Savaitę truksiančio partijos suvažiavimo pabaigoje šalies vairas bus perduotas viceprezidentui Xi Jinpingui, kuriam teks vadovauti ateinantį dešimtmetį, didėjant spaudimui reformuoti griežtą komunistinio režimo valdymą.

Nueinantis lyderis griežtai supeikė korupcijos išsikerojimą

Kadenciją baigiantis partijos generalinis sekretorius ir šalies prezidentas Hu Jintao paskelbė iki šiol griežčiausią perspėjimą dėl išsikerojusios korupcijos po skandalo dėl nužudymo ir kyšininkavimo, susijusio su buvusiu regionų lyderiu Bo Xilai.

Kinijos komunistų partijos suvažiavimas. Hu Jintao
"Jeigu nesugebėsime tinkamai spręsti šios problemos, ji gali pasirodyti esanti pragaištinga partijai ir netgi sukelti partijos griūtį bei valstybės žlugimą", - Hu Jintao sakė daugiau nei 2 200 delegatų, susirinkusių Didžiojoje liaudies salėje Pekine.

"Turime tęsti aktyvias ir apgalvotas pastangas, vykdant politinės struktūros reformą ir siekiant padaryti liaudies demokratiją platesne, didesnio masto ir patikimesne praktikoje", - pažymėjo Hu Jintao. Konkrečiai neminėdamas Bo Xilai, prezidentas pridūrė, kad partija privalo užtikrinti, jog visi būtų lygūs prieš įstatymą.

Kalbėjo apie jūrinę galybę ir karinę jėgą

Per suvažiavimą, kuris vyksta kas penkeri metai, Hu Jintao taip pat ragino antrąją didžiausią pasaulyje ekonomiką būti aktyvesne, sakydamas, jog Kinija turėtų tapti jūrine galybe, kuri ryžtingai gina savo interesus.

Prieš prasidedant 18-ajam Komunistų partijos suvažiavimui, Kinija ginčijosi su Japonija ir kitomis kaimynėmis Azijoje dėl kai kurių teritorijų, taip pat stiprino savo karinę galią, keldama nerimą Jungtinėms Valstijoms.

Perduos šalies vairą revoliucijos didvyrio sūnui

Antrasis pagal rangą partijos narys Wu Bangguo paskelbė suvažiavimą atidarytu Pekino didžiojoje liaudies salėje, kur daugiau nei 2 200 delegatų posėdžiaus savaitę ir paskirs viceprezidentą Xi Jinpingą  naujuoju partijos generaliniu sekretoriumi.

Prasidėjus suvažiavimui prezidentas ir dabartinis partijos vadovas Hu Jintao  pradėjo skaityti pranešimą apie partijos pasiekimus nuo paskutinio jos suvažiavimo 2007 metais, o jo kalbą tiesiogiai transliavo nacionalinė televizija.

"Įveikėme daug sunkumų ir pavojų bei pasiekėme naujų laimėjimų kuriant šiuolaikišką, klestinčia visuomenę", - Hu Jintao, kuris įžengė į tribūną lydimas plojimų ir nusilenkė daugybei delegatų.

Kinijos komunistų partijos suvažiavimas. Xi Jinpingas
Tačiau vieno Kinijos revoliucijos didvyrio sūnus Xi Jinpingas, kuris buvo akivaizdus Hu Jintao įpėdinis nuo 2007 metų, perims šalies vairą tuo metu, kai ji išgyvena retą ekonomikos sulėtėjimą, o partijos aukštuosius sluoksniui krečiant dideliam skandalui.

Skandalas dėl nužudymo ir korupcijos, susijęs su buvusiu vieno regiono lyderiu Bo Xilai, kuris buvo pašalintas iš partijos ir dabar laukia teismo, atskleidė Kinijos lyderių susipriešinimą ir vidines intrigas, varžantis dėl aukščiausių postų.

Delegatai iš 82 milijonų partijos

Delegatai, išrinkti iš 82 mln. Kinijos komunistų partijos narių, susirinko į suvažiavimą, kuris vyks iki lapkričio 14 dienos, kai bus paskelbti naujieji lyderiai. Suvažiavimo metu Pekino centrinėje Tiananmenio aikštėje ir jos apylinkėse bus imtasi griežtų saugumo priemonių.

Kinijos komunistų partijos suvažiavimas
Partijos elitas matomai jau apsisprendė dėl Politinio biuro nuolatinio komiteto, kuris yra aukščiausiasis sprendimus priimantis organas Kinijoje, sudėties.

Šiam komitetui vadovaus 59 metų Xi Jinpingas, kuris anksčiau vadovavo kai kuriems sparčiausiai besivystantiems ir daugiausiai reformų vykdantiems šalies regionams.

Tačiau netgi geriausiai informuoti Kinijos reikalų ekspertai sako, kad apie Xi Jinpingą žinoma gana mažiai, ir neaišku, kaip jis reaguos į iššūkius, su kuriais jo šalis susiduria viduje ir išorėje tuo metu, kai Pekinas vis labiau varžosi su Jungtinėmis Valstijomis įvairiose srityse.

