Spauskite ant nuorodų apačioje ir skaitykite, kokius 5 dalykus reikia žinoti apie Šiaurės Korėjos planuojamą branduolinį bandymą.

Šiaurės Korėjos valdžios pareigūnų teigimu, tokie „aukšto lygio“ bandymai yra atgrasomosios politikos, kurią Pchenjanas nukreipęs Amerikos pusėn, dalis. Vašingtoną Šiaurės Korėja įvardija kaip „prisiekusį Korėjos žmonių priešą“.

Oficialus pareiškimas dėl planuojamo branduolinio bandymo paskelbtas praėjus vos dviem dienoms po Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos pritarimo sankcijų Pchenjanui griežtinimui (tokios reakcijos Šiaurės Korėja nusipelnė dėl gruodį įvykdyto ilgo nuotolio raketos paleidimo, ką Vakarų valstybės pavadino ne kuo kitu, o šalies balistinių raketų technologijų bandymu).

Įvykių eiga primena ankstesnių Šiaurės Korėjos branduolinių bandymų, įgyvendintų 2006 ir 2009 metais, scenarijų.

Jaunasis Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) greičiausiai numos ranka į tarptautinės bendruomenės keliamą šurmulį (neramiai įvykių baigties laukia ir pagrindinė šalies sąjungininkė Kinija) ir visgi ryšis trečiajam branduoliniam bandymui.

„Nei gresiančios naujos sankcijos, nei augantis Kinijos ir Rusijos nepasitenkinimas Šiaurės Korėjos elgesiu, negąsdina jaunojo Pchenjano lyderio“, - CNN straipsnyje teigia „Notre Dame“ universiteto Kroco instituto taikos studijų profesorius George Lopezas.

Vadovaujantis Šiaurės Korėjos Songuno ideologija (pirmiausia – kariuomenė ir visi su ja susiję reikalai), sausį Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos žengtas žingsnis reikalautų griežto ir žiauraus atsako, mano Šiaurės Rytų Azija besidominčios Tarptautinės krizių grupės vyresnysis analitikas Danielis Pinkstonas.

„Visą tarptautinės teisės sistemą, visas be išimties tarptautines institucijas, kolektyvinio saugumo idėjas, ginklų kontrolę ir bet kokius kitus tarptautinius darinius Šiaurės Korėja laiko mažų mažiausiai nepageidautinais reiškiniais bei polinėmis schemomis, kurių vienintelis tikslas – palaužti šalies nacionalinį saugumą“, - neseniai savo tinklaraštyje rašė D. Pinkstonas.

Naujas branduolinis bandymas Pchenjanui taip pat suteiktų progą visam pasauliui pabrėžti šalies vykdomos branduolinės programos svarbą ir daromą pažangą. Pasauliui būtų pasiųsta žinia – Šiaurės Korėja užtikrintai artėja prie branduolinės ginkluotės, kurią galės nešti ilgo nuotolio raketos.

„Norėdama sustiprinti branduolinį arsenalą ir pasiekti atgrasymo taktikos aukštumų, kam ir skirti tulžingi Pchenjano vieši pasisakymai, Šiaurės Korėja privalo parodyti, jog gali gabenti ginkluotę ilgo nuotolio raketomis“, - „Foreign Policy“ šią savaitę pasirodžiusiame straipsnyje teigia Stanfordo universiteto profesorius Siegriedas Heckeris, pats lankęsis Šiaurės Korėjos branduoliniuose objektuose.

Niekam ne naujiena – Šiaurės Korėja yra viena iš labiausiai izoliuotų, paslaptingų, pavojingų ir paranojiškai įtarių valstybių visoje mūsų planetoje. Todėl ir tiksliai nuspėti, kada ir ką planuoja Pchenjanas, praktiškai neįmanoma. Juo labiau dėl to, kad ir pati Šiaurės Korėja puikiai moka visą pasaulį vedžioti už nosies, vengdama konkrečių atsakymų į svarbius klausimus.

