Xi Jinpingas vadovavo nuolatiniam politbiuro komitetui Pekino Didžiojoje liaudies salėje, taip pranešdamas apie savo išrinkimą Kinijos valdančiosios komunistų partijos vadovu. Šalia jo buvo Li Keqiangas – žmogus, kuris perims postą iš premjero Wen Jiabao, bei dar penki politikai. Tai reiškia, kad visagalio nuolatinio politbiuro komiteto narių skaičius sumažintas nuo devynių iki septynių narių.

Minėti penki – tai vicepremjeras Zhang Dejiangas, Šanchajaus komunistų partijos vadovas Yu Zhengshengas, propagandos vadovas Liu Yunshanas, vicepremjeras Wang Qishanas bei Tandzino komunistų partijos vadovas Zhang Gaoli.

Xi Jinpingas pareiškė, kad naujieji lyderiai imsis didelės atsakomybės, tačiau jie privalo būti vieningi ir vadovauti partijai bei liaudžiai taip, kad Kinijos tauta taptų dar stipresnė ir galingesnė. „Liaudies troškimas geriau gyventi – štai dėl ko turėsime kovoti“, - sakė naujasis komunistų partijos vadovas bei pridūrė, kad būtina atkreipti dėmesį į korupciją bei sustiprinti partinę discipliną.

Naujieji lyderiai pasirengę siekti puikių rezultatų, kad „pateisintų ir istorijos, ir žmonių lūkesčius“.

Xi Jinpingo iškilimas buvo numatomas nuo 2007 metų, kai jam buvo skirtas postas Nuolatiniame komitete. Šis žingsnis rodė, kad jis tampa tikėtinu dabartinio prezidento Hu Jintao, oficialiai perduosiančio vadovavimą partijai šią savaitę, įpėdiniu.

Naujieji lyderiai šalies vairą perims permainingais laikais, kai milžiniška Kinijos ekonomika išgyvena retą sulėtėjimą, silpnindama partijos valdžios legitimumą labiausiai lemiantį veiksnį - pažadą nuolat gerinti 1,3 mlrd. šalies žmonių gyvenimą.

Kinijoje dažni nedidelio masto neramumai, paprastai išprovokuojami visuomenės pasipiktinimo dėl korupcijos, valdininkų piktnaudžiavimo, taip pat pasitaiko daug pykčio protrūkių tarp milijonų žmonių, kuriuos aplenkia naujasis šalies klestėjimas.

Suintensyvėjo ir prieš Pekino valdžią nukreipti tibetiečių protestai: pastarąją savaitę susidegino keli žmonės.

Suvažiavimo atidarymo kalboje Hu Jintao perspėjo, kad partija, vadovaujanti Kinijai nuo 1949 metų, privalo spręsti įsisenėjusias korupcijos ir aplinkos būklės blogėjimo problemas, taip pat reaguoti į raginimus užtikrinti didesnę politinę laisvę.

Valdžioje išplitęs kyšininkavimas partijai gali tapti "pražūtingu", pažymėjo jis.

Pekinas yra sukūręs didelį cenzūros aparatą, kuris stengiasi, nors ne visada sėkmingai, užgniaužti bet kokias pykčio prieš vyriausybę apraiškas socialiniuose tinkluose, turinčiuose šimtus milijonų vartotojų.