E.Meneseso nuotraukos, kuriose - barzdotas F.Castro ir Che Guevara Siera Maestros kalnuose, kur garsusis argentiniečių revoliucionierius su jais stovyklavo keturis mėnesius 1957-1958 metais, atsidūrė pirmajame žurnalo "Paris Match" viršelyje ir tapo žinomos visame pasaulyje.

Ilgai sirgęs E.Menesesas mirė sekmadienį Madrido ligoninėje "Le Paz", naujienų agentūrai AFP sakė ilgametė jo draugė Annick Duval.

Per savo septynių dešimtmečių karjerą E.Menesesas fotografijose įamžino tokius konfliktus kaip Sueco krizė ir Bosnijos karas, taip pat redagavo įvarius žurnalus ir laidas.

"Jis buvo ypatingas foto žurnalistas, bet jis buvo ne tik foto žurnalistas. Jis buvo didis žurnalistas plačiąja prasme", - sakė A.Duval.

Pasak E.Meneseso draugų, pėdsaką istorijoje paliko Siera Maestroje jo darytos jaunų sukilėlių nuotraukos, kuriose jie įamžinti raiti arba tarp susirėmimų rūkantys cigarus.

"Pirmosios ten darytos nuotraukos buvo būtent jo, jos apkeliavo visą pasaulį, - sakė A. Duval. - Tai jis išgarsino Fidelio Castro revoliuciją".

A.Duval prisiminė, kaip keturis mėnesius kalnuose išbuvusį E. Menesesą, nusileidusį į žemumą, suėmė diktatoriaus Fulgencio Batista policija, ir jis aštuonias dienas buvo laikomas kalėjime.

"Bet jis jau buvo spėjęs paslėpti savo nuotraukų negatyvus mergaitės, kurį vyko į Majamį, pasijonyje, ir taip šios nuotraukos pasiekė Paryžių", - pasakojo A.Duval.

E.Menesesas naujienų agentūrai AFP yra sakęs, kad nelaisvėje jis buvo sumuštas, o vėliau išsiųstas iš Kubos, į kurią niekada daugiau nebegrįžo.

Vienoje Siera Maestroje darytų nuotraukų įamžintas cigarą rūkantis fotografas, stovintis su Fideliu Castro ir jo broliu Rauliu, kuris 2008 metais tapo Kubos prezidentu.

Toje nuotraukoje taip pat cigarą rankoje laikantis F.Castro išsiskiria juoda garbanota barzda, kokią tuo metu turėjo ne vienas sukilėlis.

"Kai jie panoro jas nusiskusti, aš pasakiau Fideliui: jeigu taip padarysi - mano 2 tūkstančiai negatyvų taps beverčiai", - sakė E. Menesasas AFP 2007 metais.

Kitas velionio draugas foto žurnalistas Gervazio Sanchezas pagerbdamas kolegą parašė tokius žodžius: "Tikiuosi, kad jo mirtis padės atgaivinti vieno svarbiausių mūsų laikų žurnalistų vardą".
Enrique Menesesas