"Moterys pademonstravo didelę drąsą ir pasiaukojimą mūšio lauke ir už jo ribų, negirdėtais būdais prisidėjo prie kariuomenės misijos ir įrodydamos savo sugebėjimą užimti vis daugiau postų", - sakoma L.Panetta pareiškime.

"Departamento tikslas, panaikinant draudimą, užtikrinti, kad misijose dalyvautų labiausiai kvalifikuoti ir gabiausi žmonės, nepaisant jų lyties", - nurodoma jame.

Sprendimas buvo priimtas po nuodugnios visų ginkluotųjų pajėgų vadų analizės. Jie "vienbalsiai nusprendė, kad atėjo laikas judėti į priekį, visiškai pasiryžus, kiek įmanoma, maksimaliai integruoti moteris į įvairias (karinės tarnybos) kategorijas", - sakė L.Panetta.

Vėliau ketvirtadienį L.Panetta ir Štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Martinas Dempsey dėl šio sprendimo rengia spaudos konferenciją.

Ginkluotosios pajėgos šį sprendimą turės įgyvendinti iki 2016 metų sausio.

Pasak vieno gynybos pareigūno, kalbėjusio su anonimiškumo sąlyga, šio klausimo svarstymas nesukėlė karštų diskusijų tarp štabų vadų. Pasak jo, vadai labiau siekė užtikrinti, kad procesas nebūtų skubotas ir tiesiogiai karinėse operacijose dalyvaujantiems kariams būtų keliami griežti reikalavimai, neatmetant reikalavimų fizinei jėgai.

Moterys sudaro apie 14,5 proc. aktyviosios tarnybos karių JAV ginkluotosiose pajėgose - jų ten tarnauja apie 204 tūkst., nurodo Pentagonas. Naujųjų pokyčių šalininkai seniai argumentavo, kad draudimas moterims dalyvauti kovos veiksmuose faktiškai užkerta joms kelią siekti aukščiausių vadovaujančių postų.

1990-1991 metais vykęs Persijos įlankos karas paskatino ankstesnę reformų bangą, atvėrusią moterims galimybę pilotuoti naikintuvus, atakos sraigtasparnius ir tarnauti karo laivuose.

L.Panettos sprendimas daugiausiai bus taikomas armijai ir Jūrų pėstininkų korpusui, nes oro ir karinės jūrų pajėgos jau yra atšaukusios daugumą apribojimų moterims dalyvauti kovos veiksmuose. 2010 metais karo laivynas nutarė leisti moterims tarnauti ir povandeniniuose laivuose.

1994 metais įvesta atribojimo nuo kovos veiksmų taisyklė draudė skirti moteris į sausumos pajėgų kovinius dalinius, tačiau moterys galėdavo patekti į mūšį, tarnaudamos daliniuose, priskirtuose prie kovinių dalinių.