Maždaug 5,65 mln. izraeliečių gali atiduoti savo balsus 10 132-iejose rinkimų apylinkėse, kurios buvo atidarytos 5 val. Grinvičo (7 val. Lietuvos) laiku) ir bus uždarytos po 15 valandų. Iškart po to televizijos turi paskelbti balsavusiųjų apklausos rezultatus.

Saugumas buvo sustiprintas visoje šalyje, budi daugiau kaip 20 tūkst. policijos pareigūnų.

19-osios kadencijos parlamento rinkimai tikriausiai nulems vyriausybę, kuri pasuks dar labiau dešinėn, ir šis posūkis sumažins galimybes sudaryti taikos susitarimą su palestiniečiais, be to, gali nulemti didesnę žydų valstybės izoliaciją.

Išrinkti Kneseto nariai susidurs su svarbiais diplomatiniais ir užsienio politikos klausimais, tarp kurių yra Irano branduolinė programa, didelės pasaulio dalies laikoma siekio įsigyti branduolinių ginklų priedanga, ir spaudimas atgaivinti taikos derybas su palestiniečiais.

Visuomenės apklausos nuolat rodė, kad B.Netanyahu dešiniųjų partija "Likud", kuri parengė bendrą su griežtosios linijos pasaulietine nacionalistų "Izraelis – mūsų namai" ("Yisrael Beitenu") kandidatų sąrašą, populiarumu gerokai lenkia savo varžovus.

Tačiau artėjant rinkimų dienai, parama "Likud" bei "Izraeliui – mūsų namams" mažėjo, ir prognozuojama, kad šios partijos gaus 32 vietas Knesete - 10-čia vietų mažiau nei dabar turi. Vis dėlto rimčiausiai jų varžovei, centro kairės Darbo partijai prognozuojama daug mažiau - 17 - vietų.

Paskutinės apklausos, kurių rezultatai buvo paskelbti praėjusios savaitės pabaigoje, rodė, kad dešiniųjų ir religinių partijų blokas gaus 61-67 vietas, o centro kairiųjų ir arabų partijos - 53-57 vietas.

Per rinkimų kampaniją, kurioje daug svarbių įvykių nebuvo, netikėtumą pateikė Naftali Bennettas, jaunas, charizmatiškas naujasis religingų kraštutinės dešinės nacionalistų "Žydų namai" lyderis, kuris vadovavimą partijai perėmė lapkričio mėnesį ir yra kylanti naujakurių lobizmo žvaigždė.

Ši partija, kuri kategoriškai nepritaria Palestinos valstybei ir per 2009 metų rinkimus laimėjo tik tris vietas, dabar turėtų laimėti 15 vietų ir greičiausiai taps bet kokios būsimos koalicinės vyriausybės partnere.

N.Bennetto įsiveržimas į politikos areną išgąsdino B.Netanyahu, sako žydų valstybės politinės scenos stebėtojai.

Premjeras labai stengiasi sulaikyti dešiniųjų rinkėjų nutekėjimą prie "Žydų namų" pats tobulindamas savo, kaip izraeliečių gyvenviečių okupuotose teritorijose gynėjo, įvaizdį.

Prognozuojant beveik neabejotiną B.Netanyahu grįžimą į premjero postą, didelis klausimas lieka koalicijos, kurią jis suburs, sudėtis ir tai, kur ji ves Izraelį tokiais svarbiais klausimais kaip veikla dėl gyvenviečių, derybos su palestiniečiais ir Iranu.

Tačiau analitikai vienu balsu sako, kad jis naujai vyriausybei formuoti rinksis "natūralius" sąjungininkus - dešiniųjų ir religines partijas.

"Kitoje koalicijoje, kurioje bus "Likud" ir "Izraelis – mūsų namai", "Žydų namai", "Shas", "Jungtinis Toros judaizmas" ir galbūt taip pat "Yesh Atid", pirmą kartą per istoriją daugumą turės ultraortodoksų ir religinių (partijų) parlamentarai", - laikraštyje "Maariv" rašė Shalomas Yerushalmi.

"Tai daugiausia yra didelė pergalė naujakuriams, kurie tapo pagrindine ideologine jėga šalyje", - pridūrė jis.