Karingai nusiteikusi ir kai kada sunkiai tramdanti emocijas H.Clinton nesutiko su jokiais argumentais, išsakytais jos kritikų Kongrese, tebesiekiančių išsiaiškinti, kodėl administracija rugsėjo 11 dieną įvykdytą išpuolį iš pradžių siejo su protestais prie JAV atstovybės tame rytiniame Libijos mieste.

"Gerbiu jus, tačiau faktas tas, kad buvo keturi negyvi amerikiečiai. Ar tai nutiko dėl protesto, ar dėl vaikinų, vieną vakarą išėjusių pasivaikščioti ir nutarusių nužudyti kelis amerikiečius?" - ji sakė įtemptame posėdyje Senate.

"Koks skirtumas?" - klausė ji, trankydama kumščiu į stalą, kai senatorius Ronas Johnsonas jau kelintą kartą paklausė, kodėl administracija iš pradžių siejo tą ataką su protestais dėl vieno internete paskelbto antiislamiško vaizdo įrašo.

"Mūsų darbas - išsiaiškinti, kas nutiko, ir padaryti viską, ką galime, kad tai niekada nepasikartotų, senatoriau", - atrėžė ji H.Clinton.

Vėliau taip pat vyko susišaudymas žodžiais Atstovų Rūmų komiteto posėdyje, kai įstatymų leidėjas Jeffas Duncanas pareiškė H.Clinton: "Ponia sekretore, jūs leidote konsulatui tapti mirtinais spąstais. Ir tai yra nacionalinė netinkama praktika."

H.Clinton atšovė atvykusi pateikti "atviro, skaidraus pranešimo", nors būtų galėjusi laikyti šio tyrimo išvadas įslaptintas ir "tuomet, žinote, tiesiog pasakyti "viso gero". Tačiau aš ne tokia. Aš taip nesielgiu."

Valstybės sekretorė parodymus teikė ilgiau nei penkias valandas, o šis posėdis vyko ruošiantis ketvirtadienį vyksiančiam Senato posėdžiui, per kurį turėtų būti patvirtinta jos įpėdinio Johno Kerry kandidatūra. Tikimasi, kad tas balsavimas praeis lengvai ir J.Kerry per kelias dienas perims postą į H.Clinton.

H.Clinton tvirtino, kad administracija nesistengė dangstyti įvykių, kai dešimtys iki dantų ginkluotų kovotojų, susijusių su tarptautiniu teroristų tinklu "al Qaeda", užėmė JAV konsulatą ir netoliese įsikūrusią Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) naudojamą pastatą per aštuonias valandas trukusį susirėmimą, nusinešusį keturių amerikiečių, tarp jų JAV ambasadoriaus Chriso Stevenso, gyvybes.

"Niekas negalėtų būti toliau nuo tiesos", - teigė H.Clinton, pabrėždama, kad kelias dienas po šios atakos administracija "dar neturėjo aiškaus vaizdo".

Per vieną iš paskutiniųjų svarbių pasirodymų prieš atsistatydinant šio mėnesio pabaigoje, H.Clinton taip pat visai neatrodė ligota, nors jos sveikata buvo pablogėjusi gruodį.

Tačiau ji tramdė ašaras, pasakodama, kaip turėjo paskambinti šeimoms ir pranešti žinią, jog Ch.Stevensas ir informacijos vadybininkas Seanas Smithas buvo nužudyti.

"Tai ne vien politikos reikalas. Tai asmeniška. Stovėjau greta prezidento (Baracko) Obamos, kai jūrų pėstininkai išnešė tuos vėliavomis užklotus karstus iš lėktuvo Andrewso oro pajėgų bazėje", aiškino H.Clinton.

"Apkabinau motinas ir tėvus, seseris ir brolius, sūnus ir dukras, taip pat žmonas, likusias vienas auginti savo vaikų", - pridūrė ji.

JAV diplomatijos vadovė taip pat ragino senatorius padaryti išvadas iš šios atakos, susiduriant su tame regione sparčiai kintančia politine sankloda po Arabų pavasario.

Ataka "Bengazyje įvyko ne vakuume", H.Clinton sakė Senato užsienio ryšių komitete, perspėdama dėl pavojaus, kurį kelia "al Qaeda" ir jai prijaučiantys.

"Turime pripažinti, jog tai pasaulinis judėjimas. Galime nužudyti lyderius, tačiau kol nepadėsime įkurti stiprių demokratinių institucijų, kol nepasirūpinsime geriau skelbti savo vertybes ir kurti ryšių, mes susidursime su šio lygio nestabilumu", - aiškino ji.

Tačiau įtakingi senatoriai respublikonai atmetė H.Clinton argumentus, o senatorius Randas Paulas pareiškė, kad ji turėjo būti pašalinta iš posto, nes neatsižvelgė į prašymus užtikrinti didesnį saugumą.

"Jeigu tuo metu būčiau buvęs prezidentu ir sužinočiau, kad jūs neskaitėte pranešimų iš Bengazio, kad neskaitėte ambasadoriaus Stevenso pranešimų, būčiau pašalinęs jus iš posto. Manau, tai nepateisinama", - sakė jis.

Senatorius Johnas McCainas taip pat "kategoriškai" atmetė kai kuriuos atsakymus, sakydamas, kad praėjus keturiems mėnesiams Amerikos visuomenė vis dar neturi "esminės informacijos" apie tą ataką.

"Kalbant atvirai, atsakymai, kuriuos pateikėte šį rytą, manęs netenkina", - J.McCainas sakė H.Clinton, pridūręs, jog tebenori sužinoti, kodėl JAV ambasadorė prie Jungtinių Tautų (JT) Susan Rice praėjus kelioms dienoms po atakos pareiškė, kad ją išprovokavo spontaniški protestai prie konsulato.

H.Clinton, pirmiausiai stojusi prieš Senato komisiją, o vėliau - prieš Atstovų Rūmų užsienio reikalų komitetą, pakartojo, kad prisiima visą atsakomybę dėl apsaugos trūkumų toje atstovybėje, ir tvirtino, kad ėmėsi priemonių sustiprinti diplomatinių misijų apsaugą regionuose, kuriuose kyla didžiausios grėsmės.

Federalinis tyrimų biuras (FTB) taip pat "tiria kai kurias daug žadančias gijas", aiškinantis, kas buvo tikrieji atakos Bengazyje sumanytojai, nurodė H.Clinton, perspėdama, jog "niekas neturėtų abejoti" prezidento B.Obamos pažadu, kad Amerika imsis atsakomųjų veiksmų.

Tačiau valstybės sekretorė pažymėjo, jog Kongresui priklauso lemiamas žodis užtikrinant geresnį saugumą, atkreipdama dėmesį, jog Valstybės departamento 2012 metais gautos lėšos diplomatinių atstovybių apsaugai buvo 340 mln. (10 proc.) mažesnės nei prašyta.

Iš pradžių buvo planuojama, kad H.Clinton duos parodymus gruodį, tačiau ji buvo priversta deleguoti du savo pavaduotojus, kai susirgo gastroenteritu, vėliau pargriuvusi patyrė smegenų sukrėtimą, o gydytojai jos kraujagyslėse rado kraujo krešulį.