Lesbiečių, homoseksualų, biseksualų ir translyčių asmenų teisių federacijos pirmininkė Ulrika Westerlund teigė Švedijos radijui, kad kitų įvairių grupių atstovai, kuriems Švedijoje buvo atlikta priverstinė sterilizacija, sulaukė kompensacijų.

„Nesulaukėme įstatymų leidėjų iniciatyvos, tad manome, kad šį klausimą galima išspręsti per teismą“, – sakė U. Westerlund.

Pagal 1972 m. priimtą įstatymą, lyties pakeitimo operacija Švedijoje gali būti atliekama asmeniui, kuris sulaukęs 18 m., yra Švedijos pilietis, nesukūręs šeimos ir sterilizuotas.

Šį pavasarį vyriausybės pateiktame naujame įstatyme buvo panaikinta sąlyga, jog asmuo turi būti Švedijos pilietis ir nevedęs/ netekėjusi. O sterilizacijos reikalavimą, nepaisant aštrių diskusijų ir tarptautinių organizacijų kritikos, paliko.

Švedijoje iš viso 100-as asmenų prieš lyties pakeitimo operaciją buvo priversti sterilizuotis.

1999 m. Švedijos vyriausybė sutiko sumokėti kompensaciją 63 tūkst. žmonių, daugiausia moterų, kuriems dėl eugenikos idėjų ir siekio sukurti sveiką, stiprią švedų rasę, 1935–1975 m. priverstinai buvo atlikta sterilizacija.

Psichiškai nesveiki, sergantys epilepsija, turintys socialinių problemų privalėjo sutikti sterilizuotis, jei norėjo sukurti šeimą ar išeiti iš psichiatrinių gydymo įstaigų.

Kiekvienam asmeniui valstybė pasiūlė kompensaciją už žalą iki 175 tūkst. Švedijos kronų (70,4 tūkst. Lt).