pat sužlugdė didžiausios opozicijos partijos "Teigiamoji Slovėnija" lyderį Zoraną Jankovičių, išprovokavo didelius eilinių slovėnų protestus visoje šalyje, piktinantis dėl diržų veržimo ir korupcijos.

Anksčiau šią savaitę paskelbti apklausos rezultatai rodė, kad slovėnai nori J.Janšos pasitraukimo: premjerą palaikė 21 proc., o prieš jį pasisakė 77 proc. respondentų.

52 proc. apklaustųjų taip pat palaikė pasiūlymą suformuoti laikinąją technokratų vyriausybę, atveriant kelią antriems pirmalaikiams rinkimams per pastaruosius 14 mėnesių.

A.Bratušek, kuri į parlamentą pateko tik per vėliausius rinkimus ir pareiškė sieksianti, kad po metų būtų balsuojama dėl pasitikėjimo jos vyriausybe, laukia daug darbo, perspėjo politikos analitikas Vlado Miheljakas.

"Daug didesnis neaiškumas, ar Bratušek sugebės suformuoti naują vyriausybę, kadangi Liaudies partija (SLS) ir Pilietinis sąrašas (DL) gali būti nepasiruošę bendradarbiauti", - jis sakė naujienų agentūrai AFP.

Šios dvi centro dešiniosios partijos pirmosios pasitraukė iš J.Janšos koalicinės vyriausybės, tačiau po paskutinių rinkimų 2011 metų gruodį jos atmetė galimybę bendradarbiauti su "Teigiama Slovėnija".

A.Bratušek dabar turės per dvi savaites pasiūlyti savo kabinetą tvirtinti parlamentui, o jeigu jai nepavyktų rasti koalicijos partnerių, dabartinis prezidentas B.Pahoras gali nuspręsti skelbti pirmalaikius rinkimus.

"Įprastomis sąlygomis ji būtų nebloga premjerė", - pažymėjo V.Miheljakas.

Slovėnijos ekonomika 2004-2007 metais augdavo po maždaug 5 proc. per metus, tačiau pasaulinė finansų krizė parodė, kad ši nuo eksporto priklausoma šalis labai pažeidžiama.

Šalies skola 2007-2011 metais padidėjo daugiau nei dvigubai, o naujoji vyriausybė paveldės skolų prislėgtą bankų sistemą, kuriai galbūt prireiks pagalbos iš išorės.