Ilgai trukusi prezidento rinkimų kampanija šį kartą kaip niekad buvo pagardinta komentarų apie mormonų tikėjimą prieskoniais. Apie šį religinį judėjimą, kurį išpažįsta ir kandidatas į JAV vadovo postą, iki tol buvo žinoma nedaug.

Itin skeptiškai nusiteikę analitikai tvirtino, jog mormonas į Baltuosius Rūmus nepateks niekada. Atrodė, jog tokį teiginį iliustruoja ir viešosios nuomonės tyrimai.

Birželį „Gallup“ atliktos apklausos rezultatai atskleidė, jog beveik 20 proc. amerikiečių nebalsuotų net ir už labai kompetentingą kandidatą į prezidento postą, jeigu jis būtų mormonas. Skaičius per pastaruosius 44 metus praktiškai nepakito - tada M. Romney tėvas, George'as Romney, neiškovojo teisės atstovauti respublikonams prezidento rinkimuose.

„Pew“ atliktas tyrimas nustatė, jog net trečdalis pačių mormonų tvirtina nemanantys, jog Amerika pasirengusi į prezidento postą skirti būtent mormoną – šis faktas byloja apie itin giliai visuomenėje įsišaknijusią šio religinio judėjimo išpažinėjų diskriminaciją.

Bent vienas žmogus tai suprato teisingai: „Nemanau, kad finišo tiesiojoje religija bus labai svarbus veiksnys“, - per interviu 2012 metų sausį sakė M. Romney.

Nors rinkimų ir nelaimėjo, nuo Baracko Obamos jis atsiliko ne tiek ir daug. Keisčiausia, kad už mormoną per šiuos rinkimus noriai balsavo krikščionys evangelikai, kurie kaip ir turėjo jį nurašyti kaip netinkamą kandidatą.

Iš karto po balsavimo atliktos apklausos parodė, jog už M. Romney balsavo 79 proc. evangelikų, už jį net ir pačių mormonų balsavo mažiau. Už jį balsavo aktyviau nei už Johną McCainą prieš ketverius metus.

„M. Romney pralaužė ledus. Jis mormonų tikėjimą pavertė vertu pagarbos. Rinkimų kampanijos metu jis pasirodė kaip pagarbos vertas žmogus, o tai reiškia labai daug. Jis geriausias misionierius, apie kokį mormonai tegalėjo pagalvoti“, - teigia Regento universiteto profesorius Charlesas Dunnas, daugelio knygų religijos ir politikos temomis autorius.

Pastarųjų dienų šventųjų Jėzaus Kristaus bažnyčios (toks oficialus mormonų bažnyčios pavadinimas) būstinėje JAV Jutos valstijos Solt Leik Sičio mieste tvyro optimistinės nuotaikos. Nors tikslių duomenų apie išaugusį narių skaičių dar nėra, bent jau susidomėjusiųjų tikrai padaugėjo. Šiuo metu mormonai sudaro 2 pro. amerikiečių, bet skaičius stabiliai auga.