86-erių metų karalienė sakė „nuolankiai“ stebėjusi, kaip didžiulės minios žmonių dalyvavo jos valdymo deimantinio jubiliejaus iškilmėse, ir padėkojo savanoriams bei atletams, dalyvavusiems Londono olimpinėse žaidynėse.

„Šių didelių švenčių sėkmė milžiniška dalimi priklausė nuo savanorių armijos atsidavimo ir pastangų“, - sakė ji.

„Visus, kurie matė olimpinių ir paraolimpinių žaidynių pasiekimus ir drąsą, toliau įkvėpė mūsų atletų įgūdžiai, atsidavimas, pasiruošimas ir komandinis darbas", - kalbėjo Elizabeth II.

Visi galėjo pasidalinti tuo žaidynių „džiaugsmu ir dramatiškumu“, pridūrė ji.

Karalienė oficialiai atidarė Londono olimpines žaidynes jai neįprastu būdu - į atidarymą Londono Olimpiniame stadione ji atvyko su pačiu Džeimsu Bondu - atidarymo iškilmių organizatorių pastangų dėka susirinkusieji išvydo, kad ši pora į stadioną neva nusileido parašiutu.

Iš anksto įrašytas karalienės kalėdinis sveikinimas buvo transliuojamas visoje Didžiojoje Britanijoje ir 15 Sandraugos šalių, nors nedaugelis jį galėjo žiūrėti per 3D televiziją.

Lygiai prieš 80 metų jos senelis karalius George'as V pirmą kartą paskelbė karališkąjį kalėdinį sveikinimą, transliuotą Sandraugai per radiją.

Fotografai įamžino, kaip iš džiaugsmo švytinti karalienė dėvėdama specialius akinius su žėrinčiu ženkliuku „Q“ peržiūri savo sveikinimo įrašą.

Kiek anksčiau antradienį Elizabeth II su kitais karališkosios šeimos atstovais dalyvavo kalėdinėse mišiose Sandringame, Anglijos rytinėje Norfolko grafystėje, tačiau princo Williamo ir kūdikio besilaukiančios jo žmonos Catherine tarp susirinkusiųjų nebuvo.

Princas Williamas ir buvusi Kate Middleton, kuri šį mėnesį dėl sunkios formos rytinio pykinimo keturias dienas praleido ligoninėje, šįkart nusprendė Kalėdas švęsti su kunigaikštienės tėvais, o ne su karališkąja šeima.

Sekmadienį karalienė buvo peršalusi ir nedalyvavo mišiose, tačiau antradienį ryte iš pažiūros geros nuotaikos atvyko į Šv. Marijos Magdalietės bažnyčią. Ji buvo apsirengusi turkio spalvos paltu, užsidėjusi tos pačios spalvos skrybėlaitę.

Karalienę atlydėjo jos 91-erių metų sutuoktinis princas Philipas, kuris praėjusias Kalėdas po širdies operacijos praleido ligoninėje, sosto įpėdinis princas Charlesas ir jo sutuoktinė Camilla.

Karališkoji šeima tradiciškai Kalėdas praleidžia Sandringame, bet šiemet čia nebuvo ir Williamo jaunesniojo brolio Harry's, kuris pilotuoja sraigtasparnį „Apache“ ir atlieka karinę tarnybą Afganistane.

Oficialioji Williamo ir Catherine rezidencija Šv. Jokūbo rūmai pranešė, kad pora, kurios būsimas kūdikis bus trečiasis į eilėje į Didžiosios Britanijos sostą, Sandringame ketina apsilankyti vėliau šį šventinį sezoną.

Atrodo, kad karaliene ir princas Philipas pritarė jų vaikaičio sprendimui Kalėdas sutikti su savo žmonos tėvais Michaelu ir Carole Middletonais, kurie verčiasi vakarėlių reikmenų prekyba.

Kate sesuo Pippa ir brolis Jamesas taip pat turėtų šventes praleisti Middletonų šeimos rezidencijoje Baklberio kaime į vakarus nuo Londono.

„The Times“ karalienę išrinko metų žmogumi

Laikraštis „The Times“ metų žmogumi išrinko Didžiosios Britanijos karalienę Elžbietą II. Apie tai pranešama laikraščio trečiadienio numeryje.

„Ji niekada nebuvo tokia nepakartojamai žavinga kaip savo valdymo 60-mečio metais“, - pastebi laikraštis.

Tarp didžiausių karalienės nuopelnų šiais metais laikraštis mini jos dalyvavimą olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijoje Londone, dalyvavimą vyriausybės posėdyje Dauning Stryte, taip pat pirmą kartą per visą televizijos ir monarchų valdymo istoriją 3 D formatu įrašytą Kalėdų sveikinimą.

Praėjusiais metais metų žmogumi laikraštis paskelbė pirmąjį Škotijos regioninės vyriausybės ministrą Alexą Salmondą, siekusį Škotijos atsiskyrimo nuo Jungtinės Karalystės.

Prieš savaitę žurnalas „Time“ metų žmogumi vėl išrinko JAV prezidentą Baracką Obamą. B. Obamai šis titulas pirmą kartą atiteko 2008 metais, iš karto po to, kai jis buvo išrinktas JAV prezidentu.