Susijaudinęs JAV prezidentas kalboje per televiziją išreiškė savo "nepaprastą sielvartą" dėl nelaimės Niutauno miesto pradinėje mokykloje.

Pareigūnai JAV žiniasklaidai pranešė, kad šaudė dvidešimtmetis Adamas Lanza, vienos iš mokyklos mokytojų sūnus. Spėjama, kad prieš iššaudydamas mokinius jis namuose nušovė savo motiną Nancy.

Tai vienos žiauriausių žudynių JAV mokyklose. Aukų skaičius beveik prilygsta 2007 m. šaudymui Virdžinijos technikos universitete, kai žuvo 32 žmonės. Niutauno mokykloje sušaudyti vaikai buvo nuo penkerių iki dešimties metų.

Barackas Obama
Pareikšdamas užuojautą žuvusiųjų ir išgyvenusiųjų šeimoms, B. Obama keletą kartų stabtelėjo nusišluostyti ašaras. "Kaip šalis mes tai jau išgyvenome daug sykių. Mes susitelksime ir, nepaisydami politikos, imsimės prasmingų veiksmų, kad daugiau tokių tragedijų, kaip ši, neįvyktų", - sakė JAV prezidentas.

Vašingtone prie Baltųjų Rūmų susirinko grupė protestuotojų, reikalaujančių didesnės ginklų kontrolės šalyje.

Niujorko meras Michaelas Bloombergas taip pat paragino imtis veiksmų. "Mes visą šią retoriką jau esame girdėję anksčiau. Tačiau ko tikrai dar nematėm - tai Baltųjų Rūmų ar Kongreso veiksmų. Tai privalo liautis šiandien pat", - sakė Niujorko meras.

Vėliavos ant Kapitolijaus kalvos Vašingtone nuleistos iki pusės, aukoms atminti apie 200 žmonių per naktį degino žvakeles.

Pasaulio lyderiai išreiškė užuojautą

Pasaulio lyderiai sukrėsti ir pasibaisėję dėl tragedijos Jungtinėse Valstijose, kur penktadienį vienoje Konektikuto valstijos mokyklų ginkluotas jaunuolis nužudė 20 pradinukų ir šešis suaugusius bei žuvo pats.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas laiške Konektikuto gubernatoriui Dan Malloy išreiškė "nuoširdžiausią užuojautą dėl sukrečiančių žudynių".

"Taikytis į vaikus yra baisu ir nesuvokiama", - pridūrė jis smerkdamas "siaubingą" nusikaltimą.

Europos Sąjungos diplomatijos vadovė Catherine Ashton sakė esanti "sukrėsta" šio "tragiško šaudymo".

Europos Komisijos vadovas Jose Manuelis Barroso nurodė patyręs "didį sukrėtimą ir siaubą", išgirdęs apie žudynes Sandi Huko pradinėje mokykloje ir pavadino jas "baisia tragedija".

"Sunaikintos jaunos gyvybės, kupinos vilties", - sakoma J.M.Barroso pareiškime.

Per šį išpuolį beveik nebuvo nemirtinų sužeidimų; tai rodo kad aukoms, į kurias užpuolikas buvo nusitaikęs, vargu ar buvo kokia nors galimybė išlikti. Ginkluotas jaunuolis, minimas 20-metis Adamas Lanza, šaudydamas buvo nepaprastai tikslus arba metodiškas.

"Ši žinia siaubinga. Kanadiečiai mintimis ir maldomis yra su Konektikuto moksleiviais ir artimaisiais, patyrusiais šį beprasmį smurtą", - rašoma Kanados ministro pirmininko Stepheno Harperio "Twitter" tinklaraštyje.

Kanados užsienio reikalų ministras Johnas Bairdas pasakė stovįs "petys petin su savo draugais amerikiečiais šį sunkų laikmetį".

Nukentėjusieji vaikai buvo nuo 5 iki 10 metų amžiaus.

"Buvau sukrėstas ir didžiai nuliūdintas, išgirdęs apie šiandieninį siaubingą šaudymą", - sakė Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas.

"Mintimis esu su sužeistaisiais ir netekusiais savo mylimiausiųjų. Širdį veria vos pagalvojus apie tuos, nuo kurių buvo atplėšti tokio jauno amžiaus vaikai, kurių laukė toks ilgas gyvenimas", - pridūrė jis.

Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II laiške prezidentui Barackui Obamai parašė esanti "didžiai sukrėsta ir liūdinti" išgirdusi apie šaudymus.

"Mintimis ir maldomis kiekvienas Jungtinėje Karalystėje ir visoje Sandraugoje yra su nužudytųjų ir visų, kuriuos palietė šios dienos įvykiai, artimaisiais ir draugais", - pažymėjo karalienė.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as laiške B.Obamai pareiškė savo užuojautą aukoms ir jų artimiesiems.

"Ši naujiena ... pašiurpino mane, norėčiau pasakyti, kad esu didžiai sukrėstas ir apimtas siaubo", - pažymėjo jis.

Prancūzijos užsienio reikalų ministerija taip pat išsiuntė užuojautos laišką, kuriame "Prancūzija palaiko amerikiečius ir valdžią".

Neseniai prisaikdintas Meksikos prezidentas Enrique Pena Nieto taip pat užjautė JAV dėl šio mirtio šaudymo.

"Reiškiu solidarumą su amerikiečiais ir prezidentu Baracku Obama po tragedijos šį rytą Konektikute", rašė penktadienį vakare jis savo "Twitter" paskyroje.

Australijos premjerė Julia Gillard (Džulija Džilard) pareiškė, kad "Australija liūdi su Amerika šiandien po masinio šaudymo į vaikus ir mokytojus Konektikuto pradinėje mokykloje".

"Kaip ir prezidento B.Obamos ir amerikiečių mūsų širdys taip pat plyšta iš skausmo, - sakė ji. - Esame sukrėsti kartu su amerikiečiais dėl šios beprasmės ir nesuvokiamos piktadarystės".