Maždaug milijardas televizijos žiūrovų visame pasaulyje stebėjo ir Naujųjų sutikimą Niujorke, kur per iškilmių kulminaciją „The Rockettes" šokėjų padedamas meras, likus minutei iki vidurnakčio, pasiuntė garsųjį stiklinį rutulį žemyn stulpu.

Danguje virš Manhatano prasidėjus fejerverkams, sausakimšose gatvėse pratrūko bučiavimasis ir šokiai.

„Tai dalykas, kurį reikia padaryti gyvenime. Tai - Niujorkas ir Naujųjų metų išvakarės", - džiūgaudama sakė 18-metė Juli, kuri atvyko iš Australijos.

Pasaulinės linksmybės prasidėjo malonią vasaros naktį Sidnėjuje, kurio dangų nušvietė 6,9 mln. dolerių atsiėję fejerverkai. Jiems vadovavo popmuzikos žvaigždė Kylie Minogue.

Iš čia pasaulinė šventė persimetė į Honkongą, kur fejerverkai virš apšviesto Viktorijos uosto truko aštuonias minutes, ir kitus Azijos miestus, virš kurių taip pat žėrėjo įspūdingos ugnys. Jangone anksčiau izoliuotame Mianmare tai vyko pirmą kartą.

Vidurnakčiui slenkant laiko zonomis į vakarus, Naujieji pasiekė aukščiausią pasaulio pastatą - Dubajuje esantį dangoraižį „Burj Khalifa", kuris buvo šio didžiulio migrantų ir turistų miesto linksmybių centre.

Didžiojoje Britanijoje dešimtys tūkstančių žmonių nepabūgo lietaus ir nuo Temzės krantų grožėjosi fejerverkais bei įvairiomis spalvomis mirgančia „Londono akimi".

„Kokia nuostabi neįtikėtinų metų pabaiga", - sakė britų sostinės meras Borisas Johnsonas, turėdamas omenyje 2012-ųjų olimpiadą ir karalienės valdymo Deimantinio jubiliejaus renginius.

Vašingtone Baltieji rūmai ir respublikonų lyderiai turėjo ir savų priežasčių švęsti - jie paskutinę minutę susitarė dėl kitų metų biudžeto, kuriuo bus išvengta „fiskalinio skardžio" mokesčių didinimo ir išlaidų mažinimo.

Tačiau linksmybėms Jungtinėse Valstijose dirigavo Niujorkas, kur koncertavo Pietų Korėjos popmuzikos sensacija Psy ir kantri muzikos žvaigždė Taylor Swift, o dangoraižis „Empire State Building" žėrėjo neįprastomis pulsuojančiomis šviesomis.

Viena kanadiečių pora, apsirūpinusi blizgučiais ir mažais aukso spalvos trimitėliais, sakė, kad apsilankymas Niujorke per Naujuosius yra išsipildžiusi jų svajonė.

„Visuomet norėjau būti čia. Tiek daug metų žiūrėdavau tai per televizorių, - sakė 49 metų Sherry. - 2012-ieji buvo sunkūs metai. Šiemet ištvėriau kasos vėžį. Šiemet netekau brolio. Tad mes atvykome čia su didelėmis viltimis kitiems metams".

Pietų Amerikoje, Rio de Žaneire, buvo gėrimasi 16 minučių trukmės fejerverkais Kopakabanos paplūdimyje, kuriems buvo sunaudota 24 t pirotechnikos priemonių.

Tačiau tokių linksmybių nebuvo Venesueloje, kur dėl prastėjančios prezidento Hugo Chavezo sveikatos didelės linksmybės buvo atšauktos.

Tuo tarpu Rusijoje prezidentas Vladimiras Putinas sakydamas tradicinį Naujųjų sveikinimą pasinaudojo proga ir paragino siekti vienybės po 2012 metų, kai vyko protestai prieš jo sugrįžimą į Kremlių trečiai kadencijai.

Romoje popiežius Benediktas XVI Šv.Petro bazilikoje vadovavo Naujųjų metų išvakarių pamaldoms, reiškė solidarumą su neturtingaisiais ir ragino tikinčiuosius nepaisant gyvenimiškų rūpesčių kartkartėmis stabtelėti ir pamąstyti.

„Turime žinoti, kaip sustoti ir pamąstyti. Tokiu būdu mūsų siela gali rasti vaistą neišvengiamoms kasdienio gyvenimo žaizdoms", - sakė jis.

Ispanijoje, Madrido Saulės vartų aikštėje susirinkę žmonės - nepatenkinti šalčiu, lietumi ir recesija - prieš vidurnaktį ekonominės krizės skausmą bandė malšinti vyno taure ir sveikinimo šūksniais.

51 metų Manuela Ibanez, kuri su dviem dukterimis atvyko iš Barselonos, sakė: „Tokiomis akimirkomis pamirštame krizę".

Tačiau Paryžiuje atvirai reiškiamo džiaugsmo buvo mažiau, nes valdžios pareigūnai priminė, kad bet kokios pirotechnikos priemonės Naujųjų naktį yra oficialiai uždraustos.

Kiek anksčiau Azijoje, regionuose, kuriuos gruodžio pradžioje nusiaubė taifūnas „Bopha", tarp jų - Pietų Filipinuose, kur žuvo daugiau kaip tūkstantis žmonių, daug gyventojų sakė, kad svarbesni jų prioritetai dabar yra maistas, darbas ir nuolatinis būstas.

Filipinų sostinėje Maniloje pareigūnams teko dorotis ir su kasmet šiuo metu padažnėjančiais sužeidimų atvejais, nes šeimos švenčia sprogdindamos savadarbes pirotechnikos priemones ir šaudydamos į orą.

Seulas 2013-uosius pradėjo 33-imis 15-ojo amžiaus bronzinio varpo dūžiais - tai senovinis ritualas Naujiesiems metams sutikti.

Japonijoje milijonai žmonių lankė šventyklas ir šventoves per kas dvejus metus rengiamas „ninen-mairi" pamaldas, o šeimos rinkosi namuose valgyti grikių makaronų (soba) ir žiūrėti naujametinį televizijos šou „Kohaku Uta Gassen" (Raudonųjų ir baltųjų dainų konkursą).

Fejerverkai nušvietė dangų ir virš Kinijos miestų, o Taivane šimtai tūkstančių žmonių, nepaisydami žvarbaus vėjo, susirinko aikštėje priešais Taibėjaus rotušę pasiklausyti koncerto, kuriame dalyvavo taivaniečių popmuzikos žvaigždė A-Mei ir Honkonge gyvenantis dainininkas ir aktorius Aaronas Kwokas.

Mianmaro mieste Jangone maždaug 50 tūkst. žmonių susirinko prie auksinės Švedagono pagodos pirmajai sekundžių iki Naujųjų metų skaičiavimo ceremonijai ir fejerverkams, kurie laikomi dar vienu įrodymu, kad šalis po kariškių valdymo dešimtmečių atsiveria išoriniam pasauliui.

„Atėjau čia pasilinksminti ir palikti praeičiai nusivylimą", - sakė 27 metų Sithu.

Tačiau Indijoje, kurią sukrėtė jaunos medicinos studentės mirtimi pasibaigęs grupinis išžaginimas, ginkluotosios pajėgos atšaukė savo Naujųjų metų iškilmes, o daugelis viešbučių ir barų iš pagarbos to žiauraus nusikaltimo aukai sumažino savo vakarėlių mastą.