43 metų Sergejų Filiną ketvirtadienio vakarą užpuolė vyras, kuris jam į veidą šliūkštelėjo rūgšties. Buvęs garsus šokėjas, kuris į dabartines pareigas buvo paskirtas 2011 metais, tuo metu lipo iš automobilio prie savo namų Maskvos centre.

"Išsigandau, galvojau, kad jis į mane šaus", - televizijai "Ren-TV" sakė S.Filinas Maskvos ligoninės palatoje su aptvarstytu beveik visu veidu.

"Apsisukau bėgti, bet jis mane aplenkė", - pasakojo S.Filinas. Užpuoliko veidą dengė kaukė, jis buvo su gobtuvu, sakė jis ir pridūrė: "(Matėsi) tik jo akys".

Teatro spaudos tarnyba Rusijos televizijai sakė, kad S.Filinas patyrė trečio laipsnio nudegimus.

Šiuo metu gydytojai stengiasi išgelbėti S.Filino akis, savo ruožtu nurodė Didžiojo teatro generalinis direktorius Anatolijus Iksanovas.

"Akių operacija kaip tik turi prasidėti, - teatre sakė jis žurnalistams. - Tada jis bus nusiųstas į karinę nudegimų ligoninę Belgijoje".

Policija pradėjo tyrimą dėl piktavališko sveikatos sutrikdymo, už kurį skiriamas kalėjimas iki aštuonerių metų.

Užpuolikas iš įvykio vietos pabėgo, jokie įtariamieji kol kas nenustatyti.

Tačiau nei policija, nei nukentėjusiojo kolegos beveik neabejoja, kad S.Filinas buvo užpultas dėl savo profesinės veiklos Didžiajame teatre.

"Tai aiškiai susiję su jo profesine veikla, - pareiškė A.Iksanovas. - Tikrai tikiuosi, kad žmogus, kuris užsakė (šį išpuolį), bus surastas. Tas žmogus yra pabaisa".

S.Filinas jau kuris laikas buvo puldinėjamas: buvo įsilaužta į jo interneto svetainę ir elektroninį paštą, kažkas buvo pradūręs jo automobilio padangas, nurodė A.Iksanovas.

Savo ruožtu pats S.Filinas kalbėdamas "Ren-TV" irgi sakė, kad Naujųjų metų išvakarėse kažkas jam nuolat skambinėjo į mobilųjį telefoną ir taip blokavo jo komunikavimo galimybes.

Didžiojo teatro atstovė Katerina Novikova Pirmajam kanalui sakė, kad S.Filinas anksčiau buvo sulaukęs grasinimų ir kad dabar galėjo tapti auka liūdnai pagarsėjusių vidaus kovų ir ginčų tarp skirtingų teatro šokėjų ir vadybininkų grupių.

"Jo būklė sunki, bet pavojus jo gyvybei negresia. Šiuo metu pagrindinis dalykas yra išgelbėti jo akis", - sakė ji.

"Kad tokie dalykai gali vykti kultūros sferoje, sunku suvokti", - pridūrė atstovė.

Maskvietis S.Filinas 1988 metais prisidėjo prie Didžiojo teatro baleto trupės, 2011-ųjų kovą buvo paskirtas Didžiojo teatro meno vadovu - po trejų metų panašaus darbo kitame Maskvos teatre.

"Esame šokiruoti ir sukrėsti, tai sunku suvokti, - sakė garsiausia Didžiojo teatro dabartinė primabalerina Svetlana Zacharova. - Visą naktį nemiegojome. Sergejus yra geras direktorius, jis viską kontroliavo".

Vienas S.Filino pirmtakų, Aleksejus Ratmanskis, kuris iš Didžiojo teatro išėjo 2008 metais ir dabar yra choreografas Amerikos baleto teatre, sakė, jog šį išpuolį nulėmė tai, kad Didžiajame teatre "trūksta teatrinės etikos".

"Ši tragedija su Sergejumi Filinu nėra sutapimas", - parašė jis "Facebook" ir paminėjo "bjaurią" praktiką samdyti žmones tam, kad jie plotų per spektaklius, neišspręstą spekuliantų teatro bilietais klausimą ir skandalingus trupės narių interviu žiniasklaidai.

"Tai, kas nutiko, šokiruoja visus, bet tiek daug žmonių nestebina", - sakė rusų baleto istorikas Vadimas Gajevskis.

Net sovietiniais laikais Didžiojo (teatro) šokėjai stiklo šukėmis perdurdavo vienas kito puantus, o legendinė sovietų primabalerina Galina Ulanova gaudavo grasinamų laiškų, sakė jis.

S.Filinas yra populiari figūra, kuria, kaip kalbama, šokėjai žavėjosi, bet Didžiojo teatro baletui didelę įtaką vis dar daro jo vyriausiasis baletmeisteris, sovietų choreografas veteranas Jurijus Grigorovičius.

Tuo tarpu šokėjas Nikolajus Ciskaridzė, kuris dėl dalyvavimo įvairiuose televizijos šou yra viena labiausiai matomų Didžiojo teatro žvaigždžių, skundėsi, kad vadovaujant S.Filinui jam suteikiama nepakankamai galimybių šokti spektakliuose.

Didžiausias teatro skandalas vadovaujant S.Filinui buvo Ivano Vasiljevo ir Natalijos Osipovos, kurie gyvenime yra pora, išėjimas 2011 metų pabaigoje. Šios žvaigždės išėjo dirbti į ne tokį garsų teatrą Sankt Peterburge.

Tai, kad Didįjį teatrą drasko vidaus problemos, rodo ir 2011 metų pornografinio šmeižto skandalas vieno šokėjo, kuris siekė S.Filino dabartinio posto, atžvilgiu.