R.Shankaras, kuris taip pat yra amerikiečių dainininkės ir dainų kūrėjos Norah Jones tėvas, mirė ligoninėje San Diege, kur buvo rengiamasi atlikti jam operaciją, pranešė Indijos televizijos.

Indijos premjeras Manmohanas Singhas sakė liūdintis dėl R.Shankaro mirties ir pavadino šį muzikantą "nacionaline brangenybe ir Indijos kultūrinio paveldo ambasadoriumi pasaulyje".

"Gedžiu (dėl) muzikos genijaus ir gero žmogaus mirties", - "Twitter" parašė Indijos ambasadorė Jungtinėse Valstijose Nirupama Menon Rao.

R.Shankaras, kuris pastaraisiais metais gyveno Kalifornijoje, gimė aukštakastėje bengalų brahmanų šeimoje šventajame hinduistų mieste Varanasyje Šiaurės Indijoje, 1920 metų balandžio 7 dieną.

Jis mokė sitaru groti artimą draugą, dabar jau mirusį "bitlą" George'ą Harrisoną ir bendradarbiavo su juo dėl kelių projektų, tarp kurių yra novatoriškas 1971 metų koncertas Bangladešui.

"The Beatles" R.Shankarą pavadino "pasaulio muzikos krikštatėviu".

Ravi Shankaras: sitaros genijus ir pasaulio muzikos krikštatėvis

Ravi Shankaras, kuris mirė trečiadienį, būdamas 92 metų, buvo garsiausias pasaulyje sitarininkas, Indijos klasikinę muziką užsienyje populiarinęs įvairiais projektais, tarp jų ir su "bitlu" George'u Harrisonu.

Jo nepaprasta muzikinė kelionė nuo šventosios Gangos upės krantų britų valdomoje Indijoje atvedė jį į legendinius Monterėjaus ir Vudstoko festivalius, kur jis grojo drauge tokiomis žvaigždėmis kaip Janis Joplin ir Jimi Hendrixas.

Savo šlovės viršūnėje 7-ajame dešimtmetyje, kai buvo hipių judėjimo numylėtinis, R.Shankaras buvo vadinamas "garsiausiu Indijos muzikantu planetoje", o jo įtaka popmuzikai dabar tęsiasi per jo dukrą, amerikiečių dainininkę Norah Jones.

R.Shankaras mokė G.Harrisoną groti sitaru ir bendradarbiavo su juo dėl kelių projektų, tarp kurių yra novatoriškas 1971 metų labdaros koncertas Bangladešui. "The Beatles" R.Shankarą pavadino "pasaulio muzikos krikštatėviu".

Kitas muzikantas, su kuriuo bendradarbiavo R.Shankaras, smuikininkas Yehudi Menuhinas, jo genijų ir humanizmą lygino su Wolfgango Amadeaus Mozarto.

R.Shankaras gimė aukštakastėje bengalų brahmanų šeimoje šventajame hinduistų mieste Varanasyje Šiaurės Indijoje, 1920 metų balandžio 7 dieną.

Savo karjerą jis pradėjo jauname amžiuje, su savo brolio Uday šokio trupe gastroliavo Europoje, bet 4-ojo dešimtmečio pabaigoje grįžo į Indiją mokytis groti sitaru pas legendinį maestro Allaudiną Khaną.

R.Shankaras 1941 metais vedė A.Khano dukterį, Indijoje taip pat itin gerbiamą muzikantę (bosinis sitaras) Annapurną Devi, su kuria susilaukė sūnaus Shubendhros. Vėliau sutuoktiniai kartu nebegyveno, o Shubendhra, kuris taip pat grojo sitaru, mirė 1992 metais.

Iš R.Shankaro romano su Niujorko koncertų prodiusere Sue Jones (Sju Džouns) 1979 metais gimė Norah Jones, kuri už savo kūrybą, sulydančią popmuziką ir džiazą, gavo devynis "Grammy" apdovanojimus.

Su antrąja žmona Sukanya Rajan R.Shankaras dar susilaukė dukros Anoushkos Shankar, kuri taip pat tapo kvalifikuota sitarininke ir gastroliuodavo su tėvu, kuris koncertus rengdavo ir eidamas devintą dešimtį metų.

R.Shankaras ne Indijos muzikantų dėmesio pradėjo sulaukti po to, kai 6-ojo dešimtmečio pradžioje buvo pristatytas Y.Menuhinui. Tada buvo surengtos R.Shankaro gastrolės Europoje ir Jungtinėse Valstijose, išleistas pirmasis ilgas jo albumas "Three Ragas".

Tarp garsių šiuolaikinių muzikantų, kuriems R.Shankaras padarė įtaką, yra "The Byrds", kurių 1965 metų dainoje "Eight Miles High" girdėti ir hipnotizuojantys sitaro garsai.

Tais pačiais metais G.Harrisonas panaudojo sitarą, kurį nusipirko iš įnorio, dainai "Norwegian Wood".

G.Harrisonas 1966 metais Londone susitiko su R.Shankaru, o vėliau nuvyko į Indiją, kur maestro mokė jį groti sitaru.

Kad ir kur R.Shankaras nuvykdavo, atsirasdavo apdovanojimai ir bendradarbiavimas su kitais garsiausiais artistais. Jis parašė tris koncertus sitarui ir dirbo su tokiais dirigentais kaip Andre Previnas ir Zubinas Mehta, kompozitoriumi Philipu Glassu.

Pirmąjį iš trijų savo "Grammy" R.Shankaras gavo 1967 metais, už bendrą su Y.Menuhinu albumą "West Meets East".

Antrasis apdovanojimas 1972 metais jam buvo skirtas už "Koncerto Bangladešui" albumą, o trečiasis 2001 metais - už koncertą "Full Circle" Carnegie (Karnegio) salėje Niujorke.

1982 metais už darbą filme "Gandis" (Gandhi) R.Shankaras buvo nominuotas "Oskarui", gavo aukščiausius civilinius Indijos ir Prancūzijos apdovanojimus, įšventintas į garbės riterius Didžiojoje Britanijoje, jam buvo suteikta visa virtinė garbės laipsnių.

Minėtą koncertą Bangladešui, įvykusį Niujorko arenoje "Madison Square Garden", organizavo G.Harrisonas; jo metu buvo surinkta beveik 250 tūkst. dolerių UNICEF, padėti pabėgėliams iš šios už laisvę kovojusios Pietų Azijos valstybės. Koncertas davė pradžią tokiems būsimiems labdaros koncertams kaip "Live Aid".

R.Shankaras yra sakęs, kad koncertas Bangladešui buvo vienas įsimintiniausių jo ilgos karjeros įvykių, nes jis buvo glaudžiai susijęs su tais pagalbos reikalingais žmonėmis.

R.Shankaras, kuris taip pat yra dirbęs Indijos aukštuosiuose parlamento rūmuose ir įsteigė labdaros fondą, kartą sakė, kad didžiausias jo pasiekimas buvo tai, kad jis padėjo Vakarų klausytojams geriau suprasti Indijos klasikinę muziką.

Tačiau jis sakė ir tai, kad Indijos klausytojai ne visuomet pritarė jo bendravimui su Vakarų roko žvaigždėmis ir kad jam nebuvo patogi to bendravimo nulemta šlovė.

"Kai pradėjau dirbti su George'u Harrisonu, pats tapau kaip kokia popžvaigždė, - 2011 metų birželį sakė jis interviu britų laikraščiui "The Guardian". - Kad ir kur nuvykdavau, būdavau atpažįstamas. Man tai visai nepatiko".