Abu politikai pasisakė ir pačiame forume. Jie kalbėjo apie Rusijos ir JAV santykiuose atsiradusios įtampos priežastis, tačiau pažymėjo, kad tai galima įveikti, skelbia newsru.com.

Nepaisant J. Bideno išvardytų nesutarimų sferų – situacija Sirijoje, priešraketinė gynyba, NATO plėtra, demokratijos ir žmogaus teisių klausimai – ir atsakomųjų S. Lavrovo pretenzijų, pastarasis reziumuodamas susitikimo rezultatus išreiškė santūrų optimizmą.

Šaltinis iš Rusijos delegacijos leidiniui „Komersant“ pranešė, kad viceprezidentas ministrui sakė, jog JAV nori sureguliuoti santykius su Rusija ir svarsto, kaip tai padaryti.

Viena iš tokių sferų – kova su masinio naikinimo ginklų platinimu. Laikraščiui pavyko sužinoti sąlygas, pagal kurias Maskva su Vašingtonu gali pasirašyti naują susitarimą dėl bendradarbiavimo mainais į Nunno-Lugaro programą dėl branduolinių, cheminių ir bakteriologinių ginklų utilizavimo. Jos veikimo laikas baigiasi gegužę, Rusija jos pratęsti neketina, nes mano ją esant „moraliai pasenusia“ ir diskriminuojančia.

Apie savo sprendimą amerikiečius ji informavo dar pernai spalio mėnesį.

Vis dėlto „Komersant“ šaltinis tikino, kad Maskva gali pasirašyti su Vašingtonu naujus susitarimus dėl bendradarbiavimo šioje srityje, „jeigu jis bus grindžiamas lygiateisiškumu ir atitiks šiuolaikines realijas“. Šaltinio teigimu, pavyzdžiu gali tapti 2010 metais atnaujinta 2002 metų sutartis dėl plutonio utilizavimo, pagal kurią abi pusės prisiima vienodus finansinius įsipareigojimus ir „sąžiningai pasiskirsto atsakomybe“. Sudarydama naują susitarimą Maskva taip pat norėtų apriboti amerikiečių prieigą prie kai kurių objektų.

Vasarį Maskvoje būsimo susitarimo parametrų aptarti apsilankys JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Rose Gottemoeller.