Šių metų šventė ypač reikšminga daugeliui palestiniečių, kurių statusas tarptautinėje arenoje buvo reikšmingai sustiprintas per pastaruosius metus.

Praeitą mėnesį Jungtinės Tautos (JT) suteikė Palestinai neprisijungusios valstybės stebėtojos statusą, o anksčiau šiais metais Betliejuje esanti Kristaus Gimimo bažnyčia buvo paskelbta pirmuoju Palestiniečių Teritorijose JT Švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO) Pasaulio paveldo objektu.

Šis statusas taip pat buvo suteiktas daliai piligrimystės kelio Betliejuje, kuriame pirmadienį vyko tradicinė krikščionių procesija, vadovaujama patriarcho Fuado Twalo (Fuado Tvalo), lotynų apeigų katalikų atstovo Šventojoje Žemėje.

Neįprastai šiltą ir saulėtą gruodžio dieną tūkstančiai turistų ir palestiniečių - tiek musulmonų, tiek krikščionių - stovėjo procesijos kelyje, sveikindami jos dalyvius.

Dešimtys skautų berniukų ir mergaičių orkestrų iš viso Vakarų Kranto mušė būgnus ir grojos dūdmaišiais, žygiuodami į Tvartelio aikštę, kur stovi didžiulė kalėdinė eglė, papuošta šimtais raudonų žaislų, taip pat įrengta prakartėlė.

Šių eitynių kulminacija įvyko apie 11 val. 30 min. Grinvičo (13 val. 30 min. Lietuvos) laiku Tvartelio aikštėje priešais Jėzaus Gimimo bažnyčią.

Ši šventovė yra iškilusi kaip tik toje vietoje, kurioje, kaip tiki krikščionys, kadaise buvo gyvulių tvartelis, kuriame Marija pagimdė Jėzų.

Vidurnaktį F.Twalas, kuris yra vyriausiasis katalikų vyskupas Artimuosiuose Rytuose, aukos tradicines mišias, kuriose tai pat tikriausiai dalyvaus palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas (Mahmudas Abasas), premjeras Salamas Fayyadas ir Jordanijos užsienio reikalų ministras Nasseras Judeh.