Šis opus klausimas dėl to, ar moteris turi teisę nuspręsti nutraukti nėštumą ir tuo pačiu, kaip teigia kritikai, nutraukti gyvybę, ilgą laiką kelia didelius ir piktus nesutarimus Amerikos visuomenėje, kurie net išprovokavo kelis kruvinus incidentus.

1973 metų sausio 22 dienos sprendimo byloje "Roe prieš Wade'ą (Veidą)" metinės dabar kasmet minimos dešimčių tūkstančių abortų priešininkų demonstracijomis priešais Aukščiausiąjį Teismą.

Roe buvo "Jane Roe" - pseudonimas vienišos motinos Normos McCorvey, kuri anuomet laukėsi trečio vaiko ir norėjo aborto.

Ji iškėlė bylą tuometiniam Dalaso generaliniam prokurorui Henry Wade'ui, dėl Teksaso įstatymo, pagal kurį nutraukti nėštumą buvo nusikaltimas, išskyrus išžaginimo ir incesto atvejus, taip pat - tuos atvejus, kai motinos gyvybei iškyla pavojus.

Drauge su ja ieškinį teikė Teksaso gydytojas Jamesas Hallfordas, kuris įrodinėjo, kad įstatymo medicininės nuostatos buvo neapibrėžtos ir jis negali patikimai nuspręsti, kurios pacientės atitinka nustatytas sąlygas.

Papildomą ieškinį pateikė ir "Doe" - bevaikė pora, kuri teigė, kad žmonai visas nėštumas keltų medicininį pavojų sveikatai, nors ir ne gyvybei, ir kad jie turėtų turėti saugaus, teisėto aborto galimybę, jeigu ji pastotų.

Šie trys ieškiniai - moters, kuri norėjo aborto, gydytojo, kuris norėjo atlikti abortus, ir nesilaukiančios moters, kuri norėjo tokios teisės, jei jos prireiktų, - galiausiai pasiekė šalies Aukščiausiąjį Teismą.

Teismas du kartus išklausė argumentus, o paskui palaukė, kol 1972 metų lapkritį buvo perrinktas respublikonų prezidentas Richardas Nixonas.

Tik sausį po rinkimų Aukščiausiasis Teismas pateikė savo istorinį, septyniais balsais prieš du priimtą sprendimą, kuriuo buvo panaikinti Teksaso įstatymai ir nustatytas teisinis precedentas, turėjęs pasekmių visose 50-yje valstijų.

Teisėjas Harry Blackmunas daugumos vardu parašė, jog Teismas pripažįsta "kontroversijos dėl abortų, stiprių priešingų pozicijų, net tarp gydytojų, ir tvirtų bei, regis, absoliučių įsitikinimų, kuriuos įkvepia ši tema, opų ir emocinį pobūdį".

Tačiau jis argumentavo, jog "privatumo teisė ... yra pakankamai plati, kad apimtų moters sprendimą dėl to, ar nutraukti savo nėštumą".

Šiemetinis "Žygis už gyvybę" įvyks trimis dienomis vėliau, penktadienį. Jis buvo atidėtas dėl pirmadienio iškilmių - prezidento Baracko Obamos inauguracijos antrai kadencijai.

Abortų šalininkai metinių proga tuo tarpu organizuos vietinius susirinkimus, vakarienes ir konferencijas.

Apklausos atskleidžia akivaizdų visuomenės susiskaldymą į abortų šalininkų ir priešininkų stovyklas.

Viena "Pew" apklausa rodė, jog daugiau kaip 60 proc. amerikiečių nenorėtų, kad Teismas panaikintų "Roe prieš Wade'ą" sprendimą, o 29 proc. norėtų, kad jis būtų anuliuotas. Šalininkų ir priešininkų skaičiai smarkiai nesikeitė pastaruosius 20 metų.

Naujausia apklausa, kurios rezultatai buvo paskelbti praėjusį trečiadienį, taip pat parodė, jog dabar gerokai daugiau - 53 proc. - respondentų sako, kad abortų klausimas "nėra toks svarbus palyginti su kitais klausimais". 2009 metais taip galvojo 48 proc., o 2006-aisiais - 32 proc. amerikiečių.

Tuo tarpu skaičius tų, kurie galvoja, kad abortai yra "lemiamas klausimas šaliai", mažėjo nuo 28 proc. 2006 metais iki 15 proc. 2009-aisiais ir 18 proc. dabar.

Tačiau abortai išlieka "karšta" politinė tema, galinti nulemti politikų, ypač - konservatyvių, kilimą ar kritimą.

Vis dėlto valstijų lygiu buvo priimta visa virtinė su abortais susijusių įstatymų, paprastai tokių, kuriuos stūmė įtakingi lobistai abortų priešininkai ir su kuriais kovojo abortų šalininkai.

"(Abortų priešininkų aktyvistai) supranta, kad iš tikrųjų negali pakeisti Aukščiausiojo Teismo sprendimo. Jie neužsitikrins konstitucijos pataisos, tad ėmėsi poetapinės prieigos, valstija po valstijos", - sakė Fordamo universiteto sociologijos profesorius emeritas Jamesas Kelly.

Ne pelno organizacija "Guttmacher Institute", propaguojanti seksualinę ir reprodukcinę sveikatą, suskaičiavo rekordiškai daug - 92 - 2011 metais priimtus su abortais susijusius įstatymus ir 43 tokius 2012 metais priimtus įstatymus.

Jie apima platų spektrą, pradedant priemonėmis, apribojančiomis vėlyvo nėštumo nutraukimą, ir baigiant draudimu apmokėti abortus iš sveikatos draudimo bei reikalavimu nėščiosioms pasidaryti echoskopiją.

Šie teisiniai suvaržymai "yra skirtingi keliai į tą patį tikslą, tikslą sutrukdyti moteriai galėti iš tiesų pasidaryti abortą, net jeigu tai techniškai yra legalu", sakė Jennifer Dalven iš teisių gynimo grupės "American Civil Liberties Union".

Kiti reikalauja, kad centrai, kuriuose atliekami nebūtini abortai, laikytųsi tokių ligoninių standartų, kaip, pavyzdžiui, durų plotis ir automobilių stovėjimo aikštelių dydis.

"Vienintelis tikslas yra ne didinti žmonių saugumą, vienintelis tikslas yra uždaryti tas klinikas", - sakė Jonas O'Brienas, abortus remiančios katalikiškos organizacijos "Catholics For Choice" prezidentas.

Šiuo metu visoje šalyje abortai atliekami 1,8 tūkst. klinikų, bet 83 proc. apygardų tokių centrų neturi. Pietinėje Misisipės valstijoje, kuri gyvena 3 mln. žmonių, yra vienintelė tokia klinika.

"Žinodami, kad "Roe" pataisa artimiausioje ateityje mažai tikėtina, valstijų lygiu nudirbome daug darbo", - sakė "Žygio už gyvybę" prezidentė Jeanne Monahan.

"Tai ne tiek strategijos keitimas ... Matėme, kaip vis daugiau žmonių laiko save gyvybės šalininkais, ypač - jaunų žmonių", - sakė ji.

Nepaisant visų emocijų, lydinčių šį klausimą, aktyvistai nežudo gydytojų, kaip būdavo 10-ajame dešimtmetyje.

"Jie buvo vieniši vilkai, jie veikė patys, - tvirtino J.Kelley. - Abortų (klausimas) niekada nebus iki galo išspręstas; tai klausimas, kurį civilizacija turės spręsti galbūt amžinai".