Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vėliau šeštadienį atvyko į Volgogradą dalyvauti atminimo ceremonijose, apsilankyti memoriale vadinamojo Mamajaus kurgano viršūnėje, kuriame dominuoja 87 metrų aukščio statula "Motina Tėvynė šaukia!", vaizduojanti kalaviją iškėlusią moterį.

Už 900 kilometrų į pietus nuo Maskvos esantis miestas per Antrąjį pasaulinį karą buvo tapęs šešis mėnesius trukusių įnirtingų kovų židiniu. Stalingrado mūšis prasidėjo masiškais aviacijos antskrydžiais, nacių pajėgoms mėginant prasiveržti į Sovietų Sąjungos gilumą ir pasiekti naftos telkinius Kaukaze.

Manoma, kad bent 1,2 mln. žmonių žuvo iki šio mūšio pabaigos 1943 metų vasario 2 dieną. Raudonosios armijos pergalė prieš nacius, iškovota įnirtingai kaunantis dėl kiekvieno namo, tapo lemiamu posūkiu konflikte, kuris Rusijoje vadinamas Didžiuoju Tėvynės karu.

Vienas iš pastatų tapo ypač svarbiu Stalingrado mūšio simboliu. Šis keturių aukštų gyvenamasis namas buvo pramintas Pavlovo namu, nes jame įsitvirtinusi grupė karių, vadovaujamų vyresniojo seržanto Jakovo Pavlovo, pridarė didžiulių nuostolių įnirtingai puolantiems nacių kariams ir tankams bei gynė jį beveik du mėnesius. Dalį to laiko Pavlovo namo gyventojai tebesislapstė pastato rūsiuose.

Zinaida Andrejeva, gimusi tame name likus porai mėnesių iki apsiausties, šeštadienį sakė naujienų agentūrai "Interfax", kad "vasario 2-oji man tarsi gimtadienis. Ši diena ypatinga - kartu ir ašaros, ir džiaugsmas".

Stalingradas 1961 metais buvo pervadintas Volgogradu, Sovietų Sąjungos lyderiui Nikitai Chruščiovui stengiantis ištrinti ankstesnio diktatoriaus Josifo Stalino asmenybės kultą. Tačiau Stalingradas lieka neišdildomai susijęs su mūšiu, kuris laikomas viena svarbiausių Rusijos karinių pergalių.

Šis ryšys tebėra toks stiprus, kad miesto taryba šią savaitę priėmė nutarimą, jog Stalingradu vadins šį miestą savo oficialiuose pranešimuose, minint mūšio pabaigos dieną, taip pat penkias kitas dienas, susijusias su svarbiais Antrojo pasaulinio karo įvykiais.

Stalino palikimas tebėra opi tema, praėjus beveik 60 metų po tirono mirties. Nors jis yra smerkiamas dėl dešimtmečius vykdytų žiaurių represijų, daugelis giria Staliną kaip žmogų, vedusi liaudį į pergalę prieš nacistinę Vokietiją, šaliai išgyvenant didžiules kančias.

Pagal prieštaringai vertinamą sprendimą Stalino atvaizdas papuošė penkis autobusus, kurie važinės Volgograde iki gegužės 9-osios, kai Rusijoje minima pergalės prieš nacistinę Vokietiją diena. Panašūs autobusai šeštadienį taip pat važinės Sankt Peterburge, ir Čitoje.

Liberalios partijos "Jabloko" frakcijos Sankt Peterburgo miesto taryboje lyderis Georgijus Poltavčenka pasmerkė autobusus su Stalino atvaizdu.

"Pergalė Didžiajame Tėvynės kare, yaip pat pergalė mūšyje prie Volgos, buvo iškovota ne dėl Stalino "karinio genijaus" ... o dėl didvyriško mūsų liaudies pasipriešinimo", - G.Poltavčenkos žodžius citavo "Interfax".