"Fantastiška, kad paveikslas vėl pasirodė, - sakė Stokholmo modernizmo muziejaus atstovė Kristin Ek. - Jis buvo pavogtas taip seniai, kad mes tikrai buvome beveik praradę viltį".

Paveikslas iš muziejaus buvo pavogtas 1987 metų gegužę, kai naktį į jį kūju įsilaužė vagišius.

Apie vagystę buvo pranešta Interpolui ir Dingusių meno kūrinių registrui (Art Loss Register -ALR) - didžiausiai privačiai duomenų bazei pasaulyje, kurioje sukaupta informacija apie pavogtus arba dingusius meno kūrinius.

"Le Jardin" buvo atrastas, kai vienas meno pirklys prieš parduodamas H.Matisse darbą Britanijoje patikrino jį ALR duomenų bazėje.

"Džiaugiamės, kad paveikslas atrodo gerai, geros būklės, - sakė K.Ek. - Tai gera Naujųjų metų pradžia".

Iš kur gavo H.Matisse'o pasveikslą, Ch.Marinello nepatikslino.

"Niekam rankos nelūžo ir nieko (išpirka) nebuvo sumokėta", - pareiškė jis ir pridūrė, kad paveikslas bus sugrąžintas į muziejų per Švedijos kultūros ministeriją.

Iš to paties muziejaus 1993 metais pavogtas Georges Braque paveikslas iki šiol nerastas.

Kasmet iš pasaulio muziejų pavagiama meno kūrinių už 6-7 mlrd. JAV dolerių. Ch.Marinello mano, kad prie pastaruoju metu kylančios tokių nusikaltimų bangos labai prisidėjo pasaulinė ekonomikos krizė.

Pernai iš Roterdame įsikūrusio muziejaus "Kunsthal", kuriame eksponuojami kai kurie garsių XIX ir XX amžiaus menininkų darbai, buvo pavogti septyni paveikslai, tarp jų - Pablo Picasso, Henri Matisse'o, Claude'o Monet ir Paulio Gauguino darbai, verti dešimčių milijonų JAV dolerių.

Šiuo metu ALR bazėje yra registruota apie 360 tūkst. pavogtų meno kūrinių.