Jis teigė matantis kitas dvi priežastis, kurios galimai skatina tokių žiaurių išpuolių atsiradimą, t. y. pernelyg didelis žiniasklaidos dėmesys ir fizinių konfliktų nebuvimas.

„Viena, tai būtų, kad pati žiniasklaida yra iš dalies kalta. Per šį incidentą dabar Amerikoje pradėta diskutuoti apie tai, kad vien dėl to, jog yra tiek daug tos informacijos, tai priveda prie mėgdžiojimo. Atsiranda kažkur kitoje šalies dalyje arba pasaulyje kitas žmogus, kuris irgi šiek tiek sutrikęs, pamato tokį incidentą ir sugalvoja „padaryti geriau“. Padaryti daugiau. Tad klausimas yra, ar nėra per daug tos pačios žiniasklaidos lindimo“, – Žinių radijui sakė A. Pemkus.

„Kita teorija, kurią norėčiau irgi pasiūlyti, yra tai, kad žmogui ar nėra reikalingumo, kad būtų kažkoks konfliktas. Matome, kad per visą istoriją konfliktai teatre, romanuose ir t.t... Net ir olimpiniai žaidimai: tai yra konfliktas, tai yra bandymas surasti būdą, kaip nefiziškai susidoroti su oponentu. Tai dabar pasižiūrėkime į Amerikos istoriją – Amerikos teritorijoje nėra buvę jokio karo jau 150 metų. Fizinio karo. Tai ar nėra toks išsiveržimas iš pačios visuomenės, kad atsirastų tas konfliktas, tas natūralus konfliktas, kuris yra kiekviename žmoguje? Apie tai yra labai mažai diskutuojama“, – kalbėjo A. Pemkus.

Siekia pripažinimo

Adamas Lanza
Tuo metu saugumo politikos ekspertas Ignas Stankovičius atkreipė dėmesį į tai, kad sutrikusios psichikos asmenybės žiaurumu siekia pripažinimo.

„Aš manyčiau, kad čia dalinis tiktai atvejis. Žmogus nori save įtvirtinti. Mes esame visi socialios būtybės, ar sveika psichika, ar nesveika. Tai aš pakeisčiau truputį, ne kad konfliktas... Konfliktas atsiranda, kada nori įsitvirtinti, o tau įsitvirtinti neišeina. Tu esi, vadinkim, nepaklausus visuomenėj, tu nepripažintas. Be abejonės, tokia asmenybė, ypač jeigu psichinė pusiausvyra sutrikusi, ieško desperatiškai būdų, kaip save sureikšminti kaip savo pripažinimą“, – teigė I. Stankovičius.

Jo įsitikinimu, nelaimingi žmonės labai dažnai kenčia būtent nuo pripažinimo stokos.

„Jeigu tu esi uždaras ir nebendrauji, iš kur tu gausi pripažinimą? Pripažinimas ateina per sąveiką, per bendravimą. Man teko daug stebėti žmonių, kurie yra nelaimingi arba depresuoja. Paprastai, jeigu įsigilini, tai yra pripažinimo dalykas, žmogus, neturintis pripažinimo. Galbūt jo poreikis pripažinimo yra labai užkeltas ir neadekvatus, jis nori daugiau pripažinimo, negu gali gauti. Toks eilinis pripažinimas vieno kito draugo yra nepakankamas“, – sakė I. Stankovičius.

Visą diskusiją apie JAV ir visą pasaulį drebinančius smurto protrūkius išgirsite pirmadienį, 17.00 val., per Žinių radiją. Laidą „Aktualusis interviu“ veda Aurimas Perednis.