Vladimiro Franzo veidas nepamirštamas. Be to, kad yra operų kompozitorius, dailininkas ir Prahos Scenos menų akademijos profesorius, šiuo metu kovoje dėl savo gimtosios šalies – Čekijos - prezidento posto jis užima trečiąją vietą. Tatuiruotės puošia jo kūną nuo galvos iki kojų pirštų galiukų, „The Guardian“ tinklaraštyje rašo Bimas Adewunmi.

Duomenys rodo, kad tatuiruotės visuomenei yra priimtinos, bet tatuiruoti veidą vis dar yra neįprasta. Tatuiruočių meistras Alexas Binnie dirba tatuiruočių salonuose „Into You“ Braitone bei Londone. „Tai neįprasta net šiais laikais, - patvirtina jis. – Tatuiruočių srityje dirbu daugiau kaip 25 metus. Pažįstu žmonių, kurių veidas yra ištatuiruotas dar daugiau negu (V. Franzo – aut. past.), tačiau juos galima išvysti tik tatuiruočių mylėtojų suvažiavimuose“.

„Tatuiruotės jau nebestebina žmonių, todėl jie nebe taip spokso į kiekvieną ištatuiruotą veidą, - sakė A. Binnie. – Jegu tą žmogų gerai pažįsti, jo tatuiruotės nebeblaško dėmesio. Žmonės Čekijoje akivaizdžiai pripratę prie to vyruko“.

Dermatologas Williamas Claytonas, dirbantis Odos lazerių klinikoje Londone, į klausimą, ar daug klientų pageidauja pašalinti tatuiruotes nuo savo veido, atsakė: „Nedaug. Gal vienas ar du per metus“. Tačiau yra išimtis – tatuiruotės lūpų viduje. „Kiek daugiau žmonių nori atsikratyti tatuiruočių lūpų viduje. Kartais jie išsitatuiruoja lūpų viduje šiurkščius posakius, kad galėtų juos parodyti bare“, - teigė W. Claytonas.

Greitai peržvelgus medžiagą internete, galima pastebėti nežymų ryšį tarp žmonių su tatuiruotėnis ant veido ir didesnio savižudybių skaičiaus. „Neturiu jokių mokslinių darbų, kuriuos galėčiau jums pacituoti, - sako W. Claytonas. – Tačiau aišku, kad žmonių, kuriuos sutikau, gyvenimai buvo spalvingi, sakykime taip. Išsitatuiruodamas veidą tu tarsi nori kažką pasakyti. Kartais tai būna savotiškas pyktis – savo paties ar visuomenės atžvilgiu. Nėra abejonių, kad tai reikšminga“.

„Didels tatuiruotės ant kūno, ypač veido, gali būti priemonė vidiniam konfliktui išspręsti, ir, žinoma, kaip ir kiti dalykai, tai gali nesuveikti“, - teigė A. Binnie. Po trumpos pauzės jis priduria: „Tačiau tai tikrai suveikė V. Franzo atveju, nes jis sėkmingai rungiasi dėl prezidento posto“.

V. Franzo tatuiruotės bent jau yra gerai apgalvotos. Tuo tarpu Ericas Hartsburgas iš Indijanos, išsitatuiravęs ant veido nesėkmingos kandidato į JAV prezidentus Mitto Romney rinkimų kampanijos logotipą, dabar siekia jį pašalinti.