Izraelio dešiniųjų ir centro kairiųjų blokai gavo po vienodai vietų šalies parlamente, suskaičiavusi 99,5 proc. balsų anksti trečiadienį paskelbė Izraelio centrinė rinkimų komisija.

Komisijos interneto svetainėje skelbiama, kad per antradienio rinkimus iš 120 vietų Knesete 60 laimėjo dešiniųjų partijos, kurių priekyje yra premjero B. Netanyahu sąrašas, o kitas 60 - centro kairiųjų partijos, tarp jų - arabų frakcijos.

Bendras B.Netanyahu sąrašas aplenkė visus varžovus ir iš viso gavo 31 vietą, bet įvairių centro, kairiosios pakraipos ir arabų partijų sėkmė reiškia, kad bendrai parlamentas bus susiskaldęs į dvi lygias stovyklas, o tai Izraelyje yra retas dalykas.

Dešiniųjų bloke be 31 vietos, tekusios B.Netanyahu „Likud“ ir griežtosios linijos pasaulietinės nacionalistų partijos „Yisrael Beitenu“ bendram sąrašui, 11 vietų laimėjo religinė nacionalistų partija „Žydų namai“, o dar 11 - sefardų ultraortodoksų „Shas“.

Aškenazių ultraortodoksų „Jungtinis Toros judaizmas“ gavo septynias vietas, tad bendrai dešiniųjų blokas turės 60 vietų.

Centro kairiųjų stovykloje centristų „Yesh Atid“, kuri netikėtai gerai pasirodė per šiuos rinkimus, turi 19 vietų ir lenkia centro kairės Darbo partiją, gavusią 15 vietų.

Buvusios užsienio reikalų ministrės Tzipi Livni „HaTnuah“ gavo šešias vietas - kaip ir kairiosios pakraipos „Meretz“. Tuo tarpu ankstesnė Tz.Livni partija „Kadima“ gavo vos dvi vietas.

Trys Izraelio arabų partijos, kurios įveikė rinkimų „slenkstį“, bendrai gavo 12 vietų, ir centro kairiųjų blokas iš viso jų turės 60.

Toks jėgų pasiskirstymas sudaro sąlygas sudėtingoms ir opioms deryboms dėl koalicijų.

Kaip daugiausiai vietų gavusio sąrašo lyderis, B.Netanyahu tikriausiai gaus iš prezidento Shimono Pereso pirmą galimybę formuoti vyriausybę.

Tačiau esant tokiam susiskaldžiusiam parlamentui, centro kairiųjų partijos gali pabandyti suformuoti blokuojantį frontą ir atsisakyti prisidėti prie B.Netanyahu koalicijos.