Penkiolikmetė kaimo, esančio Afganistano Kundūzo provincijoje, gyventoja buvo nužudyta, kai ėjo prie upės atsinešti vandens. Žudikai mergaitę užpuolė begrįžtančią namo.

Sulaikius įtariamuosius paaiškėjo, vienas iš jų nužudytajai prieš tai piršosi. Tačiau mergaitės šeima jos atiduoti nepanoro.

Per pastaruosius dešimt metų Afganistane pasikeitė daug kas, tačiau prievartos prieš moteris problema ir toliau išlieka viena iš opiausių.

Remiantis britų paramos organizacijos „Oxfam“ turimais duomenimis, fizinę, seksualinę ir psichologinę prievartą patiria net 87 proc. Afganistane gyvenančių moterų. Labai dažnai ir tekėti jos verčiamos prieš savo valią.

Prieš mėnesį dvidešimtmetę Herato provincijoje užmušė jos teisėto vyro artimieji. Tokios bausmės jauna moteris esą nusipelnė už tai, kad nepakluso vyro tėvų reikalavimui dirbti prostitute.

O rugsėjį Afganistano policija sulaikė penkis vyrus, kankinusius šešiolikmetę – nusikaltimo pagrindu tapo kaltinimas esą mergaitė nepadoriai elgėsi. Auka gavo šimtą smūgių lazda, o visą reginį smalsiai stebėjo kaimo vyresnieji ir pačios mergaitės artimieji. Nepilnametės skriaudėjai atsipirko bauda.

Remiantis Afganistane galiojančiais papročiais, netekėjusi mergina privalo sėdėti namuose, prižiūrima artimųjų ir nebendrauti su kitais vyrais. Priešingu atveju ją labai lengvai galima apkaltinti nebūtais dalykais.