Apie tai remdamasi Nepaprastųjų situacijų ministerijos atstove skelbia „Reuters“.

Rusija buvo viena iš didžiausių užsienio šalių, ginančių Sirijos prezidentą Basharą al Assadą, tačiau pastaraisiais mėnesiais Maskva parodė ženklus, kurie gali reikšti, kad ruošiamasi galimam B. al Assado pralaimėjimui.

Lėktuvai, gabenantys palapines, energijos generatorius, 11 metrinių tonų maisto, skris į Latakijos uostamiestį šiaurės vakarinėje Sirijos dalyje, teigė atstovė Irina Rosius, kurią citavo naujienų agentūra ITAR-TASS.

Pasak I. Rosius, lėktuvai iš Sirijos išgabens ne tik rusus, bet ir piliečius iš Nepriklausomų Valstybių Sandraugos (NVS) šalių.

„Rusijos piliečiai bei asmenys iš NVS, norintys išvykti iš šalies, galės išskristi lėktuvais“, - sakė atstovė.

Sostinėje aidi sprogimai prie prezidento rūmų

Sirijos sostinės vakarinėje dalyje antradienį prie prezidento rūmų nugriaudėjo du sprogimai - pasak valstybinės naujienų agentūros SANA, sprogo "teroristų" iš minosvaidžių paleisti sviediniai.

Minos "krito prie pietinės Tišrino rūmų sienos, kuri šiek tiek apgadinta", - sakė agentūrai SANA vienas pareigūnas, apkaltinęs dėl šios atakos "teroristus".

Per Sirijos kariuomenės ataką žuvo 20 žmonių

Taip pat pranešama, kad per Sirijos kariuomenės raketos ataką sukilėlių okupuotame Alepo miesto rajone žuvo mažiausiai 20 žmonių ir dar 25 laikomi dingusiais, remdamasi opozicijos aktyvistais skelbia "Reuters".

Iš raketos nuolaužų nustatyta, kad tai "Scud" tipo raketa, kurias vyriausybės pajėgos vis dažniau naudoja opozicijos kontroliuojamose teritorijose Alepo provincijoje, teigė aktyvistai.

"Raketa sugriovė tris gretimus pastatus Džabal Badro rajone. Aukų kūnai pamažu ištraukiami iš griuvėsių. Keletas žmonių, įskaitant vaikus, mirė ligoninėse", - telefonu iš Alepo sakė Mohammadas Nouras. Pasak jo, remiantis išgyvenusiųjų pranešimais, dar 25 žmonės liko po griuvėsiais.

Vaizdo įraše matyti, kaip daugybė žmonių atskubėjo į įvykio vietą ir ieško dingusių aukų, netoliese esančioje ligoninėje iš griuvėsių ištrauktas vaikas miršta ant gydytojų rankų.

Sirijos opozicijos kovotojai per pastaruosius du mėnesius okupavo kelias karines bazes Alepe, iš kurių kariai atakuodavo sukilėlių kontroliuojamus rajonus ir aplinkines kaimo teritorijas.

Sirijos užsienio reikalų ministras lankysis Maskvoje

Sausį Kremlius išsiuntė du lėktuvus 77 rusų evakuacijai iš Sirijos. Tai reiškia, kad Rusija galbūt pradėjo ruoštis galimam B. al Assado pralaimėjimui.

Rusija teigia, kad B. al Assado pasitraukimas nėra būtina išankstinė sąlyga pradedant derybas dėl konflikto nutraukimo.

Sirijos užsienio reikalų ministras Walidas al-Muallemas kitą savaitę atvyks į Maskvą derybų dėl beveik dvejus metus trunkančio konflikto jo šalyje, antradienį pranešė vienas Rusijos diplomatas.

Pasak užsienio reikalų ministro pavaduotojo Genadijaus Gatilovo, Maskvoje W.al Muallemas viešės vasario 25 dieną.

Tačiau derybų su Sirijos opozicija data atskirai dar nenustatyta, pranešė naujienų agentūros "RIA Novosti" ir "Interfax", cituodamos G.Gatilovą.

Rusija: kreiptis į tarptautinį teismą dėl Sirijos karo nusikaltimų - netinkamas metas

Aukštas Rusijos vyriausybės pareigūnas antradienį sakė, kad Maskva nepalaiko siūlymo dėl karo nusikaltimais įtariamų sirų kreiptis į Tarptautinį Baudžiamąjį Teismą (TBT), praneša "Reuters".

Jungtinių Tautų (JT) tyrėjai pirmadienį pranešė, kad Sirijos lyderiai, kuriuos jie įtaria karo nusikaltimais, turėtų būti perduoti TBT. Rusijos užsienio reikalų viceministras Genadijus Gatilovas per spaudos konferenciją sakė, kad tai "ne tas kelias, kuriuo turėtume eiti (...), dabar tam netinkamas metas, ir tai būtų nekonstruktyvu".

Sirija nėra pasirašiusi Romos Statuto, kuriuo buvo įkurtas TBT, todėl šis teismas gali tirti Sirijos bylas tik, jei jas perduos JT Saugumo Taryba, kurioje Rusija yra nuolatinė narė. Rusija yra Sirijos prezidento Basharo al Assado  sąjungininkė.

G. Gatilovas sakė, kad didžiausias prioritetas yra nutraukti smurtą Sirijoje ir kad kaltinimai žmogaus teisių pažeidimais turėtų būti nukreipti tik prieš vieną pusę.

Maskva blokavo tris JT Saugumo Tarybos rezoliucijas, kuriomis būtų padidintas spaudimas Damaskui nutraukti smurtą. Per beveik dvejus sukilimo metus Sirijoje žuvo beveik 70 tūkst. žmonių.

Pabėgėlių skaičius perkopė 850 tūkst.

Per Sirijos konfliktą iš šalies pabėgo daugiau nei 850 tūkst. žmonių, antradienį pranešė Jungtinių Tautų ( JT) pabėgėlių agentūra.

"Iki vasario 17 dienos buvo užregistruota arba registracijos laukė daugiau nei 850 tūkst. Sirijos pabėgėlių", - agentūros atstovas Babaras Baluchas sakė žurnalistams Ženevoje.

Dar prieš metus Jungtinės Tautos skelbė, kad nuo 2011 kovo mėnesį prasidėjusio sukilimo prieš prezidento Basharo al Assado režimą pradžios iš šalies pabėgo 33 tūkst. sirų.

Dabar JT perspėja, kad pabėgėlių iš 21 mln. gyventojų turinčios šalies skaičius per kelis artimiausius mėnesius gali išaugti iki 1,1 mln.

Sunitų daugumos vadovaujami sukilėliai mėgina nuversti šiitams artimos alavitų mažumos B.Assado režimą. Daugiausia žmonės iš Sirijos traukėsi į kaimynines šalis: Libaną, Jordaniją, Turkiją ir Iraką.

Remiantis JT duomenimis, per konfliktą žuvo mažiausiai 70 tūkst. žmonių, 2,5 mln. gyventojų buvo priversti palikti savo namus, tačiau iki šiol pasiliko Sirijoje.