Ji yra pirmasis nuo 1781 metų taip pasielgęs Jungtinės Karalystės monarchas. 86 metų valdovę, kuri vilkėjo suknelę ir mėlyną paltą, prie savo oficialios rezidencijos adresu Dauningstrito 10 durų pasitiko ministras pirmininkas Davidas Cameronas.

Valdymo 60-mečio proga karalienė iš vyriausybės dovanų gavo 60 padėkliukų ir kaip stebėtoja pusvalandį praleido ministrų posėdyje, sakė pareigūnai.

Pasak D.Camerono, pirmą kartą po karaliaus Jurgio III 1781 metais monarchas apsilanko vyriausybės posėdyje.

Ministras pirmininkas "labai šiltai pasveikino" karalienę Elžbietą, kuri užėmė jo vietą posėdžių stalo viduryje, karalienei iš dešinės atsisėdo pats premjeras, o iš kairės - užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as.

"Visų vardu norėčiau pasveikinti jus jūsų fantastiško valdymo jubiliejaus proga", - pareiškė D.Cameronas.

Anksčiau britų monarchai vesdavo ministrų kabineto susitikimus, tačiau dabar, nors karalienė Elžbieta yra oficiali valstybės galva, ji atlieka tik simbolinį vaidmenį valstybės valdyme, nes monarchas privalo griežtai išlikti neutralus politiniais klausimais.

Per ilgus valdymo metus karalienė Elžbieta ne kartą lankėsi premjero rezidencijoje. Paskutinis toks apsilankymas buvo liepos mėnesį, kai jos Deimantinio jubiliejaus proga D.Cameronas surengė oficialius pietus, kuriuose taip pat dalyvavo ir buvę šalies vyriausybės vadovai Gordonas Brownas, Tony Blairas ir Johnas Majoras.

Nors per visą jos 60 metų valdymo laikotarpį britų vyriausybei vadovavo 12 premjerų, pirmasis iš kurių buvo dar Winstonas Churchillis, tačiau iki šiol ji nedalyvavo nė viename vyriausybės posėdyje, kuriame paprastai aptariamos svarbiausios tos dienos aktualijos.

Karalienė į Dauningstritą atvyko policijos motociklų lydimu limuzinu ir su premjeru D.Cameronu pozavo žurnalistams prie garsiųjų juodųjų jo rezidencijos durų, šalia premjero oficialios kalėdinės eglutės.

Keli politikos apžvalgininkai pastebėjo, kad jos vadinamosios karališkos mėlynos spalvos suknelė ir paltas, kurį puošė safyrais ir deimantais inkrustuota sagė, yra beveik tos pačios spalvos, kurią drabužiams rinkdavosi buvusi ministrė pirmininkė Margaret Thatcher.

Įėjusi į vidų karalienė paspaudė ranką ten išsirikiavusiems ministrams. Kaip įprasta, rodydami pagarbą viešniai vyrai su ja sveikindamiesi nulenkė galvas, o moterys padarė reveransą.

Pradėdamas ministrų kabineto posėdį D.Cameronas priminė, kad ir jos tėvas karalius George'as VI (Jurgis VI) buvo susitikęs su kabineto nariais Antrojo pasaulinio karo metais, bet pridūrė: "Mes manome, kad pastarąjį kartą monarchas dalyvavo (ministrų) kabineto posėdyje 1781 metais, per Amerikos nepriklausomybės karą".

Kaip retai atsitinka britų politikoje, pirmosios kelios susitikimo minutės buvo filmuojamos ir parodytos per televiziją. Filmuotoje medžiagoje karalienė sėdi tylėdama ir klausosi D.Camerono ir vyriausiojo drausmintojo George'o Youngo kalbos.

Žalias pailgas valties formos stalas, prie kurio posėdžiauja ministrai, Dauningstrite atsirado nuo 1957 iki 1963 metų vyriausybei vadovavusio Haroldo Macmillano laikais.

Posėdis turėjo trukti maždaug pusantros valandos, tačiau maždaug po pusvalandžio karalienė ir W.Hague'as išėjo į Užsienio reikalų ministeriją, esančią kitoje gatvės pusėje.

"Istoriškai monarchai pirmininkaudavo kabineto posėdžiams. Daugiau jie to nebedaro, nors nėra konstitucinio draudimo jiems dalyvauti kabineto susitikimuose, tačiau pastaruoju metu jie nesinaudoja šia teise", - paaiškino Bakingamo rūmų atstovas.

Kiekvieną savaitę karalienė priima ministrą pirmininką ir tuomet turi progą jam išsakyti savo požiūrį į valstybės reikalus. Šis susitikimas vyksta už uždarų durų, pašalinių žmonių jame nebūna, pokalbio turinys niekada nebūna skelbiamas ar aptarinėjamas.