Dėl ginčijamų lyderio rinkimų rezultatų buvusio prezidento Nicolas Sarkozy Sąjungoje už liaudies judėjimą (UMP) kilo didelis sąmyšis - partijai dar nespėjus atsigauti po šiemet pralaimėtų prezidento ir parlamento rinkimų. Iškilo precedento neturinčio dešiniųjų skilimo grėsmė.

Pakviestas tarpininkauti sprendžiant šį daug žalos darantį ginčą, partijos sunkiasvoris Alainas Juppe pasidavė vos 45 minutės po to, kai sekmadienį vakare prasidėjo buvusio premjero Francois Fillono ir partijos generalinio sekretoriaus Jeano-Francois Cope derybos.

F.Fillonas greit apkaltino savo varžovą ir pažadėjo kreiptis į teismus.

"Jeanas-Francois Cope vienintelis yra atsakingas už nesėkmę, kuri kenkia mūsų partijai ir, dar daugiau, pakerta politinės veiklos įvaizdį", - sakoma F.Fillono pareiškime.

"Trokšdamas rasti išeitį iš aklavietės, į kurią mūsų partiją įstūmė vienas paskui kitą einantys Jeano-Francois Cope valdžios užgrobimai, perduosiu šiuos klausimus teismams, kad būtų atkurta teisybė (dėl) rezultatų ir sugrąžintas balsas (partijos) aktyvistams", - sakė jis.

Tuo tarpu J.-F.Cope nenusileidžia ir sako, kad laukia partijos apeliacijų komisijos sprendimo. Jis nenorįs "painioti teismų proceso su politiniu procesu".

Komisija praėjusiai nakčiai buvo sustabdžiusi savo svarstymus ir turėjo vėl susirinkti pirmadienį ryte.

F.Fillono stovykla komisiją laiko daugiausia palankia J.-F.Cope.

Buvusio premjero šalininkai pirmadienį užsiminė apie vieną iniciatyvą šiam klausimui išspręsti, bet jokių detalių nepateikė.

58 metų F.Fillonas ir 48 metų J.-F.Cope nuo pat balsavimo, įvykusio prieš savaitę sekmadienį, kaltina vienas kitą sukčiavimu ir nesąžiningumu.

J.-F.Cope buvo paskelbtas partijos lyderio rinkimų laimėtoju - jis surinko 98 balsais daugiau už savo varžovą. Iš viso balsavo daugiau kaip 150 tūkst. partijos narių.

Partijos rinkimų komisija vėliau nurodė, kad Prancūzijos užjūrio teritorijose atiduoti balsai, kurie nebuvo priskaičiuoti, būtų pakeitę rinkimų baigtį.

J.-F.Cope stovykla tuo tarpu pareiškė, kad jis būtų laimėjęs aiškia persvara, jeigu Nicoje balsai nebūtų buvę klastojami.

Sekmadienį į debatus įsitraukė ir pats N.Sarkozy. Jis dalyvavo konferencijoje Šanchajuje, bet jam artimas šaltinis AFP sakė, kad jis skambino A.Juppe ir išreiškė pritarimą "visoms iniciatyvoms, kurios galėtų išspręsti šią situaciją".

A.Juppe, taip pat buvęs premjeras, sekmadienį vakare nutrūkus deryboms sakė, kad pasiduoda.

"Alainas Juppe, atkreipdamas dėmesį (į tai), kad jo pasiūlymai nebuvo priimti, mano, kad sąlygos tarpininkauti nesusidarė, - sakoma jo pareiškime. - Todėl jis mano, kad jo misija baigta".

Buvęs partijos generalinis sekretorius, buvęs darbo ministras Xavier Bertrand'as paragino UMP susitvarkyti ir perspėjo, kad ant kortos pastatytas jos egzistavimas.

"Šis spektaklis, šis įvaizdis, kurį pademonstravome šią savaitę, yra gėdingas, nevertas didžios politinės partijos", - sakė jis televizijai "France 2".

Tačiau J.-F.Cope nacionaliniam radijui tvirtino: "Tai - krizė, bet UMP išgyvens".