"Neįmanoma likti nuolatinėje konfrontacijoje su Rusija", - Tbilisio specialusis atstovas Rusijai Zurabas Abašidzė sakė per spaudos konferenciją, grįžęs po penktadienį Šveicarijoje vykusių derybų su Maskvos užsienio reikalų viceministru Grigorijumi Karasinu.

Pasak Z.Abašidzės, kaimyninės šalys tęs nuolatinį dialogą - pirmiausiai dėl prekybos, susisiekimo, sienų ir "humanitarinių kultūrinių" klausimų, siekiant rasti išeitį iš "aklavietės" santykiuose.

Gruzija ir Rusija nepalaiko diplomatinių santykių nuo 2008 metų karo, o Kremlius atsisako turėti kokių nors reikalų su prezidentu Michailu Saakašviliu.

Tačiau naujasis Gruzijos premjeras Bidzina Ivanišvilis ryšių su Rusija normalizavimą paskelbė prioritetu, kai jo vadovaujama koalicija "Gruzijos svajonė" atėjo į valdžią, prieš du mėnesius įveikusi parlamento rinkimuose M.Saakašvilio partiją.

"Mūsų tikslas - sumažinti grėsmes mūsų šalies saugumui, - pažymėjo Z.Abašidzė. - Pradėjome dialogą, nes vienintelė alternatyva yra aklavietė ir nuolatinė įtampa."

Tačiau Z.Abašidzė pareiškė, kad Tbilisio provakarietiška užsienio politika "negali būti diskusijų tema" derybose su Maskva.

Jis pridūrė, kad Tbilisis nedarys nesileis į kompromisus su Rusija dėl Gruzijos suverenumo ir teritorinio vientisumo, turėdamas omenyje separatistinius Abchazijos ir Pietų Osetijos regionus, kurių nepriklausomybę Kremlius pripažino po 2008 metų karo.

Rusija šiuose regionuose nuolat laiko tūkstančius savo karių ir teikia ekonominę pagalbą, o tačiau Gruzija tokią politiką vadina jos teritorijų okupacija.