Respublikonams antradienį buvo suduotas skaudus smūgis, nes demokratai, kuriems teko ginti daugiau vietų, buvo laikomi pažeidžiami Senate.

Tačiau du respublikonų kandidatai Misūryje ir Indianoje, anksčiau išsakę skandalingų komentarų apie išžaginimus ir abortus, buvo nugalėti, o liberaliame Masačusetse iškrito vienas respublikonas. Ši partija taip pat prarado savo atstovą Meine, kurį pakeis nepriklausomas kandidatas, veikiausiai palaikysiantis demokratus.

Kita vertus, respublikonams pavyko perimti vieną demokratams priklausiusią senatoriaus vietą Nebraskoje.

Įnirtingai kovai dėl Kongreso mandatų buvo išleista per 2 mlrd. dolerių. Šįkart buvo renkami visi 435 Atstovų Rūmų nariai, o respublikonai juose išlaikė kontrolę, nors demokratai truputį pagerino savo pozicijas. Tokia padėtis reiškia, kad B.Obamai bus sunku priimti kokių nors ambicingų teisės aktų per savo antrąją kadenciją.

Antradienį buvo varžomasi dėl 33 vietų Senate, tačiau tik keliolikos iš jų laimėtojai nebuvo iš anksto aiškūs. Beveik visos iš jų - Viskonsine, Virdžinijoje, Konektikute, Misūryje, Ohajuje, Pensilvanijoje ir Floridoje - atiteko demokratams. Dėl to jie išlaikys ar netgi padidins persvarą Senate, kuriame dabartinis partijų santykis yra 53 vietos prieš 47.

Senato kontrolė bent jau suteikia demokratams ugniasienę nuo respublikonų mėginimų atšaukti pagrindinį B.Obamos laimėjimą įstatymų leidybos srityje - jo sveikatos apsaugos sistemos reformos įstatymą - iki jo visiško įgyvendinimo 2014 metais. Respublikonai žadėjo, kad sieks jį panaikinti.

Demokratai šiuos metus pradėjo būdami pavojingoje pozicijoje - gindami 23 vietas Senate ir netekę kelių atsistatydinančių veteranų respublikonams palankesnėse valstijose. Tuo tarpu rinkėjai tebėra nepatenkinti dėl vangiai atsigaunančios ekonomikos ir B.Obamos sveikatos apsaugos sistemos reformos.

Tačiau Demokratai iškėlė stiprių kandidatų, o respublikonų perspektyvas aptemdė keli kandidatai, kurie pasirodė esantys pernelyg konservatyvių pažiūrų, taip pat netikėtas Meino senatorės Olympios Snowe atsistatydinimas.

Nuosaikių pažiūrų O.Snowe sakė esanti nusivylusi politiškai paralyžiuotu Kongresu, kai paskelbė atsistatydinanti anksčiau šiais metais. Buvęs nepriklausomas Meino gubernatorius Angusas Kingas užėmė jos vietą, įveikdamas kitus du varžovus.

A.Kingas žadėjo tapti tiltu tarp abiejų partijų ir nesakė, ar palaikys demokratus, ar respublikonus. Tačiau tikėtina, kad jis susivienys su demokratais, nes respublikonų šalininkai išleido šimtus tūkstančių dolerių prieš A.Kingą nukreiptoms reklamoms.

Respublikonams liks tiks kelios vietos Senate, atstovaujančios JAV šiaurės rytų regioną. Masačusetse respublikonas senatorius Scottas Brownas, kuris sugebėjo perimti vietą, priklausiusią velioniui demokratų veteranui Edwardui M.Kennedy, buvo įveiktas demokratės Elizabeth Warren, tapusios liberaliųjų rinkėjų favorite dėl savo indėlio ginant vartotojų teises.

Apklausos nuolat rodo, kad visuomenės nuomonė apie Kongresą prasta, tačiau deputatai paprastai būna perrenkami. Įstatymų leidėjai naudojasi jiems palankia sistema, suteikiančia didžiulį finansinį pranašumą siekiant būti perrinktiems.

Rinkėjai taip pat linkę perrinkti savo deputatus, net jeigu jie nėra patenkinti visu Kongresu. Daugeliui Atstovų Rūmų narių taip pat būna naudingas kartą per dešimtmetį vykdomas rinkimų apygardų ribų perbraižymas, kuris šįkart buvo neseniai atliktas.

Iš savo postų Senate pasitraukė abiejų partijų nuosaikieji atstovai Meine, Konektikute, Nebraskoje, Šiaurės Dakotoje, Virdžinijoje, Indianoje ir Masačusetse, dar vienas gali pralaimėti Montanoje.

Į laisvas vietas pateks mažiausiai vienas nuosaikių pažiūrų politikas.

