Trečiadienį karinės prokuratūros vadovas Jerzy Artymiakas Lenkijos parlamentarams atskleidė, jog ekspertai, tyrę prezidentinio orlaivio katastrofos vietą, naudojo specialią aparatūrą, leidžiančią ant paviršių aptikti net mažiausias sprogstamųjų medžiagų dozes. Būtent šis prietaisas parodė, jog ant Tu-154 nuolaužų yra medžiagų, identiškų trinitrotoluenui. Tai ne kas kita, kaip trotilas, rašo „Gazeta Wyborcza“.

Tačiau šiuos rezultatus dar reikia patikrinti, pažymėjo prokuroras. Tik po išsamių tyrimų, kurie gali užtrukti kelis mėnesius, bus galima tiksliai pasakyti, jog ant lėktuvo nuolaužų buvo būtent trotilo pėdsakų. „Vėliau mes pridėjome prietaisą prie batų tepalo indelio ir kiaulienos gabaliuko ir jis taip pat rodė ant jų esant trotilo“, - aiškino J. Artymiakas.

Priminsime, jog spalio pabaigoje laikraštis „Rzeczpospolita“ paskelbė straipsnį, kuriame, remiantis anoniminiais šaltiniais, buvo tvirtinama, esą ant Tu-154 nuolaužų buvo rasta trotilo. Kiek anksčiau tiek Lenkijos, tiek Rusijos tyrėjai buvo atmetę teroristinio išpuolio versiją, todėl tokia informacija buvo daugiau negu provokuojanti. Po didžiulio atgarsio, kurį sukėlė šis straipsnis, Jaroslawas Kaczynskis net pareikalavo, kad Donaldo Tusko vyriausybė atsistatydintų.

Lenkijos prokuratūra po kurio laiko suskubo paneigti laikraščio tvirtinimus. Leidinys taip pat paneigė savo informaciją, o straipsnio autorius ir vyriausiasis „Rzeczpospolita“ redaktorius buvo atleisti. Visuomenėje pasklido kalbos, esą valdžia žinojo apie ruošiamą medžiagą ir tyčia ją nutekino spaudai. Po to ne itin skubėjo ją paneigti, kad išprovokuotų griežtus J. Kaczynskio pasisakymus ir diskredituotų jo partiją.

J. Каczynskis pasisakė už spaudos laisvę

Dabar puolimo sulaukė pačios specialiosios tarnybos. Prokuratūrai prisipažinus dėl galimų trotilo pėdsakų, kritika šios žinybos atžvilgiu pasipylė iš visų pusių. Opozicinė Demokratinių kairiojo sparno jėgų sąjunga pareiškė, kad pasiaiškinti dėl itin jautraus aparato ir kiaulienos reikėjo anksčiau – spalio mėnesį. Žuvusio prezidento brolis dvynys ir opozicinės partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis J. Kazcynskis teigė laukiantis „Rzeczpospolita“ vadovybės reakcijos.
„Spaudos laisvei iškilo pavojus“, - pareiškė J. Kaczynskis, pažymėjęs, kad žurnalistai buvo nubausti už tai, kad parašė tiesą.

Kad iki galo išsiaiškintų, ar lėktuve Tu-154 tikrai buvo trotilo, ekspertams teks nuodugniai ištirti lėktuvo nuolaužas. Rusija sutiko perduoti orlaivio fragmentus, kurie iki šiol saugomi jos teritorijoje.

„Į Lenkiją atvėžti mėginiai bus perduoti centrinei kriminalinės policijos laboratorijai Varšuvoje, kur bus atlikti specialūs laboratoriniai tyrimai. Ekspertai prognozuoja, kad jie užtruks nuo kelių mėnesių iki pusmečio“, - savo pranešime rašė Lenkijos prokuratūra.