"Nacionaliniam susitaikymui reikės laiko, tačiau mūsų bendro žmoniškumo ir šalies ateities vardan būtina sustabdyti kurstymą ir sustabdyti smurtą", - pridūrė jis.

Nuo birželio per du didelius smurto protrūkius tarp musulmonų ir budistų rakhainų toje valstijoje žuvo apie 180 žmonių, o per 110 tūkst. tapo pabėgėliais.

Dauguma palikusių savo namus buvo pilietybės neturintys musulmonai rohingjai, kurie dešimtmečius patirdavo diskriminaciją.

"Šiandien žvelgiame į naujausią smurtą Rakhainų valstijoje, kuris sukėlė tiek daug kančių, ir matome ten išliekančios įtampos pavojų", - B.Obama sakė Jangono universitete.

"Per ilgai žmonės šioje valstijoje, įskaitant etninius rakhainus, kentė triuškinantys skurdą ir persekiojimus. Tačiau tai nėra pateisinimas smurtui prieš nekaltus žmones, ir rohingjai viduje yra tokie patys orūs kaip ir jūs, kaip ir aš", - pridūrė jis.

Reformas vykdanti Birmos vyriausybė spaudžiama suteikti pilietybę rohingjams, tarptautinei bendruomenei sutelkus dėmesį į neramumus tame regione ir perspėjant, kad šis konfliktas kelia pavojų šalies žengimui į demokratiją.

Birma paleido dešimtis politinių kalinių

Birma pirmadienį paleido dešimtis politinių kalinių, paskelbus amnestiją, kuri sutapo su istoriniu JAV prezidento Baracko Obamos vizitu, vienas judėjimo už demokratiją aktyvistas sakė naujienų agentūrai AFP.

Soe Tunas (Sojė Tunas), vadovaujantis studentų judėjimui "88 Generation", sakė, kad pirmadienį buvo paleisti 44 politiniai kaliniai, taip pat ragino paleisti "visus politinius kalinius".

Šį žingsnį patvirtino opozicinės Nacionalinės lygos už demokratiją (NLD), vadovaujamos Nobelio taikos premijos laureatės Aung San Suu Kyi (Aung San Su Či), vienas aukšto rango narys, kuris sakė, kad nuo sekmadienio buvo paleisti 56 disidentai, tarp jų keturi NLD nariai.

Nurodomas įvairus paleistų politinių kalinių skaičius. Tailande įsikūrusi Pagalbos politiniams kaliniams asociacija teigia, kad praeitą mėnesį, prieš paskelbiant amnestiją pirmadienį, buvo paleisti iš viso 283 disidentai.

Birma buvo smarkiai spaudžiama paleisti daug vyriausybės suimtų politinių kalinių, o tarptautinė bendruomenė ragino nustatyti jų paleidimą kaip sąlygą mainais į šiltėjančius santykius su buvusia izoliuota valstybe.