Indianoje nuosaikių pažiūrų senatorius veteranas Dickas Lugaras tikriausiai būtų buvęs lengvai perrinktas, tačiau per respublikonų pirminius rinkimus jis pralaimėjo valstijos iždo sekretoriui Richardui Mourdockui, kurį palaiko ultrakonservatyvus "Arbatėlės" judėjimas, pasisakantis už mažesnius mokesčius ir ribotą vyriausybės vaidmenį.

R.Mourdockas išprovokavo kritikos bangą, pareiškęs, jog jei išžaginta moteris pastoja, tai yra "numatyta Dievo". Šis skandalas atvėrė kelią į pergalę nuosaikių pažiūrų demokratui Kongreso nariui Joe Donnelly valstijoje, kuri šalies prezidento rinkimuose balsavo už respublikoną Mittą Romney.

Misūryje, kuriame irgi laimėjo M.Romney, senatorė Claire McCaskill, kuri buvo laikoma labiausiai pažeidžiama iš savo postus ginančių demokratų. įveikė kitą "Arbatėlės" palaikomą kandidatą - Kongreso narį Toddą Akiną. Pastarasis laimėjo respublikonų pirminius rinkimus, tačiau partijos lyderiai, įskaitant M.Romney, nuo jo atsiribojo po rugpjūtį išsakyto komentaro, kad moterų kūnai turi būdų išvengti nėštumo "teisėto išžaginimo" atvejais.

Du demokratai, kurie iškilo į Senatą ant šios partijos palaikymo bangos 2006 metais, buvo perrinkti antrai kadencijai: Sherrodas Brownas Ohajuje ir Bobas Casey Pensilvanijoje.

Virdžinijoje buvęs gubernatorius ir Demokratų nacionalinės partijos pirmininkas Timas Kaine'as laimėjo brangiai kainavusias ir įtemptas lenktynes su buvusiu respublikonų senatoriumi ir gubernatoriumi George'u Allenu dėl atsistatydinusio demokrato senatoriaus Jimo Webbo posto.

Per įtemptas varžybas Viskonsine demokratė Kongreso narė Tammy Baldwin laimėjo prieš gubernatorių Tommy Thompsoną (Tomį Tompsoną) ir taps pirmąja homoseksualios orientacijos neslepiančia JAV senatore.

Konektikute demokratui Atstovų Rūmų nariui Chrisui Murphy atiteko vieta, kurią paliko nepriklausomas senatorius Joe Liebermanas - demokratų kandidatas į viceprezidentus per 2000 metų kampaniją.

Respublikonai tikėjosi, kad šias lenktynes laimės Linda McMahon , buvusi pramoginių imtynių bendrovės "World Wrestling Entertainment" vadovė, išleidusi kampanijai daugiau nei 42 mln. asmeninių lėšų.

Kita vertus, gerai pasirodė kai kurie "Arbatėlės" favoritai. Respublikonas Tedas Cruzas, kurio tėvas gimęs Kuboje, laimėjo Teksaso senatoriaus postą, o Debra Fischer triumfavo Nebraskoje.

Trečiadienį paryčiais dar nebuvo paaiškėję Senato rinkimų rezultatai dviejose konservatyviose vakarinėse valstijose - Montanoje ir Šiaurės Dakotoje. Respublikonai tikisi, kad Atstovų Rūmų narys Denny Rehbergas įveiks senatorių Joną Testerį, laimėjusį nedidele persvara demokratams palankius 2006 metų rinkimus.

Šiaurės Dakotoje respublikono Kongreso nario Ricko Bergo pozicijos kiek geresnės negu buvusios šios valstijos generalinės prokurorės Heidi Heitkamp, kovojant dėl vietos, priklausiusios atsistatydinančiam senatoriui Kentui Conradui.

Pietvakarinėje Arizonos valstijoje Kongreso narys respublikonas Jeffas Flake'as laimėjo įtemptas varžybas dėl vietos Senate, kurią paliko kitas respublikonas. Nevadoje, kur balsai tebeskaičiuojami, respublikonas senatorius Deanas Helleris įnirtingai grūmėsi su demokrate Atstovų Rūmų nare Shelley Berkley.

Senato demokratų daugumos lyderis Harry Reidas ir Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas Johnas Boehneris tikriausiai liks savo postuose.

Senate demokratai nepriartės prie 60 vietų lemiamos daugumos, kuri pagal Kongreso aukštųjų rūmų taisykles suteiktų galimybę lengvai priimti įstatymus.

Senato mažumos lyderis Mitchas McConnellis sakė, kad Kongreso respublikonai pasiruošę dirbti su B.Obama.

"Jeigu jis nori judėti į politinį centrą, kuri atliekamas darbas susiskaldžiusioje vyriausybėje, mes būsime pasiruošę jį pasitikti pusiaukelėje", - pažymėjo M.McConnellis.