Pašnekovas įsitikinęs, kad esmė slypi ne kokiuose nors Rusijos valdžios susitarimuose su Laisvės radijui vadovaujančiais amerikiečiais – tokių susitarimų ir būti negali – o tame, kad dabartinis Laisvosios Europos radijo/Laisvės radijo (angl. Radio Free Europe / Radio Liberty) prezidentas „nesupranta, kad žiniasklaida turi reputaciją ir auditoriją, su kuria negalima elgtis tarsi su batų gamintojais“.

Transliavimo valdytojų taryba (Broadcasting Board of Governors) prie JAV vyriausybės priėmė sprendimą patikrinti Laisvės radijo rusiškąją redakciją, mat sulaukta griežtos kritikos iš žmogaus teisių gynimo organizacijos „Freedom House“.

Priminsime, kad „Freedom House“ vadovas Davidas Crameris išreiškė nepritarimą Laisvės radijo rusiškoje redakcijoje atliktoms reformoms. Jis pareiškė, kad Laisvosios Europos radijo/Laisvės radijo prezidentas Stevenas Kornas žiniasklaidai pakenkė „labiau nei Putinas“.

Transliavimo valdytojų tarybos komisija išreiškė susirūpinimą sumažėjusio tinklalapio lankomumu, o šios tarybos pirmininko pareigas atliekantis Michaelas Lintonas pranešė apie šešis mėnesius truksiančio M. Gessen vadovaujamos redakcijos darbo patikrinimo pradžią. Oficialiai M. Gessen redakcijai pradėjo vadovauti spalio 1 dieną.

Reikia priminti, kad šių metų rugsėjį Laisvės radijo rusiškoje redakcijoje buvo masiškai atleidžiami darbuotojai. M. Gessen tvirtina, kad šie sprendimai buvo priimti jai nedalyvaujant. Šioje radijo stotyje nuo 1990 metų dirbęs M. Sokolovas portalui ru.DELFI.lt sutiko pakomentuoti situaciją.

Jis tvirtina, kad radijo stoties vadovybė su S. Kornu priešakyje prastai supranta, kam jie vadovauja. „Netgi dabar per pasitarimą Vašingtone su žiniasklaidos srities ekspertais jis netikėtai ėmė svarstyti, kad jam teko nuostolinga automobilių gamykla, kurioje krito pardavimai, o jis bando ją perorientuoti į pelningą paklausių mėsmalių gamybą“, - sakė M. Sokolovas.

Pašnekovas įsitikinęs, kad dabartiniam Rusijos prezidentui V. Putinui su Laisvės radijo biuru Rusijoje susiję įvykiai – didelė dovana. „Atsižvelgiant į tai, kad Rusijos žiniasklaidos rinkoje nepriklausomos spaudos situacija yra katastrofiška, dar vieno veiksmingo nepriklausomos žiniasklaidos šaltinio likvidavimas – didelė dovana. Pagal citavimų skaičių Laisvės radijas ėjo iškart po „Echo Moskvy“ ir turėjo stiprų regioninį tinklą“, - tvirtino M. Sokolovas.