"Bengazis neatsirado iš niekur", - sakė ji prasidėjus posėdžiui dėl rugsėjo 11-osios išpuolio prieš JAV misiją Rytų Libijoje.

"Arabų sukilimai sujaukė valdžios dinamiką ir suardė saugumo pajėgas visame regione", - sakė ji kalbėdama Senato užsienio reikalų komitetui, kuris ją iškvietė atsakyti į klausimus dėl priemonių, kurių buvo imtasi po išpuolio Bengazyje, per kurį žuvo JAV ambasadorius Chrisas Stevensas ir dar trys amerikiečiai.

Kalbėdama savo paskutiniame svarstyme Kongrese, prieš atsistatydindama vėliau šį mėnesį, H.Clinton pakartojo prisiimanti visą atsakomybę už saugumo nesklandumus minėtoje misijoje.

Tačiau nė kiek neparodydama, jog pastaruoju metu ilgokai sirgo, JAV diplomatijos vadovė piktai gynė prezidento Baracko Obamos administraciją ir ambasadorę Susan Rice nuo kaltinimų, esą norėta nuslėpti tikrąsias išpuolio Bengazyje aplinkybes.

"Nebuvo nieko kita - tik tiesa", - tvirtino H.Clinton senatoriams, pabrėždama, kad pirmosiomis dienomis po išpuolio administracija neturėjo "viso vaizdo".

"Su visa pagarba, faktas yra tas, kad žuvo keturi amerikiečiai. Ar tai buvo dėl protestų, ar dėl to, kad vieną naktį vyrai išėjo pasivaikščioti ir nusprendė nužudyti kelis amerikiečius?" - kalbėjo ji.

"Tai koks skirtumas?" - pridūrė ji karštai, trenkdama kumščiu į stalą, kai vienas senatorių, Ronas Johnsonas paklausė jos, kodėl administracija iš pradžių klaidingai susiejo šį išpuolį su protestais prie misijos.

"Toks yra mūsų darbas - suvokti, kas atsitiko ir padaryti viską, ką galime, kad tai niekada nebepasikartotų, senatoriau", - atsakė ji.

H.Clinton tvirtino, kad nėra svarbesnio prioriteto už 70 tūkstančių Valstybės departamento pareigūnų išsaugojimą 275 objektuose pasaulyje, ir pridūrė, jog ji jau ėmėsi veiksmų, kad būtų įgyvendintos vidaus patikrinimo rekomendacijos sustiprinti saugumą.

"Tai nėra vien tik politikos reikalas; tai ir asmeniška. Aš buvau greta prezidento Obamos, kai jūrų pėstininkai išnešė tuos vėliavomis apklotus karstus iš lėktuvo Endriuse", - sakė H.Clinton senatoriams.

Ji sunkiai tvardė emocijas pasakodama, kaip pasitiko namo parskraidintus diplomatų palaikus vėliava uždengtuose karstuose, kai juos atgabenęs lėktuvas nusileido Endriuso karinių oro pajėgų bazėje.

"Apkabinau motinas ir tėvus, brolius ir seseris, sūnus ir dukteris, ir žmonas, kurios liko vienos auginti vaikų", - sakė ji tvardydama ašaras.

Tačiau ji perspėjo, kad JAV diplomatija negali trauktis prieš naujus iššūkius, kuriuos kelia besikeičiantis geopolitinis žemėlapis, ir pareiškė, kad Jungtinės Valstijos turi atsižvelgti į "besikeičiančią grėsmės aplinką".

"Mes negalime sau leisti dabar trauktis. Kai Amerika pasitraukia, ypač iš nestabilios aplinkos, atsiranda pasekmės. Įsišaknyja ekstremizmas, nukenčia mūsų interesai, kyla pavojus mūsų saugumui namuose", - sakė H.Clinton.

Valstybės sekretorė taip pat kalbėjo apie "nestabilumą Malyje", pareikšdama, kad "tai sudarė prieglobsčio sąlygas teroristams, kurie nori padidinti savo įtaką ir rengia kitus tokio pobūdžio išpuolius, kokius matėme praėjusią savaitę Alžyre".

Nors ilgokai sirgusi paskutinėmis savo darbo savaitėmis H.Clinton svarbių viešų pareiškimų nedarė, ji labai nori padėti tašką po to kruvino rugsėjo 11-osios išpuolio Bengazyje, kuris JAV sukėlė politinę audrą.

Šis svarstymas papildomos reikšmės įgavo po Alžyro dykumoje esančioje dujų gamykloje surengtos atakos, per kurią žuvo trys amerikiečiai.

H.Clinton turėjo liudyti dar gruodžio mėnesį, po to, kai buvo paskelbta pikta tyrimo ataskaita, kurioje dėl keturių amerikiečių žūties JAV konsulate Bengazyje Rytų Libijoje buvo kaltinamas "didžiai neadekvatus" saugumas.

Tačiau vietoje savęs ji buvo priversta nusiųsti du pavaduotojus, nes pasigavo žarnyno infekciją, o vėliau pargriuvusi patyrė smegenų sutrenkimą, jai galvoje buvo susidaręs krešulys.

Dabar jos liudijimas dviem Kongreso komitetams vyko dieną prieš tai, kai Senatas svarstys senatoriaus Johno Kerry paskyrimą į jos postą ir turėtų nesunkiai jį patvirtinti. J.Kerry vadovavimą JAV diplomatijai vietoje atsistatydinančios H.Clinton galėtų perimti per kelias dienas.