Sausį pasirodė informacijos esą dar vienas branduolinis bandymas neabejotinai bus, tačiau jokia konkreti data minima nebuvo. Analitikams ir valdžios pareigūnams visame pasaulyje nelieka nieko kito tik burti iš palydovų darytų branduolinių bandymų zonų nuotraukų ir atidžiai filtruoti Šiaurės Korėjos žiniasklaidos kalbą, bandant užčiuopti bent menkiausią užuominą.

Dauguma specialistų sutinka: Šiaurės Korėja techniniu požiūriu yra puikiai pasirengusi ir branduolinį bandymą galėtų atlikti kada tik panorėjusi. Klausimas tik vienas: kada šalies valdžia uždegs žalią šviesą ir reikalai pajudės, dar labiau sugadindami Šiaurės Korėjos santykius su kaimynais Azijoje ir Jungtinėmis Valstijomis.

„Mano nuomone, vadovaujantis jiems palankia politika, šiuo bandymu Šiaurės Korėja sieks išpešti daugiausia įmanomos naudas tikslams, kurių taip primygtinai siekia“, - sakė JAV veikiančio „Ploughshares Fund“ fondo, skirto užkirsti kelią branduolinio ginklo platinimui, vadovas Philipas Yunas.

Ph. Yuno teigimu, naujausi Šiaurės Korėjos pareigūnų pasisakymai nepalieka abejonių – bandymas „neišvengiamas“.

Pietų korėjiečiai stebi Šiaurės Korėjos raketos paleidimą

Spėjama, jog branduolinis bandymas vyks požeminėje Pungeri branduolinių bandymų bazėje. Pirmasis ženklas, patvirtinsiantis, jog bandymas įvyko, bus rodmenys požeminių smūgių stebėjimo įrenginiuose.

Apie Pungeri niekada neužfiksuotas joks žemės drebėjimas, seisminiu požiūriu teritorija laba rami, tvirtina JAV seismologai. Tačiau per pastarąjį Šiaurės Korėjoje vykdytą branduolinį bandymą 2009 metais ten buvo užfiksuotas požeminis smūgis, kurio galia siekė nuo 4 iki 5 balų pagal Richterio skalę.

Neskaitant tokių žemės drebėjimų stebėsenos agentūrų kaip amerikiečių USGS, Vienoje veikianti Jungtinių Tautų Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutarties organizacija (CTBTO) taip pat apsirūpinusi reikiama branduolinių bandymų fiksavimo įranga. Jie turi ir specialių daviklių, aptinkančių dujas, galinčias po sprogimo patekti į atmosferą.

Tačiau nustatyti branduolinio įrenginio technines subtilybes ar jo naudotą medžiagą (pasirinkimo variantai du: plutonis ir uranas), bus žymiai sunkiau, vienbalsiai sutinka specialistai.

Galima teigti, jog Šiaurės Korėja greičiausiai pati labai norės pranešti apie branduolinio bandymo faktą ir juo pasipuikuoti.

Pchenjanas praktiškai neabejotinai tvirtins, jog bandymas buvo sėkmingas ir girsis savo pasiekimais. Tiesą nuo paprasčiausios propagandos atskirti bus gana nelengva, tačiau, kaip galima teigti remiantis mūsų jau sukaupta patirtimi, Šiaurės Korėjos pasakose visada galima rasti ir tiesos grūdą“, - sako S. Heckeris.

Turėdami vos kelis patikimus faktus apie Šiaurės Korėjos branduolinį bandymą, analitikai tikrai turi ką veikti prognozuodami, ką konkrečiai Pchenjanas turi galvoje, teigdamas, jog bandymas bus „aukštesnio lygio“.

Visi tikisi, jog naujausias Šiaurės Korėjos branduolinis bandymas bus atliekamas pasitelkus stipriai sodrintą uraną, nors du ankstesni branduoliniai bandymai buvo susiję su plutoniu.

„Sėkmingas branduolinis bandymas su uranu pademonstruotų, jog Pchenjanas padarė pažangą tobulindamas urano sodrinimo centrifugų technologijas ir su tuo susijusias technines sistemas. Tai reiškia, jog Šiaurės Korėja (jei jos niekas nepažabos) gali tiek pati gaminti, tiek eksportuoti tokias medžiagas“, - mano G. Lopezas.

