Kritikų pagyrimų pelnęs filmas jau anksčiau išprovokavo prieštaringų vertinimų, keldamas prielaidą, kad įtariamų tarptautinio teroristų tinklo "al Qaeda" narių kankinimai labai padėjo susekti šios grupuotės lyderį Osamą bin Ladeną, kuris buvo nukautas per JAV specialiųjų pajėgų reidą Pakistane 2001 metais.

Lenkijos prokurorai šiuo metu aiškinasi savo šalies vaidmenį procese, kai CŽV perveždavo įtariamus "al Qaeda" narius, siejamus su 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakomis Niujorke ir Vašingtone, tardyti į "juoduosius objektus" už Jungtinių Valstijų ribų.

Atokus oro uostas šiaurės Lenkijoje, kuriame, kaip teigia žmogaus teisių organizacijos, tūpdavo įtariamus "al Qaeda" teroristus skraidinantys lėktuvai, yra už maždaug 200 kilometrų nuo Gdansko, kuriame laivų statyklos elektrikas Lechas Walesa kartu su kitais aktyvistais praeito amžiaus 9-ajame dešimtmetyje įkūrė pirmąją komunistiniame bloke nepriklausomą profsąjungą "Solidarumas", padėjusią nuversti komunistinį režimą 1989 metais.

Vienoje filmo scenų parodomas iš jūros nufilmuotas pramoninis uosto pastatas ir raudonas laivas temstančio dangaus fone, o tuomet pasirodo užrašas: "CŽV "juodasis objektas", Gdanskas, Lenkija".

"Gdansko vardas yra laisvės ir "Solidarumo" sinonimas, - miesto meras Pawelas Adamowiczius sakė naujienų agentūrai "Reuters". - Filme jis buvo paverstas niūria vieta, kuriame slaptosios tarnybos tardo žmones, kaltinamus terorizmu. Mes tiesiog įžeidinėjami."

Lenkijos vyriausybė niekada nebuvo viešai pripažinusi, kad jos teritorijoje veikė slaptieji CŽV kalėjimai. Tyrimas dėl šios šalies dalyvavimo "specialiojo perdavimo" programoje dabar vyksta jau penktus metus, o prokurorai anksčiau šią savaitę paprašė suteikti jiems dar daugiau laiko.