Šioje naktinėje operacijoje dalyvavo Prancūzijos elitinė slaptoji tarnyba DGSE, sakoma gynybos ministro Jeano Yves'o Le Driano pranešime, kuriame taip pat nurodoma, kad šį reidą paskatino surengti "teroristų nesukalbamumas - jie trejus su puse metų atsisako derėtis ir nežmoniškomis sąlygomis laiko (įkaitą) Denis Allexą".

Tačiau islamistų sukilėlių judėjimo "al Shebab" kovotojai paneigė J.Y.Le Driano pareiškimą, kad jie nužudė įkaitą - slaptąjį agentą, kurio slapyvardis yra Denis Allexas. Ekstremistai pareiškė, kad jie šio įkaito likimą nuspręs per ateinančias dvi dienas, taip pat griežtai perspėjo Paryžių.

Per šį susirėmimą du prancūzų kariai "neteko gyvybių, (taip pat) buvo nukauti 17 teroristų", sakė J.Y.Le Drianas, reikšdamas "nuoširdžiausią užuojautą" žuvusių karių šeimoms ir girdamas juos už "narsą ir nepaprastą darbą".

Ministras nurodė, kad artimieji buvo informuoti apie karių žūtį.

Tuo tarpu "Al Shebab" pranešime sakoma, kad "būtent Prancūzijos piliečiai neišvengiamai susidurs su karčiomis jų vyriausybės beatodairiško požiūrio į įkaitus pasekmėmis."

"Mudžahidų kovotojai įveikė vadinamuosius Prancūzijos vyriausybės komandosus, kurie mėgino išvaduoti įkaitą; ir jie paliko kelis saviškių lavonus išpuolio vietoje", - sakė Bulomarero kovotojų vadas vadas šeichas Mohamedas Abdallah.

"Al Shebab" pranešime sakoma, kad prancūzai išsigabeno "kelis" žuvusius saviškius.

"Sraigtasparniai atakavo namą ..., nes manyta, kad Denis Allexas laikomas toje vietoje, tačiau dėl pragaištingos žvalgybos klaidos gelbėjimo misija virto katastrofa, - pareiškė kovotojai. - Keli prancūzų kariai žuvo mūšyje, dar daugiau jų buvo sužeisti, ir jiems teko sprukti iš mūšio vietos,palikus kai kurią karinę įrangą ir netgi vieną iš savo bendražygių."

"Sužeistas prancūzų karys dabar yra mudžahidų rankose, o Allexas tebėra saugus ir toli nuo šio mūšio vietos", - pridūrė "al Shebab".

"Mes nežinome kas iš tikrųjų įvyko, nes atakuota naktį, bet šį rytą matėme kelis lavonus, vienas jų buvo baltojo vyro", - sakė agentūrai AFP Bulomarero gyventojas Idrisas Youssoufas ir pridūrė, kad per susirėmimą žuvo trys civiliai.

Prancūzų slaptasis agentas D.Allexas buvo pagrobtas Somalyje 2009-ųjų liepą kartu su savo kolega, kuris kitą mėnesį buvo išvaduotas.

Pasak liudininkų, per vieno namo ataką "al Shebab" kontroliuojamame Bulomarere, esančiame už 110 kilometrų nuo Mogadišo, prancūzai atskrido keturiais sraigtasparniais.

Su tarptautiniu teroristų tinklu "al Qaeda" ryšius palaikanti "al Sheba" prarado savo pagrindines tvirtoves Somalio pietuose ir centrinėje dalyje po Afrikos Sąjungos (AS) pajėgų puolimo, pradėto 2011 metų viduryje, tačiau kovotojai iki šiol kontroliuoja kai kurias kaimo vietoves.

D.Allexas yra vienas iš devynių prancūzų, tapusių įkaitais Afrikoje; šešis jų laiko islamiškojo Magribo "al Qaeda" (AQIM).

Jis buvo parodytas vaizdo įraše 2010-ųjų birželį raginantis Paryžių liautis remti Somalio vyriausybę.

Dar kartą išvargęs D.Allexas buvo rodytas penai spalį, prašantis Prancūzijos prezidento Francois Hollande'o imtis pastangų jį išvaduoti.

Somalis neturėjo veiksmingos centrinės vyriausybės nuo 1991 metų. Tačiau pernai darbą pradėjo nauja administracija, užbaigusi aštuonerius metus trukusį korupcijos persmelktos laikinosios vyriausybės valdymą.

Kaip rodo Jungtinių Tautų (JT) duomenys, daugiau nei milijonas somaliečių yra tapę pabėgėliais savo šalyje, dar per milijonas jų pasitraukė į kaimynines šalis.

Jungtinės Tautos šį mėnesį paprašė skirti humanitarinės pagalbos už 1,3 mlrd. JAV dolerių. Šią pagalbą ruošiamasi suteikti daugiau nei 3,8 mln. žmonių - apie pusei karo nualintos šalies gyventojų - kuriems, kaip nurodoma, ji yra žūtbūtinai reikalinga.

2011 metais Somalyje dešimtis tūkstančių žmonių gyvybių nusinešė didelis badas, kurį dar labiau apsunkino šalyje vykstantis konfliktas, o ši nelaimė paveikė iš viso per 4 mln. žmonių, nurodė JT.