G.Depardieu kovos prieš mokesčių didinimą istorijai pakrypus netikėta linkme, garsioji gyvūnų teisių gynėja pareiškė, kad ji taip pat paprašys Rusijos pilietybės, jeigu neįsikiš atitinkami pareigūnai ir neišgelbės dviejų dramblių patelių, Baby ir Nepal, kurias norima numarinti.

Trumpame B. Bardot pranešime spaudai teigiama, kad jei valdžioje esantys asmenys turės „bailumo ir įžūlumo“ visam laikui užmigdyti du dramblius, nepaisant jos fondo siūlymo jais pasirūpinti, ji „priims sprendimą prašyti Rusijos pilietybės ir palikti šalį, kuri yra ne kas kita, kaip gyvūnų kapinės“.

Trečiadienį ji paragino Prancūzijos prezidentą Francois Hollande`ą įsikišti, kad būtų išgelbėti Indijos drambliai Baby ir Nepal, kurie, kaip manoma, serga tuberkulioze.

Per interviu Prancūzijos laikraščiui „Le Parisien“ aktorė teigė, kad buvusiems cirko drambliams padėtų derama veterinarinė priežiūra ir kad jos fondas galėtų padėti rasti jiems tinkamesnę gyvenamąją vietą.

Zoologijos sode „Tete d'Or“, kuris Lione buvo įsteigtas 1865 metais, gyvena apie 1 tūkst. gyvūnų. Jame taip pat vykdomos kelios gyvūnų veisimo programos, rašo zoologijos sodo tinklalapis.

Ar B. Bardot prašymas dėl Rusijos pilietybės būtų patenkintas, kol kas neaišku.

Bėga nuo mokesčių

77-erių B.Bardot aktyviai palaikė aktorių G.Depardieu jo konflikte su prancūzų vyriausybe, kai šis nusprendė dėl pakeltų mokesčių apsigyventi Belgijoje. Praėjusį mėnesį ji pareiškė, kad jos kolega, kurį premjeras Jean-Marc Ayraul pavadino "apgailėtinu", tapo "ypač nesąžiningo persekiojimo auka".

Ketvirtadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas suteikė G.Depardieu Rusijos pilietybę, o aktorius, savo ruožtu, išreiškė savo meilę Rusijos lyderiui ir šalies "didžiajai demokratijai".

Rusijos gyventojų reakcija į šį įvykį buvo prieštaringa - vieni didžiavosi savo šalimi, o kiti šaipėsi iš tokio valdžios sprendimo.

"Jam padarė įspūdį mūsų demokratija - jam visai pasimaišė", - pakomentavo socialinio tinkle "Facebook" Vladimiras Sokolovas.

Tuo tarpu Maskvos centre sutikta kailiniais apsisiautusi 80-metė Zoja Aleksejevna kur kas palankiau vertino šį įvykį.

"Depardieu, mes tikrai jį mylime ir, žinoma, mes didžiuojamės tuo, kad jis pasirinko mūsų šalį, - sakė ji. - Rusijoje gyvena daug didžių žmonių, bet jeigu gausime dar vieną, tai nėra blogai".

Palikti Prancūziją G.Depardieu nusprendė po to, kai pernai į valdžią atėjusi šalies socialistų vyriausybė paskelbė apie savo planus 75 procentais apmokestinti 1 mln. eurų viršijančias metines pajamas ir padidinti paveldėjimo ir turto mokesčius turtuoliams.

Naujoji tvarka aktoriui būtų sudavusi skaudų finansinį smūgį. Filmų "Sirano de Beržerakas", "Žalioji korta", "Asteriksas ir Obeliksas“ žvaigždė už vieną vaidmenį gauna iki 2 mln. eurų, be to, jis turi verslą Prancūzijoje ir kitose šalyse.

Jeigu G.Depardieu nuspręstų daugiau nei pusę metų gyventi Rusijoje, šiai šaliai jis sumokėtų tik 13 procentų nuo visų savo metinių pajamų.

"Vakaruose menkai žinomas mūsų mokesčių sistemos savitumas. Kai sužinos, reikės laukti masinės turtingų europiečių migracijos į Rusiją", - taip pakomentavo savo tinklaaštyje socialiniame tinkle "Twitter" Rusijos vicepremjeras Dmitrijus Rogozinas.

Rusija patraukli mokesčių mokėtojams ne tiek dėl to, kad čia maži mokesčiai, o daugiau dėl mokesčių sistemos skaidrumo ir mokesčių administravimo stabilumo", - sakė Rusijos federalinės mokesčių tarnybos vadovas Michailas Mišustinas, komentuodamas Rusijos pilietybės suteikimą G.Depardieu.

"Žinoma, esmė ne mokesčio lygis. Jeigu esmė būtų ši, ponas Depardieu turėtų daugybę alternatyvų, pavyzdžiui: Arabų Emyratai, Baltarusija, Andora, Kazachstanas, Bulgarija ir dar kai kurios šalys, kur mokesčių lygis yra dar mažesnis negu Rusijoje", - sakė jis.

"Matote, mūsų mokesčių politika ir mokesčių administravimas pastaruosius dešimt metų rodo, jog tai yra prognozuojama, stabilu, konkurencinga, palyginus su kitomis šalimis, taip pat yra ne tik fiskalinio, bet ir stimuliuojančio pobūdžio", - pridūrė M.Mišustinas.

