Ministrė Marzieh Vahid Dastjerdi – vienintelė moteris prezidento Mahmoudo Ahmadinejado vyriausybėje – drastišką patarimą paskelbė po to, kai dėl oro taršos ligoninėse padaugėjo pacientų ir buvo uždarytos mokyklos, universitetai bei valstybinės institucijos.

„Jeigu Teherano gyventojai gali palikti miestą, taip pasielgti jiems būtų geriau“, - laikraščio „Arman“ teigimu, sakė ministrė.

Jos komentarai pasirodė po to, kai Teheraną, vieną labiausiai užterštų ir transporto užkimštų miestų pasaulyje, apgaubė dusinantis, nuodingas rūkas, kuris, ekspertų teigimu, yra pavojingas net ir tada, kai neviršija normų.

Ligoninės nurodo, kad pacientų skaičius išaugo 15 proc. Gydytojai kviečiami padėti pacientams, kuriuos kankina kvėpavimo sutrikimai, galvos skausmai ir pykinimas.

Pasigirdus perspėjimų virtinei, net pats M. Ahamdinejadas atšaukė savaitinį ministrų kabineto susirinkimą.

Tai ne pirmas kartas, kai Irano sostinės valdžia yra priversta imtis tokių priemonių.

2006 metais pareigūnai apskaičiavo, kad vien tik tų metų spalio ir lapkričio mėnesiais nuo užteršto oro sukeltų negalavimų kiekvieną dieną mirė po 120 žmonių. Teherano pareigūnas, atsakingas už oro švarą, tuo metu gyvenimą sostinėje pavadino „masine savižudybe“.

Žiemą Irane oro kokybė gali smarkiai pablogėti, nes dėl šalto, ramaus oro ir aplinkinių kalnų susidaro neišsisklaidantis smogas, kuris sumažina matotumą kelis šimtus metrų ir priverčia daugelį gyventojų užsidėti veido kaukes. Manoma, kad prie oro taršos prisideda didžiulis skaičius motorolerių ir senų automobilių „Peykan“, sumodeliuotų pagal britų automobilius „Hillman Hunter“ ir neturinčių oro filtrų.

Nepaisant M. Vahid Dastjerdi patarimo, kol kas neaišku, kiek iraniečių ryšis panašiems veiksmams kaip Teherano varnų populiacija, kuri, aplinkosaugininkų teigimu, 2008 metais dėl oro taršos masiškai apleido miestą.