Netikėti rinkimų rezultatai yra tokie, kad centristų "Yesh Atid" tapo antrąja pagal Knesete turimų vietų skaičių Izraelio partija, nors ją aktorius ir buvęs žurnalistas Yairas Lapidas įkūrė vos prieš metus. Pats 49 metų telegeniškas Y.Lapidas per vieną naktį virto naujausia Izraelio politikos žvaigžde.

Dėl stipraus centristų partijų pasirodymo 120 Kneseto vietų pasidalijo po lygiai - 60 jų gavo dešiniųjų blokas, o kitas 60 - centro kairės blokas.

Nors toks Izraeliui neįprastas pasidalijimas reiškia, kad centro kairė gali siekti sutrukdyti B.Netanyahu suformuoti naują vyriausybę, jis turi geras sąlygas plačiai koalicijai burti, sako analitikai.

Vis dėlto rinkimų rezultatai bus smūgis B.Netanyahu, kuris siekė neįveikiamos dešiniųjų daugumos ir laisvės manevruoti svarbiais užsienio politikos klausimais, tarp kurių yra Irano branduolinė programa ir taika su palestiniečiais.

Iki 6 val. Grinvičo (8 val. Lietuvos) laiku buvo suskaičiuoti 99,5 proc. balsų ir Izraelio centrinė rinkimų komisija paskelbė, kad B.Netanyahu dešiniųjų partijos "Likud" ir griežtosios linijos pasaulietinės nacionalistų partijos "Izraelis – mūsų namai" ("Yisrael Beitenu") bendras sąrašas gavo 31 vietą Knesete.

11 vietų laimėjo religinė nacionalistų partija "Žydų namai", o dar 11 - sefardų ultraortodoksų "Shas". Aškenazių ultraortodoksų "Jungtinis Toros judaizmas" gavo septynias vietas, tad bendrai dešiniųjų blokas turės 60 vietų.

Centro kairiųjų stovykloje centristų "Yesh Atid", kuri netikėtai gerai pasirodė per šiuos rinkimus, turi 19 vietų ir lenkia centro kairės Darbo partiją, gavusią 15 vietų.

Buvusios užsienio reikalų ministrės Tzipi Livni "HaTnuah" gavo šešias vietas - kaip ir kairiosios pakraipos "Meretz". Tuo tarpu ankstesnė Tz.Livni partija "Kadima" gavo vos dvi vietas.

Trys Izraelio arabų partijos, kurios įveikė rinkimų "slenkstį", bendrai gavo 12 vietų, ir centro kairiųjų blokas iš viso jų turės taip pat 60.

Šie beveik galutiniai rezultatai atspindi balsavusiųjų apklausų rezultatus, kurie buvo paskelbti antradienį, po to, kai 20 val. Grinvičo (22 val. Lietuvos) laiku buvo uždarytos rinkimų apylinkės. Paaiškėjus balsavusiųjų apklausų rezultatams, kokia 15 aktyvistų mažame "Yesh Atid" rinkimų kampanijos štabe Tel Avive pratrūko pergalės šūksniais.

"Mes viską pakeisime, mes viską pakeisime", - dainavo jie, panaudodami partijos šūkį, ir skandavo "Yesh Atid" - hebrajiškai tai reiškia "Ateitis yra".

Balsavusiųjų apklausoms parodžius, kad jo sąrašas iškilo į pirmą vietą, B.Netanyahu padėkojo rinkėjams ir savo pergalės kalboje sakė, kad jam reikia suformuoti "kaip galima platesnę koaliciją".

Jis kreipėsi į Y.Lapidą ir pasakė jam: "Turime galimybę daryti nuostabius dalykus Izraeliui. Rinkimų kampanija baigėsi ir dabar galime sutelkti dėmesį į veiksmus viso Izraelio naudai".

Apsuptas džiūgaujančių šalininkų, kurių kai kurie nesutramdė ašarų, Y.Lapidas taip pat žadėjo siekti plačios koalicijos vyriausybei.

"Raginu politinius lyderius dirbti su manimi, drauge, formuoti kuo platesnę vyriausybę, kuri įtrauktų nuosaikius elementus iš kairės ir dešinės, kad būtų galima daryti tikras permainas", - sakė jis.

B.Netanyahu sakė, kad jo naujosios vyriausybės pagrindinis prioritetas bus neleisti Iranui įsigyti branduolinių ginklų, bet jo taip pat laukia užsitęsęs taikos su palestiniečiais reikalas ir arabų sukilimų smarkiai pakeisti Artimieji Rytai.

Vidaus politikos klausimai bus ne mažiau primygtiniai: didesnis nei planuota biudžeto deficitas ir laukiančios taupymo priemonės, kurioms dabar gali priešintis centristų partijos, kurios kampanijos metu ragino gerinti Izraelio vidurinės klasės gyvenimą.

Galutiniai skaičiai rodo, kad rinkėjų aktyvumas buvo 66,6 proc. - truputį didesnis nei 65,2 proc. 2009 metais. Galutiniai rinkimų rezultatai turėtų būti paskelbti vėliau šią savaitę, kai bus suskaičiuoti užsienyje esančių izraeliečių ir kariškių balsai.

Mažiausiai 61 parlamentaro koalicijos formavimo procesas turėtų užtrukti apie dvi savaites, o B.Netanyahu turės labai atsargiai manevruoti, kad laimėtų didžiausių centro kairės bloko frakcijų paramą.

Pasak analitikų, Y.Lapidas, populiarus buvęs naujienų laidos vedėjas ir buvusio politiko sūnus, sėkmingai pasirodė vykdydamas santūrią kampaniją, kurios metu didžiausias dėmesys buvo skiriamas ekonominiams klausimams ir pasaulietinėms vertybėms, neatstumiant religinės klasės.

Jis ragino šaukti ultraortodoksus į armiją ir tvirtino, kad reikia "dalytis šia našta", be to, žadėjo ginti Izraelio vidurinę klasę - pasinaudodamas ekonominiu nepasitenkinimu, kuris 2011 metais buvo išprovokavęs rekordinius protestus prieš pragyvenimo išlaidas.