Dešimtys tūkstančių žmonių, kurių namus sunaikino ar apgriovė audra, turi grumtis su šalčiu ir pavojumi mirtinai sušalti.

Niujorko meras Michaelas Bloombergas apskaičiavo, kad vien pačiame mieste 30-40 tūkst. būstų po spalio 29-osios audros yra nebenaudotini.

„Sandy“ vėjai ir sukeltos potvynio bangos talžė 15 valstijų; JAV ir Kanadoje žuvo mažiausiai 109 žmonės, o padaryti nuostoliai vertinami dešimtimis milijardų dolerių.

Daugiau kaip 2 mln. būstų septyniose valstijose vis dar neturi elektros, o trečiadieniui prognozuojama nauja audra, kuri turi atnešti dar daugiau lietaus.

„Jau darosi šalta, žmonės glaudžiasi namuose, kurie netinkami gyventi, - spaudos konferencijoje sakė Niujorko valstijos gubernatorius Andrew Cuomo. - Turėsime dešimtis tūkstančių žmonių, kuriems tuojau pat reikia sprendimų dėl apgyvendinimo“.

„Tai bus didžiulė, didžiulė būstų problema“, - sakė jis.

M.Bloombergas šią krizę palygino su Naujojo Orleano padėtimi po uragano „Katrina“ 2005 metais. „Nežinau, kad kas nors kada nors būtų priėmęs tiek žmonių ir per naktį suradęs (jiems) būstus“, - sakė Niujorko meras.

Iš Naujojo Orleano dėl uragano pabėgo dešimtys tūkstančių žmonių. „Šiuo atveju žmonės lieka Niujorke ir mums tai yra iššūkis“, - pažymėjo M.Bloombergas.

A.Cuomo nurodė, kad kai kuriems žmonėms elektros teks laukti dar dvi savaites, bet pakartojo pažadą užtikrinti, kad iš komunalinių paslaugų kompanijų būtų pareikalauta atsakyti.

Kasdien jau išdalijama daugiau kaip 200 tūkst. maisto davinių pagyvenusiems žmonėms ir kitiems niujorkiečiams, kuriems reikia tokios pagalbos. Miestas vėl organizuoja specialius autobusus ir ragina benamius eiti į evakuotųjų centrus, kurie vis dar dirba.

Krizė tebėra didelė ir Naujajame Džersyje, kur sekmadienį elektros neturėjo dar mažiausiai milijonas žmonių, tarp jų - valstijos gubernatorius Chrisas Christie.

„Aš nesidžiaugiu, mano žmona nesidžiaugia“, - spaudos konferencijoje sakė Ch.Christie, pasakodamas apie savo pastangas grąžinti šią šiaurės vakarų valstiją į normalias vėžes ir prašydamas žmonių kantrybės.