Tarp penkių pretendentų favoritais laikomas dabartinis PD lyderis Pieras Luigi Bersani, su cigaru nesiskiriantis buvęs komunistas, ir kylanti partijos žvaigždė Matteo Renzi, jaunatviškas Florencijos meras, kuris sako, jog semiasi įkvėpimo iš JAV prezidento Baracko Obamos ir žada nuversti senstantį Italijos politikos elitą.

Pirminiai rinkimai vyksta šalyje tęsiantis giliai ekonomikos krizei ir politiniam netikrumui. Korupcijos skandalai pagrindinėse Italijos partijose taip pat didina visuomenės bjaurėjimąsi tradiciniais lyderiais ir rinkėjų apatiją.

Kaip rodo apklausos, Demokratų partija šiuo metu yra populiariausia prieš balandį vyksiančius rinkimus, kurie lems, kas pakeis nerinktą technokratą premjerą Mario Monti, prieš metus perėmusį vyriausybės vairą iš Silvio Berlusconi, kai Italija giliai įklimpo į euro zonos skolų krizę.

„Turime parodyti likusiam pasauliui, kad turime ne vien Monti, - P.L.Bersani, buvęs ekonomikos plėtros ministras, sakė praeitą savaitę. - Žmonės nori dalyvauti; jie nori politikos, kuri būtų neatitrūkusi nuo gatvių ir aikščių, kuri grąžintų viltį šaliai."

M.Monti vyriausybė ėmėsi griežto taupymo priemonių, kurios supykdė daugelį italų, tačiau išgelbėjo šalį nuo nuosmukio, panašaus į įvykusį Graikijoje.

61 metų P.L.Bersani sako norintis tęsti M.Monti nubrėžtą kursą, stiprinant „drausmę ir patikimumą", tačiau taip pat labiau skatinti „darbo vietų kūrimą ir skaidrumą", Italijai išgyvenant skausmingą recesiją.

Apie 1,5 mln. italų užsiregistravo sekmadienį vyksiančiam balsavimui, o tūkstančiai rinkimų apylinkių pradėjo darbą visoje Italijoje ir apie 20 šalių, turinčių dideles italų bendruomenes.

Kiti kandidatai yra Apulijos regiono gubernatorius Nichi Vendola, buvęs Krikščionių demokratų partijos narys Antonio Tabacci ir Veneto regiono įstatymų leidėja Laura Puppato, pasisakanti už „žaliąją ekonomiką".

Viešosios nuomonės tyrimų centro „Cise/Luiss" apklausa ketvirtadienį rodė, kad P.L.Bersani gali tikėtis pergalės, surinkęs 48,2 proc. balsų ir apie dešimčia procentinių punktų aplenkęs M.Renzi (37,6 proc.), o nuo jų smarkiai atsiliktų N.Vendola, kuris gali tikėtis tik 9,9 proc. balsų.

Tačiau šios apklausos rezultatai taip pat rodo, kad į valdžią galėtų ateiti kairiųjų koalicija, vadovaujama 37 metų M.Renzi.

Tyrimų centras nurodė, kad P.L.Bersani atstovauja „kairiųjų tapatybės sielai", o M.Renzi pasižymi „patrauklumu platesniam ratui".

Jeigu nei vienas iš kandidatų sekmadienį nesurinks daugiau nei 50 proc. balsų, antrasis rinkimų ratas vyks gruodžio 2-ąją.