Tarp šiemetinių Johno F.Kennedy centro scenos meno apdovanojimų laureatų taip pat yra bliuzo muzikantas Buddy Guy ir Rusijoje gimusi balerina Natalija Makarova.

Nors "Led Zeppelin" buvo pagerbta kaip grupė, klavišininkas ir bosistas Johnas Paulas Jonesas, gitaristas Jimmy Page'as ir dainininkas Robertas Plantas kiekvienas gavo savo medalius.

"Nepaprastai talentingi, kūrybingi ir atkaklūs septyni Kennedy centro 2012 metų laureatai reikšmingai prisidėjo prie kultūrinio mūsų šalies ir pasaulio gyvenimo", - sakė Kennedy centro vadovas Davidas Rubensteinas.

Kasmet rengiama iškilminga apdovanojimų įteikimo ceremonija jau tapo svarbiausiu Vašingtono kultūriniu metų įvykiu. Šiemet joje dalyvavo prezidentas Barackas Obama, pirmoji ponia Michelle Obama, kitos Vašingtono ir Holivudo įžymybės.

Anksčiau laureatus Baltuosiuose rūmuose priėmė prezidentas su žmona, kurie gyrė Centro tradiciją remti geriausius kultūros veikėjus visame pasaulyje.

B.Obama sakė, kad renginys yra "nuostabus vakaras".

"Ir tai rodo į kažką, kuo ši šalis visuomet buvo didi, - idėją, kad čia, Amerikoje, labiau nei bet kurioje kitoje Žemės vietoje, mes esame laisvi užsiimti savo užsidegimais, tyrinėti savo talentus, kad ir kur jie mus vestų, - sakė prezidentas. - Ir žmonės iš viso pasaulio atvyksta čia, ... kad taip pat galėtų duoti mums nepaprastus savo talentus".

Jis papasakojo Buddy Guy istoriją - šis muzikantas augo skurdžioje pusininkų šeimoje Luizianoje, o savo pirmąją gitarą pasigamino iš lango tinklelio vielų.

Paskui B.Obama priminė, kad kai D.Hoffmanas dalyvavo atrankoje vaidmeniui "Absolvente" (The Graduate), vienas to filmo kūrėjų įteikė jam metropoliteno talonėlį ir pasakė: "Štai, vaike, tau jo prireiks".

Tačiau Dustinas, kaip pažymėjo B.Obama, galiausiai gavo tą vaidmenį, kuris "pradėjo vieną nuostabiausių jo kartos, visų kartų kino karjerų".

Prezidentas taip pat sakė, kad kai N.Makarova 1970-aisiais pabėgo iš Sovietų Sąjungos, jos pavardė buvo išbraukta iš sovietinių vadovėlių, o jos tėvynainiai tik pogrindiniais kanalais galėjo "stebėti vienos kvalifikuočiausių pasaulio balerinų iškilimą".

Tuo tarpu britų roko grupė "Led Zeppelin", pasak B.Obamos, "iš naujo apibrėžė rokenrolo gyvenimo stilių".

"Ir šįvakar pagerbiame "Led Zeppelin" privertus mus visus pasijusti jaunus ir parodžius mums, kad kai kurie ne visai jauni žmonės vis tiek gali sudrebinti", - pridūrė jis.

Kiekvienas laureatas, kaip pažymėjo prezidentas, palietė praktiškai visų amerikiečių gyvenimą.

"Gal jie nepaskatino mūsų patiems tapti atlikėjais, - sakė B.Obama. - Bet galbūt įkvėpė mus matyti viską naujai, kitaip girdėti, atrasti kažką savyje ar suprasti, kiek grožio yra pasaulyje. Tai dėl šitos unikalios galios menas yra toks svarbus".

Šiemetinius laureatus rekomendavo ankstesni laureatai ir J.F.Kennedy centro nacionalinio menininkų komiteto nariai.

Per ceremoniją J.F.Kennedy centre aktorius Morganas Freemanas pagerbė Buddy Guy kaip muzikantą, kuris įkvėpė Jimi Hendrixą (Džimį Hendriksą), Carlosą Santaną ir "The Rolling Stones".

Gitaristas Ericas Claptonas Buddy Guy pavadino "geriausiu iš šiuo metu gyvenančių gitaristų".

"Nežinau, yra tiek daug puikių muzikantų, - AFP sakė Buddy Guy. - Aš tiesiog stengiuosi būti geriausias, kol tas geriausias pasirodys".

Tarp ceremonijos dalyvių buvo aktoriai Glenn Close, Naomi Watts, Alecas Baldwinas ir Jackas Blackas.

Caroline Kennedy, nužudytojo JAV prezidento J.F.Kennedy duktė, savo kalboje gyrė "scenos meno turtingumą ir įvairovę".