Mažai kas prognozuojam, kad Xi Jinpingo iškilimui gali būti sutrukdyta. Perėmęs partijos vairą, jis ateinantį kovą bus paskirtas šalies prezidentu vietoje Hu Jintao.

Sustiprintas saugumas

Tačiau prieš prasidedant suvažiavimui valdžia ėmėsi visu atsargumo priemonių. Hu Jintao raginimas imtis politinių reformų labai skyrėsi nuo priemonių, kurių buvo imtasi prieš potencialius protestuotojus prie Didžiosios liaudies salės Tiananmenio aikštėje, kur armija liejo kraują, malšindama demokratijos reikalavusių studentų protestus 1989 metais.

Kinijos komunistų partijos suvažiavimas. Xi Jinpingas
Dabar Pekino centre aplink Didžiąją liaudies salę buvo sutelkta daug policijos, o pareigūnai ėmėsi neįprastų priemonių - pavyzdžiui, buvo uždrausta pardavinėti peilius ir netgi stalo teniso kamuoliukus, baiminantis, kad jie gali būti panaudoti "reakcingoms" žinutėms platinti.

Vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas matėm kaip iš šios didžiulės aikštės buvo ištemptos dvi pagyvenusios moterys, mėginusios įteikti peticijas dėl vietos komunistinių lyderių nusižengimų. Viena moteris buvo įgrūsta į policijos mikroautobusą, o kita buvo išvesta kūkčiojanti, policininkams vaikant smalsius praeivius. Vienoje metropoliteno stotyje netoli aikštės dar apie 30 peticijas ketinusių įteikti žmonių buvo sulaikyti išvežti autobusu.

Kaip praneša žmogaus teisių organizacijos, šimtams aktyvistų buvo skirtas namų areštas, o taksistams buvo nurodyta užrakinti savo automobilių galinius langus – matomai, kad keleiviai negalėtų barstyti politinių atsišaukimų.

Populiariuose Kinijos socialiniuose tinkluose cenzūra blokavo internetines paieškas, susijusias su partijos suvažiavimo, tačiau keli kandūs atsiliepimai apie Hu Jintao kalbą vis dėlto prasprūdo. "Koks anekdotas. Mano rašinėliai vidurinėje mokykloje būdavo geresni!" - rašė vienas komentatorius.

Kinijoje save padegė šeši tibetiečiai

Emigrantė pagerbia per Kinijos suvažiavimo dieną susideginusius Tibeto vienuolius
Kinijoje ketvirtadienį, šalies lyderiams susirinkus pradėti kartą per dešimtmetį atliekamo valdžios perdavimo, save padegė jau šeštas per 48 valandas tibetietis, pranešė tibetiečių vyriausybė tremtyje.

"Patvirtinta, kad tai jau šeštas susideginęs (tibetietis), bet mes neturime detalių dėl jo amžiaus ar vardo", - Indijos Dharamsalos mieste, kur įsikūrusi tibetiečių vyriausybė tremtyje, sakė jos atstovas Lobsangas Choedakas.

Tai precedento neturinti protesto aktų virtinė svarbaus Komunistų partijos suvažiavimo išvakarėse, ketvirtadienį pranešė tibetiečių vyriausybė išeivijoje.

Trys iš patvirtintų susideginimų įvyko tibetiečių gyvenamuose rajonuose Abos apygardoje Sičuano provincijoje, kur daug tokių protestų įvyko ir anksčiau. Ketvirtas naujas atvejis įvyko Huangnano prefektūroje Činghajaus provincijoje.

"Susideginimai Tibete yra kreipimasis į tarptautinę bendriją, į Kinijos vyriausybę ir kinų liaudį kaip žmogiškąsias būtybes, prašant išgirsti jų (tibetiečių) pagalbos šauksmą", - pridūrė D.Chhoyang.

Radijas "Free Asia" pranešė, kad penktas susideginimas įvyko Tibeto autonominiame regione ir kad du iš penkių save padegusių žmonių, tarp jų - jauna motina Tamdrin Tso, mirė.

Nuo 2009 metų vasario, protestuodami prieš Pekino valdymą Tibete, save jau padegė daugiau kaip 60 tibetiečių, tarp jų – daug vienuolių, vyrų ir moterų.

Tyrimas: didieji miestai nori reformų

Vienas valstybinis dienraštis trečiadienį paskelbė tyrimo rezultatus, rodančius, kad aštuoni iš dešimties Kinijos didžiųjų miestų nori politinių reformų. Taip pat stiprėja raginimai imtis kokių nors pokyčių šalies valdyme, kurį vykdo korumpuota Komunistų partija.

JAV prezidento Baracko Obamos  perrinkimo triumfas akivaizdžiai pademonstravo, kaip politiniai reikalai tvarkomi Amerikoje, o šio proceso skirtumai nuo tvarkos Kinijoje neliko nepastebėtas tarp kinų komentatorių populiariuose socialiniuose tinkluose ir naujienų portaluose.

Kaip teigiama viename pranešime, eilinių kinų susidomėjimas JAV rinkimais pasiekė "naujas aukštumas", nes "Kinijos žmonės atsisakė savo pačių reikalų ... jiems neleidžiama jų tvarkyti!"