Masačusetsui atstovaujantis senatorius J.Kerry, kuris užsienyje labiausiai žinomas dėl savo nesėkmingos 2004 metų prezidentinės kampanijos, perimti diplomatijos vadovo posto antrai B.Obamos kadencijai buvo paskirtas praėjusį mėnesį.

Senate jo paskyrimas buvo patvirtintas 94-iais balsais prieš tris. Pirmadienį šio demokratų senatoriaus veterano paskyrimą buvo patvirtinęs Senato Užsienio ryšių komitetas, kuriam J.Kerry pirmininkauja.

Jo paskyrimas Senate buvo prastumtas per kelias dienas, jį parėmė abi partijos. 69 metų J.Kerry Senate dirbo 28 metus ir turi sąjungininkų abiejose stovyklose.

"Johnas pelnė lyderių visame pasaulyje pagarbą, demokratų ir respublikonų Senate pasitikėjimą, ir aš esu įsitikinęs, kad jis bus nepaprastas valstybės sekretorius", - sakoma B.Obamos pareiškime.

"Laukiu jo patarimų ir partnerystės ateinančiais metais, mums užtikrinant Amerikos lyderystę pasaulyje ir remiant interesus bei vertybes, kurios išlaiko mūsų valstybę stiprią", - nurodė prezidentas.

Žinoma, kad J.Kerry seniai troško šio darbo, bet vos nepralaimėjo JAV ambasadorei Jungtinėse Tautose (JT) Susan Rice, kuri buvo laikoma pirmuoju B.Obamos pasirinkimu.

S.Rice iš svarstymų šio paskyrimo klausimu pasitraukė susidūrusi su respublikonų kritika dėl administracijos supainiotos viešos reakcijos į rugsėjo 11 dienos ataką prieš JAV misiją Libijoje, kai žuvo keturi amerikiečiai, tarp jų - ambasadorius.

Anksčiau J.Kerry sakė, kad "susikuklino" ir apsidžiaugė dėl kolegų paramos Senato Užsienio ryšių komitete, kuris už jį balsavo vienbalsiai.

"Jie buvo nuostabūs, jie buvo tikrai nuostabūs", - sakė jis apie komiteto narius ir pridūrė, kad jam truputį liūdna palikti impozantišką Senatą. "Jaučiu jam didelį ilgesį, tai nėra lengva", - sakė jis.

65 metų H.Clinton savo darbą turėtų baigti penktadienį ir intensyviai spėliojama, ar ji 2016 metais sieks JAV prezidento posto. Kol kas ji pati sakė tik tiek, kad po ketverių varginančių metų nori truputį pailsėti.

Per jo paskyrimo svarstymą praėjusią savaitę J.Kerry paragino "mąstyti naujai", kai dėstė savo užsienio politikos darbotvarkę ir planus dėl santykių su Iranu, Kinija bei Artimaisiais Rytais.

"Amerikos užsienio politiką apibrėžia ne vien bepiločiai lėktuvai ir dislokavimai", - sakė jis Užsienio ryšių komitetui

"Negalime leisti, kad tą nepaprastą gėrį, kurį darome gelbėdami ir keisdami gyvenimus, visiškai užtemdytų tas vaidmuo, kurį turėjome vaidinti nuo rugsėjo 11-osios, vaidmuo, kuris buvo mums primestas", - sakė jis.

Šis apdovanojimais pagerbtas Vietnamo karo veteranas, tapęs aktyviu karo priešininku, per darbo Senate metus užsitarnavo nepriekaištingą reputaciją. Jis buvo susėdęs deryboms su Sirijos prezidentu Basharu al Assadu, švelnino įtampą Pakistane ir lankėsi Gazos Ruože.

Tačiau artimiausiais mėnesiais ir metais jo laukia virtinė reikšmingų iššūkių - JAV bando išsipainioti iš karo Afganistane ir atkurti ryšius Artimuosiuose Rytuose po Arabų pavasario sukilimų.

"Jo visas gyvenimas parengė jį šiam darbui", - Senate per svarstymą sakė demokratų senatorius iš Konektikuto Richardas Blumenthalis.

Po daugiau ar mažiau sklandaus J.Kerry patvirtinimo B.Obamos laukia sunkesnė politinė kova už senatorių paramą jo pasirinktai Leono Panettos pamainai gynybos sekretoriaus poste - Chuckui Hageliui.

Nors Ch.Hagelis yra nuosaikus buvęs respublikonų senatorius ir medaliais apdovanotas Vietnamo karo veteranas, jis susidūrė su kritika, kad yra negriežtas Iranui ir be didesnio entuziazmo remia svarbų JAV ąjungininką Izraelį.

Ch.Hagelis ir jo šalininkai surengė energingą lobistinę kampaniją šiam susirūpinimui nuraminti. Jo paskyrimo svarstymas Senate numatytas ketvirtadienį.