Po to, kai islandų dainininkė Bjork 2008 metais per koncertą Šanchajuje skandavo "Tibetas, Tibetas", Kinijos valdžia daugeliui Vakarų atlikėjų neleido koncertuoti šalyje.

Koncerto žiūrovai pasakojo, kad Eltonas Johnas daugiau kaip 12-ai tūkst. sekmadienį arenoje "Wukesong" susirinkusių žmonių pasakė, kad šou yra skiriamas Ai Weiwei.

"Susitikau su juo prieš šou, jis nieko apie tai nekalbėjo, - AFP sakė Ai Weiwei. - Kad jis tai padarė, buvo didelis netikėtumas".

Jis pridūrė, kad Kultūros ministerija "tikriausiai dėl to per daug neapsidžiaugė, bet nelabai ką gali dėl to padaryti", nes "jis yra labai populiarus dainininkas, darantis didelę įtaką".

55 metų Ai Weiwei yra visame pasaulyje pripažintas konceptualizmo menininkas ir atvirai kritikuoja Kinijos komunistinę vyriausybę.

Pernai jį policija nežinia kur laikė 81 dieną; tą įvykį aprašinėjo viso pasaulio spauda. Incidentas atkreipė dėmesį į didėjantį vyriausybės susirūpinimą socialiniais neramumais, ypač tokiu metu, kai Artimuosius Rytus krėtė Arabų pavasario protestai.

Paleistas Ai Weiwei buvo nuteistas dėl vengimo mokėti mokesčius; Pekino mokesčių biuras jam skyrė 2,4 mln. dolerių baudą, be to, jam buvo uždrausta vienus metus išvykti iš šalies.

Jis tokį elgesį pavadino vyriausybės metodu jo, kaip socialinio aktyvisto, veiklai ir pastangoms protestuoti prieš daugelį valdžios pažeidimų nuslopinti.

Neaišku, ar vieša Eltono Johno parama jam turės kokių nors pasekmių kitiems Vakarų atlikėjams, norintiems pasirodyti Kinijoje.

2008 metais per koncertą Šanchajuje Bjork, baigdama savo dainą "Declare Independence", skandavo "Tibetas, Tibetas" - taip viešai protestuodama prieš Kinijos valdymą tame Himalajų regione ir paremdama Tibeto nepriklausomybės judėjimą.

Visai virtinei kitų Vakarų atlikėjų po to nebuvo leista koncertuoti Kinijoje.

Netikėtas Eltono Johno pareiškimas per sekmadienio koncertą sulaukė tik prislopinto auditorijos atsako, sakė vienas žiūrovas, pavarde Wu (U). Jis pridūrė: "Kalbant apie šou, miniai nepaprastai patiko kiekviena jo minutė".

Eltonas Johnas kitą savaitę turi grįžti į Kiniją ir koncertuoti Guangdžou. Iki to laiko jis su savo šou apsilankys Pietų Korėjoje, Malaizijoje ir Honkonge.