Daugeliui gali atrodyti, kad galingi žibintai tinka tik stirnoms gąsdinti ir kitiems vairuotojams apakinti. Tačiau anot Amsterdame sklandančių gandų, didelio intensyvumo išlydžio (angl. High Intensity Discharge, HID) ksenono lempos puikiai tinka ir kanapėms auginti.

Policijos duomenimis, pastaraisiais mėnesiais Nyderlandų sostinėje iš „Porsche Cayenne“ ir „Porsche Panamera“ modelių buvo pavogti 35 priekinių žibintų rinkiniai. Įdomu tai, kad kitose šalies regionuose tokių vagysčių nebūna.

Automobilių tinklaraštininkai dėl šių vagysčių kaltina marihuanos augintojus, kurie, jų manymu, nenori išlaidauti brangioms apšvietimo sistemoms, kurių reikia geram kanapių derliui.

Kanapių plantacijoms puikiai tinka šių lempų šviesos ir šilumos santykis, be to, ksenono žibintai nenaudoja daug energijos. Net nedidelėms kanapių plantacijoms paprastai reikia labai daug elektros, todėl šie žibintai itin vilioja marihuanos augintojus.

Tačiau ar tikrai „Porsche“ netyčia galėjo sukurti tokį naudingą sodininkystės inventoriaus prietaisą? Vienas olandų hidroponikos ekspertas, žinomas „Midnight Gardener“ slapyvardžiu, sakė, kad šis variantas įmanomas.

„HID lempos labai geros. Mes prekiaujame normaliomis HID lempomis, bet ksenono žibintai veikiausiai suteikia kažką daugiau. Juos veikiausiai vagia vaikigaliai arba žemai smukę žmonės. Tai diskredituoja visą auginimo verslą“.

Dar vienas faktorius gali būti susijęs su tuo, kad šiuos žibintus labai lengva pavogti. Spalio pabaigoje saugumo kameros užfiksavo, kad vienam jaunam vyrui neprireikė nė vienos minutes, kad išsuktų žibintus iš „Porsche Panamera“, stovėjusios prie kažkieno namo.

„Porsche“, kuri siekia stiprinti apsaugą nuo vagysčių, tvirtina, kad automobilių dalys vagiamos ne tik iš šios markės mašinų. Jos teigimu, vagišius domina ksenono žibintai, o ne konkrečiai „Porsche“ lempos.

„Akivaizdu, kad nukenčia ir kitų markių automobiliai, - sakė Hannie Steeman iš „Porsche Amsterdam“. – Tačiau mes nežinome, kodėl. Galiu pasakyti tik tiek, kad tai tikrai lokalus reiškinys. Tokios vagystės vyksta tik Amsterdame“.

Šiuo metu kanapių plantacijose dažniausiai naudojamos aukšto slėgio natrio lempos, kurios užtikrina augalams optimaliausią šviesos intensyvumo ir liumenų (šviesos srauto matavimo vienetų) kiekį. „Midnight Gardener“ aiškina, kad liumenai yra „tai, kas padeda užauginti didelius pomidorus“.

Jis turi 12 metų patirtį šiame versle ir žinios apie ksenono žibintus sužadino jo smalsumą. „Reikės atlikti eksperimentą. Galbūt šie žibintai iš tikrųjų labai tinka augalams. Lauke kaip tik stovi mano „Porsche Cayenne“. Išimsiu vieną lempą ir pažiūrėsiu… Kelias dienas pavažinėsiu su vienu žibintu“, - sakė jis.