Naujoji prezidentė pakeis Lee Myung–baką, kuris traukiasi pasibaigus penkerių metų kadencijai. Ji pateks į istoriją kaip pirmoji Pietų Korėjos prezidentė moteris. Bendri balsavusių rinkėjų apklausų rezultatai rodė, kad Park Geun-hye palaiko 50,1 proc., o Moon Jae-iną – 48,9 proc. rinkėjų.

Vos tik rinkimų apylinkės pradėjo darbą, milijonai pietų korėjiečių, nepabūgę šalto oro, išsirikiavo į eiles pareikšti savo valią. Balsavusių rinkėjų apklausos, kurias atliko televizijos KBS, MBC ir SBS, turi 0,8 proc. paklaidą. Tai reiškia, kad oficialūs rezultatai gali šiek tiek skirtis.

Televizijos JTBC apklausos rezultatai Park Geun-hye prognozavo pergalę mažiausiu skirtumu: 49,6 proc. prieš 49,4 proc. už Moon Jae-iną. Tačiau televizijos YTN atlikta apklausa rodė, kad į priekį išsiverš Moon Jae-inas, gavęs nuo 49,7 iki 53,3 proc. rinkėjų balsų. Park Geun-hye buvo prognozuojama 46,1 – 49,9 proc. balsų.

Park Geun-hye šalininkai džiaugsmingai pasitiko rinkimų rezultatų skaičius. Analitikai tikėjosi, kad didelis rinkėjų aktyvumas bus palankus Moon Jae-inui. Iki 16 val. vietos laiku, kai iki rinkimų pabaigos buvo likusios dvi valandos, rinkėjų aktyvumas jau buvo viršijęs 63 proc., kurie buvo atėję balsuoti per 2007 metų rinkimus.

60 metų Park Geun-hye yra buvusio karinio lyderio Park Chung-hee duktė. Jos tėvas sukūrė Pietų Korėjos ekonomiką, bet susidorodavo su savo priešininkais. Ir sustiprinta, ir persekiojama savo tėvo palikimo, Park Geun-hye rugsėjo mėnesį atsiprašė dėl žmogaus teisių pažeidimų, kurie buvo padaryti jo valdymo laikotarpiu.

Moon Jae-inas iš Demokratinės jungtinės partijos prie buvusio prezidento Roh Moo-hyuno dirbo žmogaus teisių avdokatu. 8-ajame dešimtmetyje Park Geun-hye tėvas jį buvo trumpam įkalinęs.

Abiejų kandidatų politinės programos buvo panašios: jie žadėjo didinti išlaidas socialinei apsaugai, mažinti atskirtį tarp turtingųjų ir skurstančiųjų bei pažaboti šeimų valdomus milžiniškus konglomeratus, vadinamus „chaebol“.

Kalbant apie Šiaurės Korėją, kuriai rinkimų kampanijos metu nebuvo skiriama daug dėmesio, nepaisant to, kad neseniai ji paleido raketą, abu kandidatai žadėjo aktyviau megzti santykius su Pchenjanu. Tiesa, Park Geun-hye tvirtino tai darysianti atsargiau negu jos varžovas.