Praeitais metais leidinyje „Bulletin of the Atomic Scientists“ pasirodžiusiame straipsnyje S. Heckeris ir kitas analitikas – Frankas Pabianas – pateikė prognozę esą Šiaurės Korėja vienu metu gali išbandyti net du branduolinius įrenginius (viename iš jų gali būti panaudotas uranas, kitame – plutonis).

„Du sprogdinimai suteiktų žymiai daugiau techninės informacijos nei vienas. Be to, du bandymai Šiaurės Korėjai politiniu požiūriu pakenktų žymiai daugiau nei vos vienas“, - rašė specialistai.

Yra stebėtojų, manančių, jog Pchenjanas gali ryžtis išbandyti ir termobranduolinį įrenginį, kuriame galingą sprogimą sukelia branduolių sintezė. Kiti tvirtina nemaną, jog tai Šiaurės Korėja nosiai.

Kad ir kaip bebūtų, naujausias branduolinis bandymas Šiaurės Korėją dar priartins prie branduolinio ginklo, kurį ji su mielu noru nukreiptų savo priešų pusėn. Tačiau kol kas to dar teks palaukti, mano „Ploughshares Fund“ prezidentas Josephas Cirincione.

„Manau, kad Šiaurės Korėjai dar teks palaukti ne vienerius metus, kol ji bus pajėgi raketomis gabenti branduolines galvutes, net ir į tokias netoli esančias šalis kaip Japonija ar Pietų Korėja. Dar ilgesnis kelias Pchenjano laukia iki ilgo nuotolio raketų, galinčių pasiekti kad ir Jungtines Valstijas“, - visai neseniai rašė J. Cirincione.

Šiaurės Korėjos vėliavos atvaizdas

Regionui tokie bandymai ne naujiena. Jungtinės Valstijos, Pietų Korėja ir Japonija jau senokai ruošiasi galimam atsakui.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry sekmadienį telefonu kalbėjosi su Japonijos ir Pietų Korėjos užsienio reikalų ministrais. Visi trys diplomatai sutarė: Šiaurės Korėja privalo suprasti - „jeigu nesiliaus rengusi provokacijų, sulauks itin griežtos tarptautinės bendruomenės reakcijos“.

Greičiausiai kaip visada Pchenjaną pasmerks ir naujomis sankcijomis pagrasins ir Jungtinių Tautų Saugumo Taryba, tačiau, ar atsakas bus pakankamas, priklauso tik nuo Kinijos pozicijos.

Naujo branduolinio bandymo atveju Pekinas greičiausiai „nuo Šiaurės Korėjos nusigręš“, sausį skelbė valstybinis Kinijos dienraštis „Global Times“. Tačiau pridūrė, jog JAV, Japonijai ir Pietų Korėjai agituojant už griežtesnes sankcijas, Kinija bandys jas perkalbėti ir keisti rezoliucijų projektus.

Analitikų teigimu, naujas Šiaurės Korėjos branduolinis bandymas geopolitinės situacijos Šiaurės Rytų Azijoje aukštyn kojomis tikrai neapvers, tiesiog smarkiai sumenkins prasmingo Pchenjano, Seulo ir Vašingtono dialogo galimybes.

„Tai bus aiškus signalas – naujasis Šiaurės Korėjos valdantysis režimas, kaip ir jo pirmtakai, savo skurstantiems žmonėms vietoj elektros siūlo bombas“, - rašė S. Heckeris.

Be to, naujas branduolinis bandymas dar kartą iškels Šiaurės Korėjos turimų branduolinių žaliavų likimo klausimą: kur jos atsidurs, jei Pchenjanas nuspręs jas parduoti, arba žlugs valdantysis režimas, svarsto „Ploughshares Fund“ vadovas Ph. Yunas.

„Dėl to tikrai verta susirūpinti“, - mano specialistas.