Rusijoj negyvens?

Tačiau mažai kas tiki, G.Depardieu apsigyvens Rusijoje. 64-erių metų aktorius, kuris ketvirtadienį buvo pastebėtas savo namuose Paryžiuje, įsigijo nekilnojamo turto Belgijos Nešeno miestelyje, kur jau apsigyveno nemažai turtingiausių Prancūzijos verslininkų.

Maždaug už 10 minučių kelio nuo Prancūzijos šiaurinio Lilio miesto esantis Nešenas iš Paryžiaus greituoju traukiniu yra pasiekiamas vos per valandą.

Gerardas Depardieu
Tačiau antradienį G.Depardieu turėtų būti Paryžiuje, kur turės stoti prieš teismą dėl vairavimo išgėrus. Aktorius buvo sulaikytas lapkričio mėnesį per incidentą Paryžiuje: jis pargriuvo važiuodamas motoroleriu, o policijos pareigūnai nustatė, kad alkoholio kiekis jo kraujyje tris kartus viršijo leistiną normą. Šis su alkoholio vartojimu susijęs atvejis nėra pirmas per kelis pastaruosius G.Depardieu gyvenimo metus.

Praėjusių metų rugpjūčio mėnesį jis Paryžiuje buvo patekęs į kitą avariją. Pranešama, kad G. Depardieu kumščiu smogė vieno automobilio vairuotojui, per kurį aktorius vos nebuvo nublokštas nuo motorolerio.

Pernai jo pavardė pirmuosiuose laikraščių puslapiuose sumirgėjo dėl to, kad jis lėktuve nusišlapino salone, į butelį, nes lėktuvui kylant jam nebuvo leista pasinaudoti tualetu.

Šie incidentai nepraslydo pro naujųjų G.Depardieu tautiečių akis Rusijoje.

"Jis nuolat girtas įsivelia į muštynes ir konfliktus, - sakė 57-erių metų Michailas. - Nemanau, kad kokia  nors normali šalis jį įsileistų. Jis yra paprasčiausias chuliganas".

Rusijos gyventojai penktadienį linksmai, nepatikliai ir su didele ironijos doze komentavo naujieną, jog Kremlius suteikė pilietybę Prancūzijos aktoriui G.Depardieu, mėginančiam išvengti didelių mokesčių savo šalyje.

Atvirame laiške, kurį ketvirtadienį paskelbė Rusijos televizija, anksčiau "Oskarui" nominuotas aktorius reiškė simpatijas prezidentui Vladimirui Putinui ir vadino Rusiją didžia demokratija.

Kraštutinių kairiųjų pažiūrų politikas Eduardas Limonovas iškėlė mintį, kad G.Depardieu gali atkartoti savo sukurtą prancūzų revoliucionieriaus Georges'o Dantono vaidmenį ir galėtų būti suimtas riaušių policijos per eilinį nesankcionuotą mitingą prieš V.Putiną.

"Gerardai, ateik į Triumfo aikštę sausio 31-ąją su savo nauju Rusijos pasu kišenėje, - E.Limonovas rašo savo tinklaraštyje. - Mūsų drauge prancūze: tai kvietimas tikram istoriniam vaidmeniui."

Tačiau vargu ar G.Depardieu priims šį kvietimą, nes V.Putinas neseniai vykusioje spaudos konferencijoje gyrėsi palaikantis su šiuo aktoriumi "labai draugiškus asmeninius ryšius".

Tapo pajuokos objektu

Daugelis komentatorių juokavo, kaip kino žvaigždė galėtų prisitaikyti prie eilinio Rusijos pensininko gyvenimo, jeigu įgyvendins savo grasinimus atsisakyti Prancūzijos pilietybės dėl siūlomo 75 proc. pajamų mokesčio turtingiausiems piliečiams.

Jeigu 64 metų G.Depardieu pasirinktų gyventi Rusijoje ilgiau nei pusę fiskalinių metų, jam tereikėtų mokėti 13 proc. pajamų mokestį vyriausybei, kurios biudžetas labai priklausomas nuo valstybės valdomų energetikos išteklių.

"Sutiksime jį stumiantį prekių vežimėlį parduotuvėje, eilėje prie kraujo tyrimų poliklinikoje arba socialinės rūpybos valdyboje", - sarkastiškai rašo žurnalistas ir tinklaraštininkas Antonas Orechas populiaraus radijo "Echo Moskvy" tinklalapyje.

"Esu pasiruošusi priregistruoti jį savo bute - jis ten gali gyventi, kiek panorės", - televizijos laidų vedėja Tina Kandelaki brūkštelėjo socialiniame tinkle "Twitter".

G.Depardieu, kaip ir kiti Rusijos piliečiai, turėtų deklaruoti savo gyvenamąją vietą vietos valdžios institucijoms.

Tačiau daugeliui kilo klausimų, kiek moralus buvo sprendimas skubos tvarka patenkinti G.Depardieu prašymą suteikti Rusijos pilietybę.

Jo viešai išreikštas nenoras mokėti didelius mokesčius Prancūzijoje rodo, jog aktorius "pinigus myli labiau nei tėvynę", pastebėjo A.Orechas.

"Suteikime mūsų pasus visiems, kas turi daug pinigų ir nenori mokėti mokesčių namuose!" - pridūrė jis.