"Man išties malonu šįvakar būti čia. Jausti jūsų galią, jūsų laimę ir jūsų bendruomeniškumo jausmą", - sakė princesė savo kalboje, kurią žiniasklaida ir gėjų teisių aktyvistai antradienį vadina istorine.

35 metų princesė į vieno gėjų žurnalo organizuotos ceremonijos sceną užlipo aidint ABBA "Dancing Queen".

Apdovanojimas buvo įteiktas rašytojui ir komikui Jonui Gardellui, kurio knyga ir televizijos serialas "Niekada nešluostyk ašarų be pirštinių" (Torka aldrig tarar utan handskar) išprovokavo nacionalinius debatus apie elgesį su gėjais prasidedant 9-ojo dešimtmečio AIDS krizei.

Knygos pavadinime minimas nurodymas slaugytojai, kuri šluostė ašaras mirštančiam vyrui.

"Nedaugelis mus sujaudino ir privertė mus didžiuotis taip kaip jūs. Jūsų žinia aiški. Išsitieskite. Ištieskite ranką. Mes nušluostysime vieni kitiems ašaras", - pasakė Victoria J.Gardellui.

"Victoria, jūs esat mūsų kronprincesė, bet galvoju, kad šįvakar aš esu mūsų karalienė", - atsakė J.Gardellas.

Princesės pasirodymas iškilmingoje ceremonijoje buvo netikėtas, ji buvo sutikta plojimais atsistojus.

Pernai "Metų gėjaus" apdovanojimas buvo įteiktas pirmajam elitiniam Švedijos futbolininkui, paskelbusiam apie savo netradicinę seksualinę orientaciją, - Antonui Hysenui, kuris yra buvusios „Liverpool“ žvaigždės Glenno Hyseno sūnus.

Švedija gėjų santuokas legalizavo 2009 metais, o Švedijos Liuteronų Bažnyčia, kuri iki 2000-ųjų buvo valstybinė, leido švęsti tos pačios lyties asmenų santuokas.

Tačiau pirmoji J.Gardello trilogijos apie AIDS epidemiją dalis sukrėtė šalies įsivaizdavimą apie savo pačios toleranciją ir išprovokavo raginimus oficialiai atsiprašyti gėjų bendruomenės.

"Aš neieškau atsiprašymo. Aš noriu pagaliau turėti galimybę apie tai kalbėti. Kad nebereikėtų to dangstyti, (kad) pagaliau galėčiau prisiminti", - praėjusį mėnesį dienraštyje "Svenska Dagbladet" rašė J.Gardellas.