Didžioji Britanija ir Argentina 1982 metais dešimt savaičių kariavo dėl tų atokių salų Atlanto vandenyno pietuose, kurias Londonas laiko autonomine Britanijos užjūrio teritoriją.

C.Fernandez šio konflikto 30-ąsias metines pažymėjo uoliomis diplomatinėmis pastangomis atkreipti dėmesį į Argentinos pretenzijas valdyti tą teritoriją.

Folklando klausimas Argentinoje dažnai padeda sutelkti rinkėjų palaikymą, tačiau jo svarba taip pat didėja dėl naftos telkinių paieškos vandenyse aplink tas salas.

Savo laiške C.Fernandez kaltina Britaniją pažeidžiant Jungtinių Tautų (JT) rezoliucijas, raginančias abi šalis derybose išspręsti ginčą dėl Folklendo salų, kurios Argentinoje žinomos kaip Malvinų salos.

"Malvinų salų klausimas taip yra procesas, rūpintis Lotynų Amerikai ir didžiajai daugumai žmonių bei vyriausybių visame pasaulyje, atmetančių kolonializmą", - rašo C.Fernandez.

Britanijos URM atmetė C.Fernandez raginimą surengti derybas, laikydamasi ilgametės Londono pozicijos, jog apie 3 tūkst. Folklando salų gyventojų yra pasirinkę būti britais.

"Šiuose debatuose yra trys šalys, o ne dvi, kaip linkusi apsimesti Argentina. Saliečiai negali būti išbraukti iš istorijos", - sakoma URM pranešime.

Salų gyventojai šiemet balsuos referendume, kuriame bus užduotas klausimas, ar jie nori likti autonomine Britanijos užjūrio teritorija. Prognozuojama, jog absoliuti jų dauguma palaikys esamą padėtį.

C.Fernandez nurodė, kad jos atviras laiškas buvo paskelbtas minint 180 metų sukaktį nuo dienos, kai iš Argentinos buvo "jėga atimtos" šios salos, o tą žingsnį prezidentė vadina akivaizdžiu XIX amžiaus kolonializmo pavyzdžiu.

Pažymėdama, kad Folklando salos yra už 14 tūkst. kilometrų nuo Londono, C.Fernandez kaltina Britaniją išvarius iš tos teritorijos argentiniečius ir vykdžius "gyventojų implantavimo procesą".

Didžioji Britaniją šią istorijos versiją atmeta: Londonas teigia, kad po 1833 metų sausio 3 dienos iš Folklando salų nebuvo išsiųsti jokie civiliai gyventojai.